Kaupunki

Helsingin budjettineuvotteluissa sosiaali- ja terveysala nousi suurimmaksi voittajaksi, poliitikot pääsivät sopuun 40 miljoonan euron menolisäyksestä

Sosiaali- ja terveystoimialalle kohdistuva 31 miljoonan euron lisäraha johtuu muun muassa tämän vuoden poikkeuksellisista ylityksistä lastensuojelussa ja vammaispalveluissa.

Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt budjettiesityksen ensi vuodelle. Pormestari Jan Vapaavuoren (kok) lokakuun alussa tekemään budjettiesitykseen lisättiin ryhmien välisissä neuvotteluissa 39,5 miljoonaa euroa.

Menoista 31 miljoonaa euroa kohdistuu sosiaali- ja terveystoimialalle, 8 miljoonaa euroa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, 3,3 miljoonaa kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle ja 1,5 miljoonaa euroa kaupunkiympäristön toimialalle.

Budjetti hyväksyttiin maanantaina kaupunginhallituksessa.

Vapaavuoren budjettiesityksessä Helsingin toimintamenot olivat 4,598 miljardia euroa. Investoinnit olivat budjettiesityksessä 1,025 miljardia euroa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan budjettiin tulee 44 miljoonaa euroa lisäystä vuoteen 2019 nähden.

Apulaispormestari Pia Pakarinen kertoo tiedotteessa, että iso osa lisäyksestä menee palkkojen, vuokrien ja oppilasmäärien kasvuun.

Pormestari Vapaavuoren esityksessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle tuli lisäystä 36 miljoonaa euroa. Valtuustoryhmät päättivät vielä 8 miljoonan euron lisäyksestä, jota halutaan kohdistaa esimerkiksi oppilashuoltoon ja varhaiskasvatuksen henkilöstön rekrytointiin.

”Erityisen painoarvon antaisin rahan kohdentamiseen laaja-alaisiin erityisopettajiin niin kouluissa kuin päiväkodeissa. Tämä on ollut jaetusti henkilöstömme toive, ja uusia laaja-alaisia erityisopettajia tulisikin palkata ensi vuonna useita”, Pakarinen kertoo tiedotteessa.

Ensi vuonna kaupunki panostaa laajasti myös englanninkielisen palvelutarjonnan kasvattamiseen. Ensi vuodesta lähtien koululaisten A2-kieltä aikaistetaan ja he voivat aloittaa A2-kielen opiskelun jatkossa kolmannella luokalla.

Myös positiivisen diskriminaation määrärahaa korotetaan perusopetuksessa, lukiossa ja ammattikouluissa 25 prosenttia.

Sosiaali- ja terveystoimialan 26 miljoonan lisäraha sekä 5 miljoonan euron ylitysoikeus kaupunginhallituksen käyttövaroista johtuvat vuodelle 2019 ennustettavista poikkeuksellisista ylityksistä lastensuojelussa ja vammaispalveluissa, ikääntyvien määrän kasvusta sekä Apotin käyttöönotosta.

Lastensuojelun kustannusten arvioidaan palvelutarpeen kasvun vuoksi ylittävän vuonna 2019 noin 13,8 miljoonalla eurolla. Jos lastensuojelun palvelutarve aiheuttaa käyttösuunnitelman ylittymisen myös vuonna 2020, tulee sosiaali- ja terveyslautakunnan hakea lisärahoitusta kaupunginhallituksen käyttövaroista viiteen miljoonaan euroon asti eikä sopeuttaa ylitystä muista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Myös neuvoloihin ja kouluterveydenhuoltoon kohdennetaan myönteisen erityiskohtelun rahoitusta ja omaishoitoa vahvistetaan.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle kohdistettu 3,3 miljoonan euron lisäraha ohjataan muun muassa liikuntapaikkojen ylläpitoon, nuorisotyön vahvistamiseen ja liikkumisohjelman toimeenpanon vahvistamiseen.

Kaupunkiympäristön 1,5 miljoonan euron lisäraha ohjataan muun muassa keskeisimpien kävelyreittien ja joukkoliikenteen solmukohtiin, kuten metro- ja lähiliikenteen asemille, johtavien reittien tehostettuun talvikunnossapitoon. Hiilineutraali Helsinki -ohjelman suunnitteluun ohjataan 0,2 miljoonaa euroa.

Lisäksi selvitetään kaupungin asuntokannan kohdentuminen ja mahdollisuus osoittaa asuntoja nykyistä vahvemmin asunnottomille ja asumisen tukea tarvitseville.

Kaupunginkanslialle lisättiin 0,7 miljoonaa euroa, jolla toteutetaan muun muassa englanninkielisten palvelujen kehittämisohjelmaa. Kehittämisohjelman painopisteenä on tukea kansainvälisten kykyjen houkuttelua Helsinkiin.

Investointeihin valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa päädyttiin ohjaamaan yhteensä 10 miljoonaa euroa lisää.

Investoinneista 1,4 miljoonalla eurolla toteutetaan Johanneksen kentän tekojäärata.

Helsingin yliopiston metroaseman uuden pohjoisen sisäänkäynnin suunnittelu käynnistetään vuonna 2020, ja sen rakentaminen toteutetaan sopivassa yhteydessä liittyen Kruununsiltojen rakennushankkeeseen.

Liikelaitoksista eniten investoi Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL), jonka projekteihin laitetaan yhteensä 188,8 miljoonaa euroa vuosina 2025–2027. Suurin yksittäinen hanke on Raide-Jokeri. Vuodesta 2025 eteenpäin on suunniteltu rakennettavaksi Vihdintien pikaraitiotie ja läntisen kantakaupungin raitiotie. Viikin–Malmin raitiotie on suunniteltu rakennettavaksi vuodesta 2027 eteenpäin.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaisa Hernberg kertoi HS:lle valtuustoryhmän olevan erityisen iloinen siitä, että sosiaali- ja terveystoimialan budjettia lisättiin kunnolla.

”On tärkeää, että selvitetään mistä lastensuojelun lisääntyvä tarve johtuu, mutta juuri nyt on tärkeää, että asiaan reagoitiin budjettia lisäämällä”, Hernberg sanoo.

Kokoomus kertoo tiedotteessaan iloitsevansa erityisesti siitä, että viiden koulun peruskorjausta aikaistetaan. Maatullin alakoulun, Käpylän peruskoulun, Kottby grundskolanin, Koskelan alakoulun ja Laajasalon alakoulun peruskorjausta aikaistetaan vuodella.

Lisäksi väistötilojen hankkimiselle annettiin sisäilmaongelmatapauksissa neljän kuukauden tavoiteaika tarkoituksena puolittaa nykyiseen prosessiin kuluva aika.

Vasemmistoliitto kertoo tiedotteessaan iloitsevansa myös oppilashuollon ja oppimisen tuen vahvistamisesta sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden parantamisesta.

”Meille tärkeää budjettineuvotteluissa oli, ettei varhaiskasvatuksen voitontavoittelua lisätä, koska se ei ole lapsen edun mukaista. Varhaiskasvatuksella on keskeinen merkitys lasten oppimiseen, tasa-arvoon ja kehitykseen”, kertoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki tiedotteessa.

Vasemmistoliiton mielestä pormestari Vapaavuoren esityksessä oli poikkeuksellisen suuria puutteita, ja vaikka valtuustoryhmät saivat neuvoteltua noin 40 miljoonan euron lisäpanostukset pohjaesitykseen, esitys jää silti alle lautakunnissa yhdessä tunnustetun tarpeen.

Apulaispormestari Tomi Sevander (sd) kertoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen myös kirjasto- ja nuorisopalveluiden saamasta rahoituksesta. Rahoituksella pystytään tukemaan heikommassa sosiaalisessa asemassa olevien kaupunginosien palveluja ja aluekehitystä laajemminkin.

Lisäksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan lisäbudjetilla haluttiin vahvistaa nuorisotyötä ja lisätä liikkumisen edellytyksiä. Liikuntaseurojen avustuksia kasvatetaan ensi vuonna ja liikuntapaikkojen ylläpitoon laitetaan lisäresursseja, kertoo Sevander tiedotteessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Helsingin budjettineuvottelun tulos


 Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle lisättiin kahdeksan miljoonaa euroa budjettiesityksessä ehdotettua enemmän.

 Kaupunkiympäristön toimialalle lisättiin 1,5 miljoonaa euroa.

 Kulttuurin- ja vapaa-ajan toimialalle lisättiin 3,3 miljoonaa euroa.

 Sosiaali- ja terveystoimialalle lisättiin 26 miljoonaa euroa ja lisäksi viiden miljoonan euron ylitysoikeus kaupunginhallituksen käyttövaroista.

 Kaupunginkanslialle lisättiin 0,7 miljoonaa euroa.

 Investointeihin lisättiin yhteensä 10 miljoonaa euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää