Kaupunki

Äiti aikoo tehdä tutkintapyynnön poliisille, koska tyttären kesällä festivaali­rannekkeelle lataamia 38 euroa ei lokakuussakaan ole palautettu: ”Tämä on törkeää vedätystä”

Weekend-festivaalin mukaan rahojen palauttamiseen ei liity ongelmia laajemmilla ihmisjoukoilla.

Viime kesänä Weekend-festivaali järjestettiin heinäkuussa. Nyt lokakuun lopussa Kristiina Taukojärven tytär ei vieläkään ole saanut takaisin rannekkeelleen lataamaansa summaa, joka oli 38,50 euroa. Taukojärvi aikoo tehdä asiasta tänä viikonloppuna tutkintapyynnön poliisille.

”Minusta tämä on törkeää vedätystä”, Taukojärvi sanoo.

Weekendin ja useiden muiden festivaalien tiedottaja Tomi Lindblom sanoo, että heidän tiedossaan ei ole, että rahojen palauttamisessa olisi enää ainakaan laajoja ongelmia.

”99,99 prosenttia palauttamista pyytäneistä on saanut rahansa takaisin, sen voin sanoa varmasti”, hän sanoo.

Weekendissä ainoa tapa maksaa ostoksia on ladata rannekkeelle rahaa. Taukojärven tytär muisti pyytää häneltä käyttämättä jääneiden rahojen palauttamista tätä varten tarkoitetulla sivulla verkossa syyskuun alkupuolella.

Kun rahoja ei näkynyt, tytär otti yhteyttä festivaaliorganisaatioon sähköpostitse. Kun asia ei edennyt, Kristiina Taukojärvi ryhtyi selvittämään asiaa. HS on tutustunut asiakaspalvelun kanssa vaihdettuihin lukuisiin viesteihin.

Asiakaspalvelu vastasi esimerkiksi, että tyttäreltä on jäänyt lomakkeen täyttäminen sivustolla kesken. Hänen tietonsa olivat kyllä tallentuneet verkkosivun kautta. Hän ei kuitenkaan ollut huomannut tämän jälkeen auennutta erillistä sivua, jolla pyydettiin vahvistamaan tiedot oikeiksi. Niinpä rahojen palauttaminen ei ollut edennyt.

Verkkosivu ehti välissä sulkeutua kokonaan, joten palautuspyyntöä ei enää voinut tehdä sitä kautta. Tyttärelle luvattiin palauttaa rahat, mutta ensin niistä aiottiin periä manuaalista käsittelymaksua 9,90 euroa.

Kristiina Taukojärvi ilmoitti pitävänsä tätä kohtuuttomana. Asiakaspalvelusta luvattiin 11. lokakuuta palauttaa rahat ilman käsittelymaksua ja tapahtunutta pahoiteltiin. Perjantaina 25. lokakuuta rahoja ei edelleenkään näkynyt.

Taukojärvi kertoo päätyneensä tekemään tutkintapyynnön ja vinkanneensa asiasta myös kuluttajaviranomaisille. Rahansa ajoissa saaneetkin ovat hänestä käytännössä joutuneet lainaamaan rahojaan organisaatiolle viikoiksi ja maksamaan käsittelymaksuja. Sivusto ei ilmoittanut mitenkään kesken jääneestä palautuspyynnöstä. Taukojärvestä tämä on törkeää, varsinkin kun Weekendin yleisössä on paljon alaikäisiä ja nuoria aikuisia.

”Mitenhän monella muulla nuorella rahoja on jäänyt saamatta? Emme saaneet edes kunnon vastauksia, ennen kuin asiaa alkoi hoitaa tällainen kiukkuinen keski-ikäinen nainen.”

Suomessa monilla festivaaleilla on nykyisin mahdoton maksaa ostoksia muulla kuin rannekkeelle ladatulla rahalla. Cashless-järjestelmä on käytössä ainakin Tampereen Blockfestissa, Hyvinkään Rockfestissä ja Joensuun Ilosaarirockissa. Tikkurila-festivaali sen sijaan luopui tänä vuonna maksutavasta.

Heti festivaalien jälkeen monissa lehdissä on julkaistu juttuja, joissa festivaalikävijät ovat moittineet rahojen palautusjärjestelmää hitaaksi. Weekendinkin Facebook-sivulta löytyy tällaista kiukkuista palautetta elokuun alusta, muttei enää uusia vastaavia viestejä.

Joillekin tuli myös yllätyksenä, että alle kahden euron summia ei palauteta, ja palautuksista perittiin euro käsittelymaksua siinäkin vaiheessa, kun tämän vielä pystyi tekemään palautussivuston kautta. Tämän festivaali toki kertoi etukäteen palvelun käyttöehdoissa.

Lindblom sanoo, että festivaalien aikana tai heti niiden jälkeen tulee jonkin verran palautetta rannekkeella maksamista ensimmäistä kertaa kokeilleille esimerkiksi pitkistä jonotusajoista lataamaan ranneketta festivaalialueella. Toista kertaa rannekkeella maksavat sen sijaan yleensä tietävät hoitaa lataamisen etukäteen netissä.

Lindblomin mukaan on aivan poikkeuksellinen yksittäistapaus, jos palautuksessa on edelleen ongelmia tässä kohtaa syksyä.

”Ei ole massiivisia ihmisjoukkoja, joilla olisi rahoja saamatta. Mitään sellaista ei ole tiedossa.”

Palautussivusto tosiaan sulkeutui 15. syyskuuta. Festivaaliorganisaatiossa on tuskin ketään töissä tähän aikaan vuodesta. Palautuspyynnöt välitetään rahanpalautuksista vastaavalle toiselle yritykselle, jos niitä vielä tulee.

Lindblom arvioi, että kun teknologia kehittyy, rannekkeella maksaminen vain yleistyy. Ensinnäkin se on pääsylippuna kätevä, koska sitä on vaikea kopioida tai varastaa. Toiseksi se vähentää jonotusaikaa, koska maksamiseen menee reilusti lyhyempi aika. Tämä taas tarkoittaa sitä, että juomaa ja ruokaa pystytään myymään enemmän ja järjestäjän liikevaihto kasvaa.

”Tavalla tai toisella elektroninen maksujärjestelmä yleistyy. Toiset ihmiset ovat alkaneet jo vaatia sitä.”

Elektroniseen tanssimusiikkiin keskittyvä Weekend-festivaali veti kesällä Helsingin Suvilahteen 50 000 kävijää. Syksyllä festivaali myytiin suurelle pohjoismaiselle konserttijärjestäjälle All Things Livelle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  7. 7

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  10. 10

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää