Kaupunki

Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

Perinteinen mielikuva virolaisyrittäjistä Helsingissä liittyy rakennusalaan, mutta myös palvelualan osaajat tulevat yhä rohkeammin Helsinkiin hakemaan vauhtia kansainvälistymiseen.

Suomessa työskennelleet virolaiset ovat alkaneet muuttaa takaisin Viroon, kun palkat kotikonnuilla ovat nousseet ja työvoimalle on kysyntää. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että virolaiset yritykset olisivat hylänneet Suomen.

Päinvastoin, Helsinki on monelle virolaisyritykselle luonnollinen ponnahduslauta kansainvälisille markkinoille. Helsinki on lähellä, siellä on paljon asiakkaita ja ostovoimaa, ja kulttuurit ovat melko lähellä toisiaan. Suomeen lähteminen on virolaisille entistä harvemmin pakkorako ja yhä useammin kiinnostava mahdollisuus.

Sitä se on myös vastikään Helsingissä toimintansa aloittaneille virolaisyrityksille Tokumarulle ja Upsteamille. Upsteam alkoi pestä autoja Helsingissä toukokuussa, ramenravintola Tokumaru taas avasi ovensa torstaina Triplassa.

”Jokainen nuori virolaisyrittäjä haluaa Helsinkiin”, sanoo yksi Upsteamin perustajista, Valjo Kütt. ”Meiltä kysyttiin, miksi emme laajentuneet ensin Tarttoon. Ei millään pahalla Tarttoa kohtaan, mutta Helsingin seutu on yksinään suurempi kuin koko Viro.”

Kolmen virolaisnuorukaisen perustama liikkuva autonpesupalvelu Upsteam on paraatiesimerkki modernista virolaisesta unelmasta. Yritys on vajaassa kolmessa vuodessa kolminkertaistanut liikevaihtonsa kahdesti ja voittanut useita yrityspalkintoja Virossa. Se työllistää 41 ihmistä ja aikoo ponnistaa Suomen kautta eurooppalaisille markkinoille.

Idea yritykseen syntyi Yhdysvalloissa, missä ystävykset myivät koulukirjoja ovelta ovelle useana kesänä. Kirjamyynnistä saamallaan pääomalla ystävykset ostivat pakettiauton, asensivat sinne höyrypesurin, kehittivät pesuaineen ja aloittivat pienimuotoisen liiketoiminnan Tallinnassa.

”Emme tajunneet yrittämisestä mitään. Olisimmepa silloin tienneet, miten hullu matka tästä tulee”, Kütt sanoo nyt.


Yksi nuorten miesten ensimmäisistä asiakkaista sattui olemaan virolainen enkelisijoittaja Rain Rannu. Hän toi pestäväksi autonsa, joka oli yksi Viron ensimmäisiä Tesloja.

”Pelkäsimme kauheasti, että vahingoitamme autoa. Rannu tykkäsi työn jäljestä kovasti. Hän kysyi, otammeko vastaan sijoituksia. Vastasimme, että tietysti. Myöhemmin sitten pähkäilimme keskenämme, että mitä se sijoitusten vastaanottaminen oikein tarkoittaa”, Kütt kertoo.

Sen jälkeen Upsteam osallistui yrityskilpailu Ajujahtiin, jossa he tulivat kolmannelle sijalle. Kilpailussa miehet kertoivat laajentumishaaveistaan. He halusivat Puolaan, Saksaan, Liettuaan, Suomeen. Silloin Elisan Viron-maajohtaja Sami Seppänen varoitti miehiä: älkää yrittäkö haarukan lailla osua moneen paikkaan samaan aikaan, vaan olkaa kuin veitsi, joka iskee tarkasti yhteen kohteeseen.

Ensimmäisen kunnollisen sijoituskierroksensa jälkeen miehet laativat valtavan Excel-taulukon kansainvälistymis­kohteista. Yksi kaupunki ilmestyi sen kärkeen.

Veitsi upposi Helsinkiin.

Tokumaru on japanilaisen Daigo Takagin viisi vuotta sitten Viroon perustama suosittu ravintolaketju. Takagin nuudelikeittojen salaisuus on niiden liemissä, joita keitetään vähintään kahdeksan tuntia.

Takagin mukaan hänen isänsä kysyi jo vuosia sitten, miksi hän avasi ravintolansa Viroon eikä Suomeen. Isä oli ihastunut pohjoisempaan maahan.

”Ravintolan avaaminen Helsinkiin on ikään kuin isän ja pojan yhteisen unelman toteutuminen”, Takagi sanoo.

Ensimmäisen kerran Takagi alkoi neuvotella Helsinkiin laajentumisesta jo vuonna 2017. Silloin suunnitteilla oleva Triplan kauppakeskus tuntui luontevalta avauskohteelta, sillä Tokumaru-ravintoloita löytyy kauppakeskuksista myös Tallinnassa.

Tokumarusta tulikin ensimmäinen ravintola, joka teki sopimuksen Triplan ensimmäiseen kerrokseen. Kesti kuitenkin vielä kaksi vuotta, ennen kuin Takagi sai perustettua yrityksen Suomeen.


Perinteinen mielikuva virolaisesta liiketoiminnasta Suomessa sisältää rakennusmiehiä ja teollisuusyrityksiä, laivanrakennusta ja teknologiaa, mutta se on vain osa totuutta.

Viime vuosina Suomeen on alkanut tulla enemmän myös palvelualan yrittäjiä, sanoo Helsingin yrityskeskus Newco Helsingin yritysneuvoja Valdar Liive, jolla on vuosikymmenten kokemus Suomen ja Viron välisestä yritysyhteistyöstä.

”Virolaisista yrityksistä on tullut itsevarmempia”, Liive sanoo.

Tarkkoja lukuja virolaisista yrityksistä Suomessa ei ole, mutta Viron talousministeriön arvion mukaan Suomessa toimii noin 1 500 yritystä, joiden pääoma on pääosin virolaista. Virossa taas toimii noin 6 000 pääomaltaan suomalaista yritystä.

Usein on vaikeaa erottaa, mikä on virolainen ja mikä suomalainen yritys. Upsteam pyrkii tekemään yrityksistään mahdollisimman paikallisia. Toiminta Suomessa on sovellusta ja työntekijöitä myöten suomenkielistä.


Virosta lähtöisin ovat muun muassa Helsinki Bakery Pikku Huopalahdessa sekä Redistä löytyvät Juustokuninkaat ja elokuvateatteri Cinamon, jotka laajentavat myös Triplaan. Taksipalvelu Bolt laajeni viime vuonna Helsinkiin. Myös kansainväliset ketjut siirtyvät aiempaa useammin Virosta Suomeen. Esimerkkinä tästä on Vapiano-ravintolaketju.

Virolaisten kädenjälkeä onkin Helsingissä paljon enemmän kuin uskoisi. Esimerkiksi Oodin ja Triplan julkisivujen lasipinnat on tilattu virolaiselta yritykseltä.

Helsinki on sekä Tokumarulle että Upsteamille ensimmäinen ulkomaanvalloitus. Matka vaikuttaa vaivan arvoiselta, mutta helppoa ei ole ollut. Avainasemassa molemmilla yrityksillä ovat olleet suomalaiset kumppanit.

Takagilla on työlupa Virossa, mutta hänellä ei ole Viron kansalaisuutta. Takagi sai tuntea nahoissaan, kuinka vaikeaa EU:n ulkopuolelta tulevan, toisessa maassa asuvan ihmisen on perustaa yritystä Suomeen.

”Yrityksen perustamista varten tarvitsin pankkitilin. Pankkitiliä varten minun piti rekisteröityä maistraatissa. Maistraatissa taas sanottiin, että en voi rekisteröityä, ennen kuin minulla on yritys Suomessa”, Takagi kertoo.

Byrokratian rattaissa pyöriminen ei saanut häntä luovuttamaan, koska halu tulla Helsinkiin oli niin suuri.

”Monet suomalaisturistit ovat sanoneet meille, että he haluavat Tokumarun Helsinkiin. Minun täytyi tehdä se.”

Avuksi löytyi suomalainen ravintolapäällikkö Kaisla Lehmussaari. Ennen töihin lupautumista Lehmussaari matkusti Tallinnaan maistamaan Tokumarun ruokaa.

”Meinasi itku tulla, kun se ruoka oli niin hyvää. Halusin auttaa tuomaan ravintolan Suomeen”, Lehmussaari kertoo. Suomalaisen liikekumppanin avulla pankkitili ja yritys saatiin perustettua.


Liiven mukaan suomalaiset ja virolaiset yrittäjät törmäävät usein siihen, että puolin ja toisin maiden luullaan olevan samanlaisia keskenään. Suomalais-virolaisesta yhteistyöstä innostuneet viranomaiset puhuvat Helsinki–Tallinnan kaksoiskaupungista, mutta käytännössä siitä ollaan vielä kaukana.

”Olemme erilaisempia kuin luulemmekaan. Sanon aina virolaisille, että Suomeen lähteminen on ulkomaille lähtemistä”, Liive sanoo.

Maissa on erilainen lainsäädäntö ja työkulttuuri, erilainen johtamiskulttuuri, ja markkinointiin ja viestintään tepsivät eri keinot. Yrittämisen hintalappukin on eri: Suomessa kaikki resurssit ovat kalliimpia, aina työvoimasta ja tilavuokrista raaka-aineisiin.

Lisäksi asiakaskuntaa ei voi olettaa, vaikka yritys olisi Virossa menestynyt.Helsinkiin halajaville virolaisyrityksille kaikkein tärkeintä on matkustaa paljon paikan päälle, luoda verkostoja ja tutustua suomalaisen yritysmaailman prosesseihin ja käytäntöihin, sanoo Liive. Erilaisuudesta huolimatta Suomen ja Viron välisissä suhteissa on Liiven mielestä potentiaalia vaikka mihin.

”Suuret ideat alkavat ihmisten välisistä kontakteista. Päivämatka ei piisaa. Vasta syvällinen henkilökohtainen kokemus opettaa, miten toinen osapuoli toimii”, Liive sanoo.

Myös Upsteamin tuloa Suomeen helpotti se, että se sai toimitusjohtajakseen kokeneen suomalaisen Jarno Lehtimäen. Henkinen koti löytyi startup-keskus Maria01:stä, missä yritys pitää tälläkin hetkellä majaa. Yritys sai myös paljon neuvoja Helsingin yrityskeskus Newcosta ja muilta Suomessa toimivilta virolaisyrittäjiltä.

Yllätyksiäkin tuli. Ympäristökeskuksessa vierailu paljasti, että autoja ei noin vain Suomessa kaduilla pestä. Pesuvedet kemikaaleineen eivät saa päätyä maahan, vaikka pesuaineet olisivat ympäristöystävällisiä. Nuorten yrittäjien täytyi siis uudistaa koko tuotteensa ja toimintamallinsa, jotta he voisivat toimia Helsingissä.

Jah, se oli hullua”, Kütt puuskahtaa.

Nyt pesutarvikkeet mahtuvat selässä kannettavaan reppuun, ja pesijät liikkuvat kaupungissa pyörillä.

Küttin mukaan Upsteam kasvaa Helsingissä kahdeksan kertaa nopeammin kuin Tallinnassa. Seuraavaksi yritys haluaa laajentua Tampereelle ja Turkuun, sekä Puolaan, Saksaan ja Ruotsiin.

”Helsinki on osoittanut, että pystymme tähän. Nyt on oikea hetki heittää lisää bensaa liekkeihin”, Kütt sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  7. 7

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  9. 9

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  10. 10

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää