Kaupunki

Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

HS kävi kiertämässä Triplan kauppakeskuksessa rakennetun ympäristön palvelumuotoiluun erikoistuneen Aleksi Rastaan kanssa.

Torstaina Pasilassa alkoi uusi aikakausi, kun väliaikaisen aseman sijaan käyttöön otettiin uusi asema ja sen kylkeen avattiin Suomen suurin kauppakeskus.

HS kävi kiertämässä Triplaa avajaispäivänä rakennetun ympäristön palvelumuotoiluun erikoistuneen arkkitehdin Aleksi Rastaan kanssa, joka kertoi millaisia ajatuksia kauppakeskus ja asema hänessä herättävät.

Helsinkiläisessä MUUAN-nimisessä suunnittelutoimistossa työskentelevä Rastas on ollut mukana suunnittelemassa useita kauppakeskushankkeita Suomessa, mutta ei Triplaa, johon hän astui sisään torstaina ensimmäistä kertaa.

Avajaispäivänä paikalla oli paljon ihmisiä, joista aika monen Rastas epäili olevan ”päämäärätiedottomia seikkailijoita”. Siis kauppakeskusta ja asemaa vain mielenkiinnosta katsomaan saapuneita ihmisiä.

”Mutta onko syytä, miksi joku lähtisi juuri tänne kauppakeskukseen uudestaan kaikista muista vaihtoehdoista?” pohtii Rastas.

Sitä lähdemme selvittämään.


Asemahallin ovella, uuden joukkoliikenneterminaalin ympärillä toimii katoksina useampi valkoinen sienipilari, jotka ovat Rastaan mielestä persoonallinen lisä muuten harmaaseen laatikkomaiseen ulkoilmeeseen.

Asemahallin puolelle, kauppakeskuksen neljänteen kerrokseen astuessamme Rastas kehuu myös, kuinka reitti junalta uudelle joukkoliikenneterminaalille toimii näppärästi määrätietoiselle pendelöijälle, jollaiseksi hän luonnehtii myös itseään.


Yksi asia nousee kierroksella esiin voimakkaammin kuin mikään muu: eksymistä ei tapahtunut.

Ihmisiä ei ole siis tieten tahtoen aliarvioitu, sanoo Rastas. Aliarviointi voi olla esimerkiksi kävijöiden tahallista eksyttämistä, jotta paikan päällä käytettäisiin enemmän aikaa. Se aiheuttaa helposti ihmisissä turhautumista.

Tässä suhteessa Triplassa ollaan siis onnistuttu paremmin kuin Helsingin Kalasataman kauppakeskus Redissä, joka on kuuluisa sokkelomaisuudestaan.

”Luulen silti, että jos tänne haluaa eksyä, niin se on mahdollista. Mutta silloin kyseessä on ehkä enemmän omaehtoisesta seikkailusta.”


Kokonaisuutta pohtiessaan Rastas vertaa kauppakeskusta useaan kertaan laatikkoon.

”Kokonaisuutenahan tämä kompleksi on valtava maan alle painettu laatikko, jota on esimerkiksi aukioilla, korkeilla tiloilla sekä aukoilla pilkottu pienempiin, inhimillisempiin, mittakaavallisesti ehkä miellyttävämpiin, kaupunkirakennetta imitoiviin osiin.”

Aukiot sekä kerrosten väliset ja rakennuksesta ulospäin suuntautuvat näkymät ovatkin Rastaan mielestä tärkeitä asioita kauppakeskuksia suunnitellessa: Ihmiset eivät elä muutenkaan putkessa, joten on tärkeää nähdä mitä ylä- ja alapuolella on. Ne auttavat myös hahmottamaan rakennuksessa suunnistamista.

”Eteen ei tullut myöskään pussinperiä tai loukkoja eli tilanteita, että nyt kun olemme täällä paikassa X, täytyy palata samaa reittiä alkuun, jotta pääsee jatkamaan”, Rastas sanoo.

Lue lisää: Kaikki Triplasta – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

Poikkeus on P4-kerroksessa sijaitseva ”Down Under” -kerros, jossa voi lämmitetyssä tilassa muun muassa surffata tai pelata rantalentopalloa. Tilaan päästäkseen on otettava kakkoskerroksesta hissi P4:ään ja suunnistettava pysäköintihallin läpi.

Lämmitettyyn halliin astuessamme Rastas kuvailee tunnelmaa ”ikuisiksi polttareiksi”.

”Heti tuli hiki otsalle ja tunne, että olisin ollut täällä jo kolme päivää”, Rastas sanoo.


Maanalaiseen tilaan siirtyminen ei ole niin kätevää kuin muu liikkuminen kauppakeskuksessa, mutta se on Rastaan mukaan täysin ymmärrettävää. Kauppakeskuksen alimpaan kerrokseen on nimittäin louhittu valmiiksi metrotunneli varmuuden vuoksi odottamaan tulevaisuuden liikenneratkaisuja.

Nyt muusta kauppakeskuksesta erillinen tila on otettu kuitenkin jo hyötykäyttöön.

”Pidän sitä suurena plussana. Olisihan se älytöntä louhia isolla rahalla joku tuubi ja sitten antaa sen tyhjänä odottaa päätöstä, rakennetaanko metro joskus vai ei.”


Kerrosten nimeäminen numeroiden lisäksi englanninkielisillä nimillä ei Rastaan mielestä sen sijaan aina toiminut.

”Esimerkiksi kun ihminen tulee ykköskerrokseen, joka on nimetty Food Marketiksi, mutta ensimmäisenä hän näkee Clas Ohlsonin, se on hämmentävää eikä vastaa nimeä kohtaan asetettuja odotuksia.”


Rastas muistuttaa, että Tripla on edelleen keskeneräinen projekti.

”Kiinnostavaa on sitten, kun muut maanpäälliset osat ovat valmiina: Pääsemmekö silloin jotenkin pois täältä betonista? Tuleeko ympärille vihreyttä ja elämää?”

Parempi suhde ympäristöön olisi Rastaan mielestä toivottavaa. Hän uskoo sen olevan haasteellista esimerkiksi siksi, että kauppakeskus sijoittuu ”kaupunkirakenteelliseen arpeen, avohaavan päälle”, viitaten alta kulkeviin junan raiteisiin.

”Sillä on kuitenkin väliä, tarjotaanko ihmisille Helsinkiä vai introverttia laatikkoa, joka on erillään muusta kaupungista. Siinä on nimenomaan kantakaupungin ja kauppakeskuksen ero.”


Mutta miten Tripla eroaa muista kauppakeskuksista pääkaupunkiseudulla?

”Onhan tämä iso. Mutta loppupeleissä, onko sillä enää väliä onko liikkeitä 250 vai 450?”

Rastaan mukaan melkein aina kauppakeskukset profiloituvat profiloimattomuudellaan. Suurin piirtein samat liikkeet ja ravintolat löytyvät niistä kaikista. Rastas lainaa entistä helsinkiläistä rapkolmikkoa Ruger Haueria: ”Jokaiselle jotain on ei mitään kellekään”.

Arkkitehti heittää ilmoille kysymyksen: mitä jos tulevaisuudessa profilointi tapahtuisi jollain toisella tulokulmalla, esimerkiksi vastuullisuudella?

”Riittäisikö pääkaupunkiseudun punaviherkupla siihen, että voisimme olla ensimmäisiä, jotka tekevät ostoskeskuksen, jonne menemällä pelastetaan maailma?”

Tällaisessa ostoskeskuksessa kuluttajia autettaisiin tekemällä viisaita päätöksiä heidän puolestaan.

”Kuluttaja voisi olla varma, ettei yksikään myytävä vaate ole bangladeshilaisen lapsen ompelema, käytetyt energianlähteet ovat uusiutuvia, rakennus itsessään on hiilinielu, elintarvikejätettä ei syntyisi, vaan se kierrettäisiin ravintoloiden kautta eteenpäin. Voisiko jokaisesta eurosta lahjoittaa osan saimaannorpille?”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  3. 3

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Useita valmisleipiä vedetään pois markkinoilta listeriavaaran vuoksi

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Tämä postilakosta pitää nyt tietää – HS vastaa 13 keskeiseen kysymykseen lakosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää