Kaupunki

Pitäisikö Malmin lentokentästä järjestää kansanäänestys? Helsingin päättäjät näyttävät joutuvan valinnan eteen

39 helsinkiläisvaltuutettua allekirjoitti vetoomuksen, jossa vaaditaan ilmailutoiminnan jatkamista Malmilla.

Pitäisikö Malmin lentokentän kohtalosta kuitenkin järjestää kansanäänestys? Näyttää siltä, että Helsingin kuntapoliitikot saavat pian eteensä tämän visaisen kysymyksen.

Kunnallisesta neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä säädetään kuntalaissa. Kuntalain mukaan kuntalaiset voivat tehdä aloitteen äänestyksen järjestämisestä, jos he onnistuvat keräämään hankkeensa taakse neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista.

Malmin lentokentän lentotoiminnan jatkamista puolustava kuntalaisaloite ladattiin verkkoon viime joulukuussa. Tähän mennessä sen on allekirjoittanut 20 420 helsinkiläistä. Neljä prosenttia 15 vuotta täyttäneiden helsinkiläisten lukemasta on noin 22 200 ihmistä, joten aloite näyttää saavan tarvittavat allekirjoituksensa.

Vaikka neljän prosentin osuus tulisi nyt kerättävässä kuntalaisaloitteessa täyteen, ei Helsingille synny Kuntaliiton lakimiehen Kai Ketelimäen mukaan automaattista velvollisuutta järjestää kansanäänestystä.

”On valtuuston harkinnassa, toimitetaanko kansanäänestystä vai ei”, Ketelimäki sanoo.

Mikäli kaupunginvaltuusto päättää järjestää kansanäänestyksen, on kyse äänestyksestä, jossa ei suoraan päätetä mistään. Malmin lentokentän tapauksessa kyse on siis siitä, voisiko alue säilyä ilmailukäytössä. Helsingin kaupunki on aiemmin päättänyt muuttaa lentokentän asuinalueeksi, ja asiasta on väännetty peistä vuosikausia.

”Jos äänestetään, niin se on neuvoa-antava äänestys”, Ketelimäki kertoo.

Jos Malmin lentokentästä järjestetään aloitteen mukainen kansanäänestys, olisi siinä seuraavanlainen kysymys: ”Tuleeko Helsinki-Malmin lentokenttä säilyttää ilmailukäytössä? A) Kyllä B) Ei”

Ratkaistava asia menee siis kunnallisen kansanäänestyksen jälkeen vielä aina valtuuston päätettäväksi. Kansanäänestyksiä on järjestetty viimeisten parinkymmenen vuoden aikana lähinnä kuntaliitoksiin liittyen, ja nämä asiat valtuustot ovat ratkaisseet useimmiten äänestystuloksen mukaisesti.

Ketelimäen mukaan ei ole tarkasti määritelty, kuinka pian neljän prosentin täyttymisen jälkeen mahdollinen kansanäänestys on järjestettävä. Valtuuston on kuitenkin pikaisesti päätettävä, järjestetäänkö kyseistä äänestystä vai ei.

”Laissa lukee, että valtuuston on viipymättä päätettävä. Se on aina vähän tulkinnanvaraista, mutta ei sitä voi ihan loputtomasti vitkuttaakaan.”

Kunnallisessa kansanäänestyksessä saavat äänestää 18 vuotta täyttäneet. Näin siis siitä huolimatta, että siihen vaadittavan aloitteen voivat allekirjoittaa 15 vuotta täyttäneet asukkaat.

”Se vähän hämää, että aloiteoikeus on laskettu 18 vuodesta 15 vuoteen. Sillä on vain haluttu antaa nuoremmillekin mahdollisuus saada asioita eteenpäin edes tuolla tavalla”, Ketelimäki kertoo.

Joukko helsinkiläisiä kaupunginvaltuutettuja on julkaissut tällä viikolla Malmin lentokentän ilmailutoimintaa puolustavan avoimen kirjeen, joka on osoitettu pormestari Jan Vapaavuorelle (kok) ja kaupungin virkamiehille. Kannanoton on allekirjoittanut 39 kaupunginvaltuutettua tai varavaltuutettua.

Helsingin kaupunginvaltuustossa on 85 jäsentä, joten Malmin lentokentän puolustajat vaikuttavat ainakin allekirjoitusten määrän perusteella olevan edelleen vähemmistössä. Valtuusto torppasi marraskuussa 2018 jo kertaalleen kansanäänestyksen Malmin lentokentästä. Tuolloin aloitteen äänestyksestä teki kaupunginvaltuutettu Sampo Terho (sin).

Terho on vetoamassa jälleen Malmin kentän puolesta, ja allekirjoittajien joukossa ovat myös muun muassa Terhi Koulumies (kok), Jussi Halla-aho (ps), Outi Alanen (vas), Eva Biaudet (r) ja Jarmo Nieminen (vihr).

”Helsinkiläiset ovat vaatineet toistuvasti joukoittain lentoaseman säilyttämistä. Kaupungin strategian mukaisen kuntalaisten kuulemisen tulee toteutua myös käytännössä eikä vain paperilla”, valtuutettujen kannanotossa kerrotaan.

Kirjoituksessa nostetaan esiin myös se, että kansanäänestystä osaltaan mahdollistavaan kuntalaisaloitteeseen vaadittava neljän prosentin osuus 15 vuotta täyttäneistä helsinkiläisistä voi täyttyä.

”Tilanteen ollessa näin sekava tulee kaupungin välittömästi vapauttaa yrittäjät akuutin uhan alta ja ottaa aikalisä. Lentotoiminnan mahdollistavia vuokrasopimuksia pitää jatkaa vähintään kahdella vuodella.”

Avoimen kirjeen allekirjoittaneet valtuutetut ja varavaltuutetut eivät näe tarvetta Malmin lentokentän muuttamiseksi asuinalueeksi ainakaan lähitulevaisuudessa.

”Rakennusmaata Helsingissä on tarpeeksi vuosikymmeniksi, joten kiirettä Malmin asuntorakentamisen kanssa ei ole. Pitkät hallinto-oikeuskäsittelyt eivät ole kenenkään etu. Suunnitellaan nyt kunnolla eikä hätäillä”, kirjoituksen viimeisessä kappaleessa todetaan.

Neuvoa-antavaa kunnallista kansanäänestystä koskeva lainsäädäntö tuli oikeusministeriön mukaan alun perin voimaan 1.8.1990. Ensimmäinen kansanäänestys järjestettiin Tuusulassa 12.5.1991.

Kunnallinen kansanäänestys voidaan järjestää minä ajankohtana tahansa. Sitä ei voi kuitenkaan järjestää kuntavaalien eikä valtiollisten vaalien eikä valtiollisen kansanäänestyksen yhteydessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

23. 10. päivätyn vetoomuksen allekirjoittaneet paikallispoliitikot


 Outi Alanen (vas)

 Sirpa Asko-Seljavaara (kok)

 Eva Biaudet (r)

 Mika Ebeling (kd)

 Laura Finne-Elonen (r)

 Juha Hakola (kok)

 Jussi Halla-aho (ps)

 Joel Harkimo (ln)

 Nuutti Hyttinen (ps)

 Atte Kaleva (kok)

 Tapio Klemetti (kok)

 Laura Kolbe (kesk)

 Pia Kopra (ps)

 Kauko Koskinen (kok)

 Terhi Koulumies (kok)

 Heimo Laaksonen (kok)

 Sami (Frank) Muttilainen (vas)

 Björn Månsson (r)

 Jarmo Nieminen (vihr)

 Jussi Niinistö (sin)

 Mia Nygård (kok)

 Dennis Pasterstein (kok)

 Jaana Pelkonen (kok)

 Terhi Peltokorpi (kesk)

 Petrus Pennanen (pp)

 Pekka Puska (kesk)

 Mika Raatikainen (ps)

 Marcus Rantala (r)

 Mari Rantanen (ps)

 Mirita Saxberg (ln)

 Juhani Strandén (ps)

 Sampo Terho (sin)

 Kimmo Tiilikainen (kesk)

 Matias Turkkila (ps)

 Ulla-Marja Urho (kok)

 Tuomo Valokainen (sit/sd)

 Mauri Venemies (kd)

 Sinikka Vepsä (sd)

 Paavo Väyrynen (tl)

 Toni Ahva (sin)

 Perttu Hillman (kok)

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  5. 5

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää