Kaupunki

Helsinki irtisanoi hoitajan ja perusteli tätä asiattomalla käytöksellä, joutuu maksamaan loukkauksesta kuuden kuukauden palkan

Oikeus päätyi siihen, että hoitajan käytöksestä vain pienestä osasta oli todisteita eivätkä ne riittäneet irtisanomisen syyksi.

Helsingin kaupunki irtisanoi yhdessä vanhusten palvelutalossaan töissä olleen lähihoitajan sillä perusteella, että tämän käytös olisi ollut asiatonta ja epäammattimaista. Oikeudessa todettiin, että irtisanomiselle ei ollut tarpeeksi perusteita ja perustelut olivat loukkaavia.

Asian oli tarkoitus edetä hovioikeuteen, mutta kaupunki veti valituksensa pois lokakuun alussa. Niinpä voimaan jää Helsingin käräjäoikeuden vuosi sitten antama tuomio. Kaupunki joutuu korvaamaan irtisanotulle kuuden kuukauden palkan sekä tämän oikeudenkäyntikulut.

Kaupunki irtisanoi muutamia vuosia samassa paikassa työskennelleen hoitajan loppuvuodesta 2015. Tätä ennen hän oli saanut kaksi kirjallista varoitusta.

Perusteluksi työnantaja listasi suuren määrän tilanteita, joissa työntekijä oli työnantajan mukaan käyttäytynyt aggressiivisesti tai loukkaavasti työtovereitaan tai muutamassa tapauksessa vanhuksia kohtaan. Työnantaja väitti esimerkiksi, että hän oli huutanut ja kiroillut käytävillä, pitänyt mykkäkoulua, nimitellyt työkavereita blondikerholaisiksi ja muutamassa tapauksessa kieltäytynyt tekemästä hänelle annettuja tehtäviä.

Hoitaja ei omasta mielestään ollut käyttäytynyt näin. Hän vetosi oikeudessa myös siihen, että jos hän olisi, tällainen käytös ei olisi tarpeeksi painava peruste irtisanomiselle. Hän vaati kaupungilta korvaukseksi kymmenen kuukauden palkkaa. Hän perusteli tätä sillä, että perustelut olivat hänen ammattinsa vuoksi erityisen loukkaavia.

Oikeus päätyi siihen, että suurin osa työnantajan esittämistä väitteistä oli liian epämääräisiä eikä niiden tueksi ollut tarpeeksi todisteita oikeudessa. Sitä oikeus sen sijaan piti toteen näytettynä, että työpaikalla ilmapiiri oli ollut huono. Varoituksia ja huomautuksia oli jaettu muillekin kuin irtisanotulle hoitajalle työpaikan kokoon nähden suuri määrä.

Oikeus löysi tarpeeksi näyttöä vain kolmesta tapauksesta, joissa hoitaja oli laiminlyönyt tehtäviään: hän oli kieltäytynyt pakollisesta koulutuksesta, lähettänyt kerran opiskelijan yksin antamaan raporttia ja poistunut kerran työpaikalta etuajassa ilman lupaa.

Lisäksi todistetuksi tuli yksi kerta, jossa irtisanottu ja toinen työntekijä olivat huutaneet toisilleen kovaan ääneen käytävällä. Huuto ei kuitenkaan kuulunut edes vanhusten huoneisiin asti, eikä erimielisyys johtanut mihinkään muuhun.

Pitkästä listasta väitteitä kaupunki pystyi siis todistamaan oikeiksi vain muutaman lievän rikkomuksen, jotka eivät riitä irtisanomisen syyksi.

Siksi oikeus linjasi, että Helsingillä ei ollut asiallista perustetta irtisanoa. Oikeus piti kuuden kuukauden palkkaa sopivana korvauksena. Se katsoi hoitajan vaikuttaneen omalla käytöksellään irtisanomiseensa. Irtisanomisen perustelu oli silti loukkaava ja tilannetta pahensi vielä se, että kaupunki on todella suuri työnantaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  10. 10

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää