Kaupunki

Lahjusten ottamisesta syytetty HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja vapautui syytteistä käräjäoikeudessa

Myös kaikki muut laajan lahjusvyyhden syytteet hylättiin.

HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa vastaan nostetut syytteet hylättiin maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Vuosina 1994–2012 kiinteistöjohtajana toimineen Jari Leivon perheen yrityksiltä saamat rahat eivät siis käräjäoikeuden mukaan olleet lahjontaa.

Syyttäjien mukaan Leivo olisi ottanut yli 700 000 euron arvosta lahjuksia muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään. Rahat menivät tytärten kilparatsastuskuluihin, syytetyn mukaan täysin laillisesti.

Leivoa syytettiin perusmuotoisesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuosina 2005–2012, mutta syytteiden tueksi ei käräjäoikeuden mukaan löytynyt riittävästi näyttöä. Samalla käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet myös niiden 13 ihmisen osalta, joita syytettiin lahjomisesta.

Leivon työhön kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen. Syyttäjän mukaan lahjojia olivat HOK-Elannon kiinteistöyksikön kumppanit.

Leivo oli epäilyn alaisena hyvän aikaa, sillä oikeusprosessi esitutkinta mukaan luettuna on kestänyt yli seitsemän vuotta.

Leivo kertoi oikeudessa lokakuussa 2017 käyttäneensä suhteitaan hyväkseen pyytäessään sponsoreita tyttäriensä kilparatsastukseen, mutta hän kiistää syyllistyneensä mihinkään rikolliseen. Hänen mukaansa asiat on käännetty täysin päälaelleen.

Lue myös: Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

Leivon mukaan kaikki sponsorirahat käytettiin tytärten hevosurheiluun. Puolustus täsmensi useaan otteeseen oikeudessa, että ketään ei ole suosittu millään tavalla eikä minkäänlaista vahinkoa ole syntynyt kenellekään.

”Euroakaan ei ole tullut tilille. Kaikki sponsorirahat on nostettu toteutuneita kilpailu- ja valmennuskustannuksia vastaan”, Leivo sanoi oikeudessa.

Oikeudenkäynnissä oli riidatonta, että kaikki Leivon pyytämät ja vastaanottamat maksut on käytetty hänen tyttäriensä kilparatsastuksen kulujen kattamiseen. Ydinkysymys oli siis se, oliko satojentuhansien eurojen maksujen maksamisessa ja vastaanottamisessa kyse lahjonnasta vai tavanomaisesta urheilusponsoroinnista.

Näin ollen käräjäoikeus pohti, olivatko Leivon pyytämät ja vastaanottamat maksut tapahtuneet sellaisissa olosuhteissa, joissa niitä olisi pidettävä lahjuksina. Arvioinnissaan käräjäoikeus kiinnitti huomiota erityisesti siihen, onko Leivon päätettävänä tai vaikutuspiirissä maksujen pyytämisen ja vastaanottamisen ajankohtana ollut ratkaisu, jossa maksun suorittajana ollut HOK-Elannon liikekumppani on pyrkinyt saamaan aikaan itselleen suosiollisen lopputuloksen.

”Oikeudenkäynnissä esitetyn todistelun perusteella esille on tullut sekä syytteen puolesta että sitä vastaan puhuvia seikkoja. Käräjäoikeus on näytön arvioinnissaan päätynyt siihen, että maksujen lahjuksenluonteisuudesta ei ole esitetty tuomitsemiskynnyksen ylittävää riittävän vakuuttavaa näyttöä”, Helsingin käräjäoikeus perustelee vapauttavaa tuomiotaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös: Syyttäjät pohtivat jatkovalitusta HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan lahjusjutussa

HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan epäilty lahjominen on yksi Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen tapauksen haaroista.

Peltomäkeä epäiltiin muun muassa törkeästä lahjuksen vastaanottamisesta. Lahjojaksi epäiltiin arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajaa Leila Tuomista.

Helsingin hovioikeus lievensi käräjäoikeuden aikoinaan antamaa tuomiota niin, että Tuominen vapautettiin epäilyistä kokonaan ja Peltomäki tuomittiin vain lahjusrikkomuksesta. Syyskuussa korkein oikeus hylkäsi asiasta tehdyt valituslupahakemukset, joten hovioikeuden tuomiosta tuli lopullinen.

Myös Leivon epäiltiin saaneen lahjuksia Forma-Futuralta.

Tuomisen asianajaja Matti Manner lähetti medialle maanantaina tiedotteen, jossa hän vetoaa syyttäjiin, etteivät he valittaisi käräjäoikeuden tuomiosta.

”Kun käräjäoikeuskin on hylännyt tämän kolmannen aiheettoman syytteen, on kohtuullista edellyttää yli kahdeksan vuotta jatkuneen, Leila Tuomisen henkiset ja taloudelliset voimavarat kuluttaneen prosessin lopultakin päättyvän ja että syyttäjät eivät valita käräjäoikeuden perustellusta ja oikeasta päätöksestä”, Manner sanoo tiedotteessa.

Oikaisu 28.10. kello 12.20: Artikkelin neljänneksi viimeiseen kappaleeseen lisätty, että epäilty lahjominen koski HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Yleisurheilu empii paluuta remontoidulle Olympiastadionille – ja se on kaupunkilaisjärjellä ajatellen ihan fiksua

  3. 3

   ”Olen ihan samalla viivalla homoseksuaalien kanssa Jumalan edessä omien syntieni kanssa”, sanoo Päivi Räsänen kirkkoa pelkäävälle homopapille

  4. 4

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  5. 5

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  6. 6

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  7. 7

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  8. 8

   Kirjailija Eira Mollberg sai kipeät haukut ja joi sen jälkeen kaksi vuotta aamusta iltaan – nyt hän kertoo, kuinka pääsi lopulta jaloilleen

   Tilaajille
  9. 9

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  10. 10

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  5. 5

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  6. 6

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  7. 7

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  8. 8

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  9. 9

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää