Kaupunki

Poliisin mukaan Nurmijärven palot on voinut sytyttää sama ihminen, vanhemmat järkyttyneitä: ”Miksi joku haluaa tehdä näin koululaisille?”

Valkjärven kylän koulurakennus tuhoutui maanantain vastaisena yönä tulipalossa. Poliisi epäilee, että palo sytytettiin tahallaan. Lauantaina paloi Lepsämän koulu.

Järkytys valtasi Nurmijärven maanantaina, kun jo toinen paikkakunnan kouluista paloi kahden päivän kuluessa.

Näky palopaikalla on aamupäivällä lohduton. Vuonna 1921 valmistuneen hirsirunkoisen koulun katto on hiiltynyt ja pääosin romahtanut, ja savu nousee raunioista edelleen.

Koulun seinällä oleva kello on pysähtynyt kahtatoista vaille neljään.


Poliisi epäilee, että Nurmijärven Valkjärven kylässä sijaitseva koulu sytytettiin tuleen tahallaan maanantain vastaisena yönä.

Pelastustoimi sai hälytyksen keskisuuresta rakennuspalosta noin puoli neljältä, ja paikalla sammutustöissä oli 18 pelastuslaitoksen sammutusyksikköä. Kukaan ei loukkaantunut.

Myös lauantaina tapahtunutta Lepsämän koulun paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä. Kunnan muut koulut ovat erikoisvartioinnissa.

Hieman kello kymmenen jälkeen harmaassa syyssäässä Valkjärven koululla on paikalla lähinnä pelastuslaitoksen sammuttajia sekä poliiseja.

Useita autoja kulkee koulun ohitse palopaikan kohdalla hidastaen. Muutama ohikulkija kävelee koulun pihan penkalle asti, nappaa kuvia hiiltyneestä koulusta ja poistuu.


Valkjärven koulun kuutisenkymmentä oppilasta ja esikoululaista ohjattiin maanantaiaamuna läheiseen Uotilan kouluun.

Kolmisen kilometriä palopaikalta sijaitsevan keltaisen puukoulun pysäköintipaikat ovat yhdentoista jälkeen täynnä autoja.

Valkjärven oppilaiden varakouluna toimivassa Uotilan koulussa on juuri päättynyt kriisipalaveri koululaisten vanhemmille. Pihalla seisoo kymmenisen Valkjärven oppilaiden huoltajaa.

Järkyttynyt, epäuskoinen, pelokas, he kuvailevat tunnelmaa. Osa pyyhkii silmistään kyyneleitä.

Huoltajat miettivät, miksi joku haluaa tehdä näin koululaisille.

Poliisilla ei vielä maanantaina iltapäivällä ollut tietoa tulipalojen sytyttäjän tai sytyttäjien henkilöllisyydestä. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Lylykankaan mukaan ei ole pois suljettua, että molempien palojen takana olisi sama tekijä.

”Kaikkea selvitellään ja kaikkemme teemme, että asiat saataisiin selviämään.”

Lepsämän ja Valkjärven koulujen välinen etäisyys on linnuntietä noin kuusi ja puoli kilometriä. Itä-Uudenmaan poliisi on pyytänyt kummastakin koulupalosta silminnäkijähavaintoja ja muita vihjeitä.


Valkjärven koulu ei ollut pelkkä koulu vaan koko Valkjärven kylän sydän, oppilaiden huoltajat nyökyttelevät yhteen ääneen.

He kuvailevat koulun vanhempainyhdistystä aktiiviseksi ja opettajien, oppilaiden ja vanhempien suhdetta läheiseksi ja lämpimäksi. Esimerkiksi kiusaamistapauksiin on heidän mukaansa saatu puututtua yhdessä, ja kylänraitilla vanhempia moikkaavat tuntemattomatkin oppilaat.

Kun tieto tuhoisasta palosta tuli, huoltajien yhteisessä Whatsapp-ryhmässä alkoi heti viestienvaihto.Nurmijärven kunnan nopea reagointi tapahtuneeseen saa huoltajilta suuren kiitoksen.

Tieto koulun palamisesta sekä opetuksen järjestymisestä muualla kulki koululaisten kotiväelle maanantaina nopeasti. Paikalla varakouluna toimivassa Uotilan koulussa taas oli heidän mukaansa maanantaina keskustelemassa ja kriisiapua tarjoamassa ”varmaan koko kunnan terveydenhuolto”.

Monella Uotilan koululla paikalla olevista on Valkjärven koulussa useita lapsia.

Aamulla lasten kanssa on itketty yhdessä ja keskusteltu tapahtuneesta. Tuhoisa palo on järkyttänyt lapsia, mutta kaikki eivät välttämättä ole vielä täysin sisäistäneet tapahtunutta, huoltajat sanovat.

Jos koulua alkaisi rakentaa uudestaan tänään, se valmistuisi varmasti huomisaamuksi, oli yksi lapsi pohtinut.


Valkjärven koulun tulevaisuus oli myös ennen paloa epävarma, huoltajat kertovat. Hiljattain valmistuneessa Nurmijärven kunnan palveluverkkoselvityksessä on ehdotettu yhtenä asiana, että Valkjärven koulusta luovuttaisiin vuonna 2021.


Kahdesta rakennuksesta koostuvan koulun toinen rakennus vaurioitui palossa käyttökelvottomaksi, eikä toisen koulukiinteistön käytöstä ole vielä tietoa, Nurmijärven kunta tiedotti maanantaina.

Myöhemmin maanantaina Nurmijärven kunta tiedotti, että kaikki Valkjärven koulun esi- ja perusopetuksen oppilaat jatkavat koulunkäyntiä Uotilan koulussa kuluvan syyslukukauden loppuun saakka.

Lepsämässä osa koulusta on käyttökunnossa, vaikka palon jäljet näkyvät sielläkin rujoina. Vuonna 2002 valmistuneessa, mittavia vahinkoja tulipalossa kärsineessä rakennuksessa on muutama luokkatila sekä koulun ruokala.


Lepsämän koululaiset jatkavat tämän viikon omalla koulullaan, mutta ensi viikolla osa oppilaista siirtyy väistötiloihin Klaukkalan Monikko-monitoimitiloihin.

Kevätlukukauden koulujärjestelyistä kerrotaan erikseen, Nurmijärven kunta tiedotti maanantaina.

”Tilannehan on tosi ikävä ja harmillinen. Ja sillä tavalla tietysti huolestuttavakin, että näin lyhyellä ajalla on tapahtunut kaksi tällaista asiaa. Viranomaisethan sitten selvittävät näitä asioita”, kommentoi Nurmijärven sivistysjohtaja Tiina Hirvonen tilannetta HS:lle.

Nurmijärven kunta tiedotti maanantaiaamuna, että vartiointia tehostetaan kaikissa kunnan kouluissa. Vartiointia oli kunnan mukaan lisätty jo Lepsämän koulun palon jälkeen.

Nurmijärven kunta kertoo jatkotiedottavansa asiasta huoltajille Wilma- ja Päikky-järjestelmien kautta sekä järjestävänsä torstaina vanhemmainillan.

Tilanteen lohduttomuudesta ja oman kyläkoulun lakkauttamisuhasta huolimatta Valkjärven koulun huoltajien katse on kuitenkin eteenpäin. Ei meitä niin vain lannisteta, he tuumivat liki yhteen ääneen.

Marraskuun alussa Valkjärven koulussa oli tarkoitus järjestää halloweendisko. Se aiotaan edelleen järjestää – kuulemma vaikka sitten Uotilan koulun pysäköintialueella.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  7. 7

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  8. 8

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  9. 9

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  10. 10

   Maailmalla tähtirooleja tekevä suomalaisballerina kutsuu Kansallisbalettiamme spa-hotelliksi – Huipulle päästäkseen ”pitää aina olla parempi kuin kaikki muut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää