Kaupunki

Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

Perinteinen mielikuva virolaisyrittäjistä Helsingissä liittyy rakennusalaan, mutta myös palvelualan osaajat tulevat yhä rohkeammin Helsinkiin hakemaan vauhtia kansainvälistymiseen.

Suomessa työskennelleet virolaiset ovat alkaneet muuttaa takaisin Viroon, kun palkat kotikonnuilla ovat nousseet ja työvoimalle on kysyntää. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että virolaiset yritykset olisivat hylänneet Suomen.

Päinvastoin, Helsinki on monelle virolaisyritykselle luonnollinen ponnahduslauta kansainvälisille markkinoille. Helsinki on lähellä, siellä on paljon asiakkaita ja ostovoimaa, ja kulttuurit ovat melko lähellä toisiaan. Suomeen lähteminen on virolaisille entistä harvemmin pakkorako ja yhä useammin kiinnostava mahdollisuus.

Sitä se on myös vastikään Helsingissä toimintansa aloittaneille virolaisyrityksille Tokumarulle ja Upsteamille. Upsteam alkoi pestä autoja Helsingissä toukokuussa, ramenravintola Tokumaru taas avasi ovensa torstaina Triplassa.

”Jokainen nuori virolaisyrittäjä haluaa Helsinkiin”, sanoo yksi Upsteamin perustajista, Valjo Kütt. ”Meiltä kysyttiin, miksi emme laajentuneet ensin Tarttoon. Ei millään pahalla Tarttoa kohtaan, mutta Helsingin seutu on yksinään suurempi kuin koko Viro.”

Kolmen virolaisnuorukaisen perustama liikkuva autonpesupalvelu Upsteam on paraatiesimerkki modernista virolaisesta unelmasta. Yritys on vajaassa kolmessa vuodessa kolminkertaistanut liikevaihtonsa kahdesti ja voittanut useita yrityspalkintoja Virossa. Se työllistää 41 ihmistä ja aikoo ponnistaa Suomen kautta eurooppalaisille markkinoille.

Idea yritykseen syntyi Yhdysvalloissa, missä ystävykset myivät koulukirjoja ovelta ovelle useana kesänä. Kirjamyynnistä saamallaan pääomalla ystävykset ostivat pakettiauton, asensivat sinne höyrypesurin, kehittivät pesuaineen ja aloittivat pienimuotoisen liiketoiminnan Tallinnassa.

”Emme tajunneet yrittämisestä mitään. Olisimmepa silloin tienneet, miten hullu matka tästä tulee”, Kütt sanoo nyt.


Yksi nuorten miesten ensimmäisistä asiakkaista sattui olemaan virolainen enkelisijoittaja Rain Rannu. Hän toi pestäväksi autonsa, joka oli yksi Viron ensimmäisiä Tesloja.

”Pelkäsimme kauheasti, että vahingoitamme autoa. Rannu tykkäsi työn jäljestä kovasti. Hän kysyi, otammeko vastaan sijoituksia. Vastasimme, että tietysti. Myöhemmin sitten pähkäilimme keskenämme, että mitä se sijoitusten vastaanottaminen oikein tarkoittaa”, Kütt kertoo.

Sen jälkeen Upsteam osallistui yrityskilpailu Ajujahtiin, jossa he tulivat kolmannelle sijalle. Kilpailussa miehet kertoivat laajentumishaaveistaan. He halusivat Puolaan, Saksaan, Liettuaan, Suomeen. Silloin Elisan Viron-maajohtaja Sami Seppänen varoitti miehiä: älkää yrittäkö haarukan lailla osua moneen paikkaan samaan aikaan, vaan olkaa kuin veitsi, joka iskee tarkasti yhteen kohteeseen.

Ensimmäisen kunnollisen sijoituskierroksensa jälkeen miehet laativat valtavan Excel-taulukon kansainvälistymis­kohteista. Yksi kaupunki ilmestyi sen kärkeen.

Veitsi upposi Helsinkiin.

Tokumaru on japanilaisen Daigo Takagin viisi vuotta sitten Viroon perustama suosittu ravintolaketju. Takagin nuudelikeittojen salaisuus on niiden liemissä, joita keitetään vähintään kahdeksan tuntia.

Takagin mukaan hänen isänsä kysyi jo vuosia sitten, miksi hän avasi ravintolansa Viroon eikä Suomeen. Isä oli ihastunut pohjoisempaan maahan.

”Ravintolan avaaminen Helsinkiin on ikään kuin isän ja pojan yhteisen unelman toteutuminen”, Takagi sanoo.

Ensimmäisen kerran Takagi alkoi neuvotella Helsinkiin laajentumisesta jo vuonna 2017. Silloin suunnitteilla oleva Triplan kauppakeskus tuntui luontevalta avauskohteelta, sillä Tokumaru-ravintoloita löytyy kauppakeskuksista myös Tallinnassa.

Tokumarusta tulikin ensimmäinen ravintola, joka teki sopimuksen Triplan ensimmäiseen kerrokseen. Kesti kuitenkin vielä kaksi vuotta, ennen kuin Takagi sai perustettua yrityksen Suomeen.


Perinteinen mielikuva virolaisesta liiketoiminnasta Suomessa sisältää rakennusmiehiä ja teollisuusyrityksiä, laivanrakennusta ja teknologiaa, mutta se on vain osa totuutta.

Viime vuosina Suomeen on alkanut tulla enemmän myös palvelualan yrittäjiä, sanoo Helsingin yrityskeskus Newco Helsingin yritysneuvoja Valdar Liive, jolla on vuosikymmenten kokemus Suomen ja Viron välisestä yritysyhteistyöstä.

”Virolaisista yrityksistä on tullut itsevarmempia”, Liive sanoo.

Tarkkoja lukuja virolaisista yrityksistä Suomessa ei ole, mutta Viron talousministeriön arvion mukaan Suomessa toimii noin 1 500 yritystä, joiden pääoma on pääosin virolaista. Virossa taas toimii noin 6 000 pääomaltaan suomalaista yritystä.

Usein on vaikeaa erottaa, mikä on virolainen ja mikä suomalainen yritys. Upsteam pyrkii tekemään yrityksistään mahdollisimman paikallisia. Toiminta Suomessa on sovellusta ja työntekijöitä myöten suomenkielistä.


Virosta lähtöisin ovat muun muassa Helsinki Bakery Pikku Huopalahdessa sekä Redistä löytyvät Juustokuninkaat ja elokuvateatteri Cinamon, jotka laajentavat myös Triplaan. Taksipalvelu Bolt laajeni viime vuonna Helsinkiin. Myös kansainväliset ketjut siirtyvät aiempaa useammin Virosta Suomeen. Esimerkkinä tästä on Vapiano-ravintolaketju.

Virolaisten kädenjälkeä onkin Helsingissä paljon enemmän kuin uskoisi. Esimerkiksi Oodin ja Triplan julkisivujen lasipinnat on tilattu virolaiselta yritykseltä.

Helsinki on sekä Tokumarulle että Upsteamille ensimmäinen ulkomaanvalloitus. Matka vaikuttaa vaivan arvoiselta, mutta helppoa ei ole ollut. Avainasemassa molemmilla yrityksillä ovat olleet suomalaiset kumppanit.

Takagilla on työlupa Virossa, mutta hänellä ei ole Viron kansalaisuutta. Takagi sai tuntea nahoissaan, kuinka vaikeaa EU:n ulkopuolelta tulevan, toisessa maassa asuvan ihmisen on perustaa yritystä Suomeen.

”Yrityksen perustamista varten tarvitsin pankkitilin. Pankkitiliä varten minun piti rekisteröityä maistraatissa. Maistraatissa taas sanottiin, että en voi rekisteröityä, ennen kuin minulla on yritys Suomessa”, Takagi kertoo.

Byrokratian rattaissa pyöriminen ei saanut häntä luovuttamaan, koska halu tulla Helsinkiin oli niin suuri.

”Monet suomalaisturistit ovat sanoneet meille, että he haluavat Tokumarun Helsinkiin. Minun täytyi tehdä se.”

Avuksi löytyi suomalainen ravintolapäällikkö Kaisla Lehmussaari. Ennen töihin lupautumista Lehmussaari matkusti Tallinnaan maistamaan Tokumarun ruokaa.

”Meinasi itku tulla, kun se ruoka oli niin hyvää. Halusin auttaa tuomaan ravintolan Suomeen”, Lehmussaari kertoo. Suomalaisen liikekumppanin avulla pankkitili ja yritys saatiin perustettua.


Liiven mukaan suomalaiset ja virolaiset yrittäjät törmäävät usein siihen, että puolin ja toisin maiden luullaan olevan samanlaisia keskenään. Suomalais-virolaisesta yhteistyöstä innostuneet viranomaiset puhuvat Helsinki–Tallinnan kaksoiskaupungista, mutta käytännössä siitä ollaan vielä kaukana.

”Olemme erilaisempia kuin luulemmekaan. Sanon aina virolaisille, että Suomeen lähteminen on ulkomaille lähtemistä”, Liive sanoo.

Maissa on erilainen lainsäädäntö ja työkulttuuri, erilainen johtamiskulttuuri, ja markkinointiin ja viestintään tepsivät eri keinot. Yrittämisen hintalappukin on eri: Suomessa kaikki resurssit ovat kalliimpia, aina työvoimasta ja tilavuokrista raaka-aineisiin.

Lisäksi asiakaskuntaa ei voi olettaa, vaikka yritys olisi Virossa menestynyt.Helsinkiin halajaville virolaisyrityksille kaikkein tärkeintä on matkustaa paljon paikan päälle, luoda verkostoja ja tutustua suomalaisen yritysmaailman prosesseihin ja käytäntöihin, sanoo Liive. Erilaisuudesta huolimatta Suomen ja Viron välisissä suhteissa on Liiven mielestä potentiaalia vaikka mihin.

”Suuret ideat alkavat ihmisten välisistä kontakteista. Päivämatka ei piisaa. Vasta syvällinen henkilökohtainen kokemus opettaa, miten toinen osapuoli toimii”, Liive sanoo.

Myös Upsteamin tuloa Suomeen helpotti se, että se sai toimitusjohtajakseen kokeneen suomalaisen Jarno Lehtimäen. Henkinen koti löytyi startup-keskus Maria01:stä, missä yritys pitää tälläkin hetkellä majaa. Yritys sai myös paljon neuvoja Helsingin yrityskeskus Newcosta ja muilta Suomessa toimivilta virolaisyrittäjiltä.

Yllätyksiäkin tuli. Ympäristökeskuksessa vierailu paljasti, että autoja ei noin vain Suomessa kaduilla pestä. Pesuvedet kemikaaleineen eivät saa päätyä maahan, vaikka pesuaineet olisivat ympäristöystävällisiä. Nuorten yrittäjien täytyi siis uudistaa koko tuotteensa ja toimintamallinsa, jotta he voisivat toimia Helsingissä.

Jah, se oli hullua”, Kütt puuskahtaa.

Nyt pesutarvikkeet mahtuvat selässä kannettavaan reppuun, ja pesijät liikkuvat kaupungissa pyörillä.

Küttin mukaan Upsteam kasvaa Helsingissä kahdeksan kertaa nopeammin kuin Tallinnassa. Seuraavaksi yritys haluaa laajentua Tampereelle ja Turkuun, sekä Puolaan, Saksaan ja Ruotsiin.

”Helsinki on osoittanut, että pystymme tähän. Nyt on oikea hetki heittää lisää bensaa liekkeihin”, Kütt sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Pormestari Jan Vapaavuori kritisoi yleisurheilu­väen suhtautumista uusittuun Olympiastadioniin – Suomi–Ruotsi-ottelu voidaan saada Helsinkiin aikaisintaan vuonna 2022

  4. 4

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  5. 5

   ”Välillä tuntuu siltä, että täällä kaikki on mahdotonta”, sanoo entinen juoksija Wilson Kirwa, jonka kahvibisnes on ollut tuskien taival

  6. 6

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  7. 7

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  9. 9

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  7. 7

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  10. 10

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää