Kaupunki

Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

HS kävi kiertämässä Triplan kauppakeskuksessa rakennetun ympäristön palvelumuotoiluun erikoistuneen Aleksi Rastaan kanssa.

Torstaina Pasilassa alkoi uusi aikakausi, kun väliaikaisen aseman sijaan käyttöön otettiin uusi asema ja sen kylkeen avattiin Suomen suurin kauppakeskus.

HS kävi kiertämässä Triplaa avajaispäivänä rakennetun ympäristön palvelumuotoiluun erikoistuneen arkkitehdin Aleksi Rastaan kanssa, joka kertoi millaisia ajatuksia kauppakeskus ja asema hänessä herättävät.

Helsinkiläisessä MUUAN-nimisessä suunnittelutoimistossa työskentelevä Rastas on ollut mukana suunnittelemassa useita kauppakeskushankkeita Suomessa, mutta ei Triplaa, johon hän astui sisään torstaina ensimmäistä kertaa.

Avajaispäivänä paikalla oli paljon ihmisiä, joista aika monen Rastas epäili olevan ”päämäärätiedottomia seikkailijoita”. Siis kauppakeskusta ja asemaa vain mielenkiinnosta katsomaan saapuneita ihmisiä.

”Mutta onko syytä, miksi joku lähtisi juuri tänne kauppakeskukseen uudestaan kaikista muista vaihtoehdoista?” pohtii Rastas.

Sitä lähdemme selvittämään.


Asemahallin ovella, uuden joukkoliikenneterminaalin ympärillä toimii katoksina useampi valkoinen sienipilari, jotka ovat Rastaan mielestä persoonallinen lisä muuten harmaaseen laatikkomaiseen ulkoilmeeseen.

Asemahallin puolelle, kauppakeskuksen neljänteen kerrokseen astuessamme Rastas kehuu myös, kuinka reitti junalta uudelle joukkoliikenneterminaalille toimii näppärästi määrätietoiselle pendelöijälle, jollaiseksi hän luonnehtii myös itseään.


Yksi asia nousee kierroksella esiin voimakkaammin kuin mikään muu: eksymistä ei tapahtunut.

Ihmisiä ei ole siis tieten tahtoen aliarvioitu, sanoo Rastas. Aliarviointi voi olla esimerkiksi kävijöiden tahallista eksyttämistä, jotta paikan päällä käytettäisiin enemmän aikaa. Se aiheuttaa helposti ihmisissä turhautumista.

Tässä suhteessa Triplassa ollaan siis onnistuttu paremmin kuin Helsingin Kalasataman kauppakeskus Redissä, joka on kuuluisa sokkelomaisuudestaan.

”Luulen silti, että jos tänne haluaa eksyä, niin se on mahdollista. Mutta silloin kyseessä on ehkä enemmän omaehtoisesta seikkailusta.”


Kokonaisuutta pohtiessaan Rastas vertaa kauppakeskusta useaan kertaan laatikkoon.

”Kokonaisuutenahan tämä kompleksi on valtava maan alle painettu laatikko, jota on esimerkiksi aukioilla, korkeilla tiloilla sekä aukoilla pilkottu pienempiin, inhimillisempiin, mittakaavallisesti ehkä miellyttävämpiin, kaupunkirakennetta imitoiviin osiin.”

Aukiot sekä kerrosten väliset ja rakennuksesta ulospäin suuntautuvat näkymät ovatkin Rastaan mielestä tärkeitä asioita kauppakeskuksia suunnitellessa: Ihmiset eivät elä muutenkaan putkessa, joten on tärkeää nähdä mitä ylä- ja alapuolella on. Ne auttavat myös hahmottamaan rakennuksessa suunnistamista.

”Eteen ei tullut myöskään pussinperiä tai loukkoja eli tilanteita, että nyt kun olemme täällä paikassa X, täytyy palata samaa reittiä alkuun, jotta pääsee jatkamaan”, Rastas sanoo.

Lue lisää: Kaikki Triplasta – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

Poikkeus on P4-kerroksessa sijaitseva ”Down Under” -kerros, jossa voi lämmitetyssä tilassa muun muassa surffata tai pelata rantalentopalloa. Tilaan päästäkseen on otettava kakkoskerroksesta hissi P4:ään ja suunnistettava pysäköintihallin läpi.

Lämmitettyyn halliin astuessamme Rastas kuvailee tunnelmaa ”ikuisiksi polttareiksi”.

”Heti tuli hiki otsalle ja tunne, että olisin ollut täällä jo kolme päivää”, Rastas sanoo.


Maanalaiseen tilaan siirtyminen ei ole niin kätevää kuin muu liikkuminen kauppakeskuksessa, mutta se on Rastaan mukaan täysin ymmärrettävää. Kauppakeskuksen alimpaan kerrokseen on nimittäin louhittu valmiiksi metrotunneli varmuuden vuoksi odottamaan tulevaisuuden liikenneratkaisuja.

Nyt muusta kauppakeskuksesta erillinen tila on otettu kuitenkin jo hyötykäyttöön.

”Pidän sitä suurena plussana. Olisihan se älytöntä louhia isolla rahalla joku tuubi ja sitten antaa sen tyhjänä odottaa päätöstä, rakennetaanko metro joskus vai ei.”


Kerrosten nimeäminen numeroiden lisäksi englanninkielisillä nimillä ei Rastaan mielestä sen sijaan aina toiminut.

”Esimerkiksi kun ihminen tulee ykköskerrokseen, joka on nimetty Food Marketiksi, mutta ensimmäisenä hän näkee Clas Ohlsonin, se on hämmentävää eikä vastaa nimeä kohtaan asetettuja odotuksia.”


Rastas muistuttaa, että Tripla on edelleen keskeneräinen projekti.

”Kiinnostavaa on sitten, kun muut maanpäälliset osat ovat valmiina: Pääsemmekö silloin jotenkin pois täältä betonista? Tuleeko ympärille vihreyttä ja elämää?”

Parempi suhde ympäristöön olisi Rastaan mielestä toivottavaa. Hän uskoo sen olevan haasteellista esimerkiksi siksi, että kauppakeskus sijoittuu ”kaupunkirakenteelliseen arpeen, avohaavan päälle”, viitaten alta kulkeviin junan raiteisiin.

”Sillä on kuitenkin väliä, tarjotaanko ihmisille Helsinkiä vai introverttia laatikkoa, joka on erillään muusta kaupungista. Siinä on nimenomaan kantakaupungin ja kauppakeskuksen ero.”


Mutta miten Tripla eroaa muista kauppakeskuksista pääkaupunkiseudulla?

”Onhan tämä iso. Mutta loppupeleissä, onko sillä enää väliä onko liikkeitä 250 vai 450?”

Rastaan mukaan melkein aina kauppakeskukset profiloituvat profiloimattomuudellaan. Suurin piirtein samat liikkeet ja ravintolat löytyvät niistä kaikista. Rastas lainaa entistä helsinkiläistä rapkolmikkoa Ruger Haueria: ”Jokaiselle jotain on ei mitään kellekään”.

Arkkitehti heittää ilmoille kysymyksen: mitä jos tulevaisuudessa profilointi tapahtuisi jollain toisella tulokulmalla, esimerkiksi vastuullisuudella?

”Riittäisikö pääkaupunkiseudun punaviherkupla siihen, että voisimme olla ensimmäisiä, jotka tekevät ostoskeskuksen, jonne menemällä pelastetaan maailma?”

Tällaisessa ostoskeskuksessa kuluttajia autettaisiin tekemällä viisaita päätöksiä heidän puolestaan.

”Kuluttaja voisi olla varma, ettei yksikään myytävä vaate ole bangladeshilaisen lapsen ompelema, käytetyt energianlähteet ovat uusiutuvia, rakennus itsessään on hiilinielu, elintarvikejätettä ei syntyisi, vaan se kierrettäisiin ravintoloiden kautta eteenpäin. Voisiko jokaisesta eurosta lahjoittaa osan saimaannorpille?”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nouseva merenpinta uhkaa rikkoa Yhdysvaltojen kasaaman ydinjätehaudan Tyynellämerellä

  2. 2

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  3. 3

   Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

  4. 4

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  6. 6

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  7. 7

   Bussilla raju liikkeellelähtö Herttoniemessä: Pysäkki tempautui mukaan ja murskaantui

  8. 8

   EU:n von der Leyen luopuu eurooppalaisen elämäntavan puolustamisesta: Komissaarin titteli vaihtuu

  9. 9

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  10. 10

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  3. 3

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  4. 4

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  5. 5

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  6. 6

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  7. 7

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  8. 8

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  9. 9

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  10. 10

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  4. 4

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  9. 9

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  10. 10

   11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  11. Näytä lisää