Kaupunki

Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

Perinteinen mielikuva virolaisyrittäjistä Helsingissä liittyy rakennusalaan, mutta myös palvelualan osaajat tulevat yhä rohkeammin Helsinkiin hakemaan vauhtia kansainvälistymiseen.

Suomessa työskennelleet virolaiset ovat alkaneet muuttaa takaisin Viroon, kun palkat kotikonnuilla ovat nousseet ja työvoimalle on kysyntää. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että virolaiset yritykset olisivat hylänneet Suomen.

Päinvastoin, Helsinki on monelle virolaisyritykselle luonnollinen ponnahduslauta kansainvälisille markkinoille. Helsinki on lähellä, siellä on paljon asiakkaita ja ostovoimaa, ja kulttuurit ovat melko lähellä toisiaan. Suomeen lähteminen on virolaisille entistä harvemmin pakkorako ja yhä useammin kiinnostava mahdollisuus.

Sitä se on myös vastikään Helsingissä toimintansa aloittaneille virolaisyrityksille Tokumarulle ja Upsteamille. Upsteam alkoi pestä autoja Helsingissä toukokuussa, ramenravintola Tokumaru taas avasi ovensa torstaina Triplassa.

”Jokainen nuori virolaisyrittäjä haluaa Helsinkiin”, sanoo yksi Upsteamin perustajista, Valjo Kütt. ”Meiltä kysyttiin, miksi emme laajentuneet ensin Tarttoon. Ei millään pahalla Tarttoa kohtaan, mutta Helsingin seutu on yksinään suurempi kuin koko Viro.”

Kolmen virolaisnuorukaisen perustama liikkuva autonpesupalvelu Upsteam on paraatiesimerkki modernista virolaisesta unelmasta. Yritys on vajaassa kolmessa vuodessa kolminkertaistanut liikevaihtonsa kahdesti ja voittanut useita yrityspalkintoja Virossa. Se työllistää 41 ihmistä ja aikoo ponnistaa Suomen kautta eurooppalaisille markkinoille.

Idea yritykseen syntyi Yhdysvalloissa, missä ystävykset myivät koulukirjoja ovelta ovelle useana kesänä. Kirjamyynnistä saamallaan pääomalla ystävykset ostivat pakettiauton, asensivat sinne höyrypesurin, kehittivät pesuaineen ja aloittivat pienimuotoisen liiketoiminnan Tallinnassa.

”Emme tajunneet yrittämisestä mitään. Olisimmepa silloin tienneet, miten hullu matka tästä tulee”, Kütt sanoo nyt.


Yksi nuorten miesten ensimmäisistä asiakkaista sattui olemaan virolainen enkelisijoittaja Rain Rannu. Hän toi pestäväksi autonsa, joka oli yksi Viron ensimmäisiä Tesloja.

”Pelkäsimme kauheasti, että vahingoitamme autoa. Rannu tykkäsi työn jäljestä kovasti. Hän kysyi, otammeko vastaan sijoituksia. Vastasimme, että tietysti. Myöhemmin sitten pähkäilimme keskenämme, että mitä se sijoitusten vastaanottaminen oikein tarkoittaa”, Kütt kertoo.

Sen jälkeen Upsteam osallistui yrityskilpailu Ajujahtiin, jossa he tulivat kolmannelle sijalle. Kilpailussa miehet kertoivat laajentumishaaveistaan. He halusivat Puolaan, Saksaan, Liettuaan, Suomeen. Silloin Elisan Viron-maajohtaja Sami Seppänen varoitti miehiä: älkää yrittäkö haarukan lailla osua moneen paikkaan samaan aikaan, vaan olkaa kuin veitsi, joka iskee tarkasti yhteen kohteeseen.

Ensimmäisen kunnollisen sijoituskierroksensa jälkeen miehet laativat valtavan Excel-taulukon kansainvälistymis­kohteista. Yksi kaupunki ilmestyi sen kärkeen.

Veitsi upposi Helsinkiin.

Tokumaru on japanilaisen Daigo Takagin viisi vuotta sitten Viroon perustama suosittu ravintolaketju. Takagin nuudelikeittojen salaisuus on niiden liemissä, joita keitetään vähintään kahdeksan tuntia.

Takagin mukaan hänen isänsä kysyi jo vuosia sitten, miksi hän avasi ravintolansa Viroon eikä Suomeen. Isä oli ihastunut pohjoisempaan maahan.

”Ravintolan avaaminen Helsinkiin on ikään kuin isän ja pojan yhteisen unelman toteutuminen”, Takagi sanoo.

Ensimmäisen kerran Takagi alkoi neuvotella Helsinkiin laajentumisesta jo vuonna 2017. Silloin suunnitteilla oleva Triplan kauppakeskus tuntui luontevalta avauskohteelta, sillä Tokumaru-ravintoloita löytyy kauppakeskuksista myös Tallinnassa.

Tokumarusta tulikin ensimmäinen ravintola, joka teki sopimuksen Triplan ensimmäiseen kerrokseen. Kesti kuitenkin vielä kaksi vuotta, ennen kuin Takagi sai perustettua yrityksen Suomeen.


Perinteinen mielikuva virolaisesta liiketoiminnasta Suomessa sisältää rakennusmiehiä ja teollisuusyrityksiä, laivanrakennusta ja teknologiaa, mutta se on vain osa totuutta.

Viime vuosina Suomeen on alkanut tulla enemmän myös palvelualan yrittäjiä, sanoo Helsingin yrityskeskus Newco Helsingin yritysneuvoja Valdar Liive, jolla on vuosikymmenten kokemus Suomen ja Viron välisestä yritysyhteistyöstä.

”Virolaisista yrityksistä on tullut itsevarmempia”, Liive sanoo.

Tarkkoja lukuja virolaisista yrityksistä Suomessa ei ole, mutta Viron talousministeriön arvion mukaan Suomessa toimii noin 1 500 yritystä, joiden pääoma on pääosin virolaista. Virossa taas toimii noin 6 000 pääomaltaan suomalaista yritystä.

Usein on vaikeaa erottaa, mikä on virolainen ja mikä suomalainen yritys. Upsteam pyrkii tekemään yrityksistään mahdollisimman paikallisia. Toiminta Suomessa on sovellusta ja työntekijöitä myöten suomenkielistä.


Virosta lähtöisin ovat muun muassa Helsinki Bakery Pikku Huopalahdessa sekä Redistä löytyvät Juustokuninkaat ja elokuvateatteri Cinamon, jotka laajentavat myös Triplaan. Taksipalvelu Bolt laajeni viime vuonna Helsinkiin. Myös kansainväliset ketjut siirtyvät aiempaa useammin Virosta Suomeen. Esimerkkinä tästä on Vapiano-ravintolaketju.

Virolaisten kädenjälkeä onkin Helsingissä paljon enemmän kuin uskoisi. Esimerkiksi Oodin ja Triplan julkisivujen lasipinnat on tilattu virolaiselta yritykseltä.

Helsinki on sekä Tokumarulle että Upsteamille ensimmäinen ulkomaanvalloitus. Matka vaikuttaa vaivan arvoiselta, mutta helppoa ei ole ollut. Avainasemassa molemmilla yrityksillä ovat olleet suomalaiset kumppanit.

Takagilla on työlupa Virossa, mutta hänellä ei ole Viron kansalaisuutta. Takagi sai tuntea nahoissaan, kuinka vaikeaa EU:n ulkopuolelta tulevan, toisessa maassa asuvan ihmisen on perustaa yritystä Suomeen.

”Yrityksen perustamista varten tarvitsin pankkitilin. Pankkitiliä varten minun piti rekisteröityä maistraatissa. Maistraatissa taas sanottiin, että en voi rekisteröityä, ennen kuin minulla on yritys Suomessa”, Takagi kertoo.

Byrokratian rattaissa pyöriminen ei saanut häntä luovuttamaan, koska halu tulla Helsinkiin oli niin suuri.

”Monet suomalaisturistit ovat sanoneet meille, että he haluavat Tokumarun Helsinkiin. Minun täytyi tehdä se.”

Avuksi löytyi suomalainen ravintolapäällikkö Kaisla Lehmussaari. Ennen töihin lupautumista Lehmussaari matkusti Tallinnaan maistamaan Tokumarun ruokaa.

”Meinasi itku tulla, kun se ruoka oli niin hyvää. Halusin auttaa tuomaan ravintolan Suomeen”, Lehmussaari kertoo. Suomalaisen liikekumppanin avulla pankkitili ja yritys saatiin perustettua.


Liiven mukaan suomalaiset ja virolaiset yrittäjät törmäävät usein siihen, että puolin ja toisin maiden luullaan olevan samanlaisia keskenään. Suomalais-virolaisesta yhteistyöstä innostuneet viranomaiset puhuvat Helsinki–Tallinnan kaksoiskaupungista, mutta käytännössä siitä ollaan vielä kaukana.

”Olemme erilaisempia kuin luulemmekaan. Sanon aina virolaisille, että Suomeen lähteminen on ulkomaille lähtemistä”, Liive sanoo.

Maissa on erilainen lainsäädäntö ja työkulttuuri, erilainen johtamiskulttuuri, ja markkinointiin ja viestintään tepsivät eri keinot. Yrittämisen hintalappukin on eri: Suomessa kaikki resurssit ovat kalliimpia, aina työvoimasta ja tilavuokrista raaka-aineisiin.

Lisäksi asiakaskuntaa ei voi olettaa, vaikka yritys olisi Virossa menestynyt.Helsinkiin halajaville virolaisyrityksille kaikkein tärkeintä on matkustaa paljon paikan päälle, luoda verkostoja ja tutustua suomalaisen yritysmaailman prosesseihin ja käytäntöihin, sanoo Liive. Erilaisuudesta huolimatta Suomen ja Viron välisissä suhteissa on Liiven mielestä potentiaalia vaikka mihin.

”Suuret ideat alkavat ihmisten välisistä kontakteista. Päivämatka ei piisaa. Vasta syvällinen henkilökohtainen kokemus opettaa, miten toinen osapuoli toimii”, Liive sanoo.

Myös Upsteamin tuloa Suomeen helpotti se, että se sai toimitusjohtajakseen kokeneen suomalaisen Jarno Lehtimäen. Henkinen koti löytyi startup-keskus Maria01:stä, missä yritys pitää tälläkin hetkellä majaa. Yritys sai myös paljon neuvoja Helsingin yrityskeskus Newcosta ja muilta Suomessa toimivilta virolaisyrittäjiltä.

Yllätyksiäkin tuli. Ympäristökeskuksessa vierailu paljasti, että autoja ei noin vain Suomessa kaduilla pestä. Pesuvedet kemikaaleineen eivät saa päätyä maahan, vaikka pesuaineet olisivat ympäristöystävällisiä. Nuorten yrittäjien täytyi siis uudistaa koko tuotteensa ja toimintamallinsa, jotta he voisivat toimia Helsingissä.

Jah, se oli hullua”, Kütt puuskahtaa.

Nyt pesutarvikkeet mahtuvat selässä kannettavaan reppuun, ja pesijät liikkuvat kaupungissa pyörillä.

Küttin mukaan Upsteam kasvaa Helsingissä kahdeksan kertaa nopeammin kuin Tallinnassa. Seuraavaksi yritys haluaa laajentua Tampereelle ja Turkuun, sekä Puolaan, Saksaan ja Ruotsiin.

”Helsinki on osoittanut, että pystymme tähän. Nyt on oikea hetki heittää lisää bensaa liekkeihin”, Kütt sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  10. 10

   Alussa eliöt eivät piitanneet parittelu­kumppanin sukupuolesta, väittää uusi teoria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää