Kaupunki

Poliisin mukaan Nurmijärven palot on voinut sytyttää sama ihminen, vanhemmat järkyttyneitä: ”Miksi joku haluaa tehdä näin koululaisille?”

Valkjärven kylän koulurakennus tuhoutui maanantain vastaisena yönä tulipalossa. Poliisi epäilee, että palo sytytettiin tahallaan. Lauantaina paloi Lepsämän koulu.

Järkytys valtasi Nurmijärven maanantaina, kun jo toinen paikkakunnan kouluista paloi kahden päivän kuluessa.

Näky palopaikalla on aamupäivällä lohduton. Vuonna 1921 valmistuneen hirsirunkoisen koulun katto on hiiltynyt ja pääosin romahtanut, ja savu nousee raunioista edelleen.

Koulun seinällä oleva kello on pysähtynyt kahtatoista vaille neljään.


Poliisi epäilee, että Nurmijärven Valkjärven kylässä sijaitseva koulu sytytettiin tuleen tahallaan maanantain vastaisena yönä.

Pelastustoimi sai hälytyksen keskisuuresta rakennuspalosta noin puoli neljältä, ja paikalla sammutustöissä oli 18 pelastuslaitoksen sammutusyksikköä. Kukaan ei loukkaantunut.

Myös lauantaina tapahtunutta Lepsämän koulun paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä. Kunnan muut koulut ovat erikoisvartioinnissa.

Hieman kello kymmenen jälkeen harmaassa syyssäässä Valkjärven koululla on paikalla lähinnä pelastuslaitoksen sammuttajia sekä poliiseja.

Useita autoja kulkee koulun ohitse palopaikan kohdalla hidastaen. Muutama ohikulkija kävelee koulun pihan penkalle asti, nappaa kuvia hiiltyneestä koulusta ja poistuu.


Valkjärven koulun kuutisenkymmentä oppilasta ja esikoululaista ohjattiin maanantaiaamuna läheiseen Uotilan kouluun.

Kolmisen kilometriä palopaikalta sijaitsevan keltaisen puukoulun pysäköintipaikat ovat yhdentoista jälkeen täynnä autoja.

Valkjärven oppilaiden varakouluna toimivassa Uotilan koulussa on juuri päättynyt kriisipalaveri koululaisten vanhemmille. Pihalla seisoo kymmenisen Valkjärven oppilaiden huoltajaa.

Järkyttynyt, epäuskoinen, pelokas, he kuvailevat tunnelmaa. Osa pyyhkii silmistään kyyneleitä.

Huoltajat miettivät, miksi joku haluaa tehdä näin koululaisille.

Poliisilla ei vielä maanantaina iltapäivällä ollut tietoa tulipalojen sytyttäjän tai sytyttäjien henkilöllisyydestä. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Lylykankaan mukaan ei ole pois suljettua, että molempien palojen takana olisi sama tekijä.

”Kaikkea selvitellään ja kaikkemme teemme, että asiat saataisiin selviämään.”

Lepsämän ja Valkjärven koulujen välinen etäisyys on linnuntietä noin kuusi ja puoli kilometriä. Itä-Uudenmaan poliisi on pyytänyt kummastakin koulupalosta silminnäkijähavaintoja ja muita vihjeitä.


Valkjärven koulu ei ollut pelkkä koulu vaan koko Valkjärven kylän sydän, oppilaiden huoltajat nyökyttelevät yhteen ääneen.

He kuvailevat koulun vanhempainyhdistystä aktiiviseksi ja opettajien, oppilaiden ja vanhempien suhdetta läheiseksi ja lämpimäksi. Esimerkiksi kiusaamistapauksiin on heidän mukaansa saatu puututtua yhdessä, ja kylänraitilla vanhempia moikkaavat tuntemattomatkin oppilaat.

Kun tieto tuhoisasta palosta tuli, huoltajien yhteisessä Whatsapp-ryhmässä alkoi heti viestienvaihto.Nurmijärven kunnan nopea reagointi tapahtuneeseen saa huoltajilta suuren kiitoksen.

Tieto koulun palamisesta sekä opetuksen järjestymisestä muualla kulki koululaisten kotiväelle maanantaina nopeasti. Paikalla varakouluna toimivassa Uotilan koulussa taas oli heidän mukaansa maanantaina keskustelemassa ja kriisiapua tarjoamassa ”varmaan koko kunnan terveydenhuolto”.

Monella Uotilan koululla paikalla olevista on Valkjärven koulussa useita lapsia.

Aamulla lasten kanssa on itketty yhdessä ja keskusteltu tapahtuneesta. Tuhoisa palo on järkyttänyt lapsia, mutta kaikki eivät välttämättä ole vielä täysin sisäistäneet tapahtunutta, huoltajat sanovat.

Jos koulua alkaisi rakentaa uudestaan tänään, se valmistuisi varmasti huomisaamuksi, oli yksi lapsi pohtinut.


Valkjärven koulun tulevaisuus oli myös ennen paloa epävarma, huoltajat kertovat. Hiljattain valmistuneessa Nurmijärven kunnan palveluverkkoselvityksessä on ehdotettu yhtenä asiana, että Valkjärven koulusta luovuttaisiin vuonna 2021.


Kahdesta rakennuksesta koostuvan koulun toinen rakennus vaurioitui palossa käyttökelvottomaksi, eikä toisen koulukiinteistön käytöstä ole vielä tietoa, Nurmijärven kunta tiedotti maanantaina.

Myöhemmin maanantaina Nurmijärven kunta tiedotti, että kaikki Valkjärven koulun esi- ja perusopetuksen oppilaat jatkavat koulunkäyntiä Uotilan koulussa kuluvan syyslukukauden loppuun saakka.

Lepsämässä osa koulusta on käyttökunnossa, vaikka palon jäljet näkyvät sielläkin rujoina. Vuonna 2002 valmistuneessa, mittavia vahinkoja tulipalossa kärsineessä rakennuksessa on muutama luokkatila sekä koulun ruokala.


Lepsämän koululaiset jatkavat tämän viikon omalla koulullaan, mutta ensi viikolla osa oppilaista siirtyy väistötiloihin Klaukkalan Monikko-monitoimitiloihin.

Kevätlukukauden koulujärjestelyistä kerrotaan erikseen, Nurmijärven kunta tiedotti maanantaina.

”Tilannehan on tosi ikävä ja harmillinen. Ja sillä tavalla tietysti huolestuttavakin, että näin lyhyellä ajalla on tapahtunut kaksi tällaista asiaa. Viranomaisethan sitten selvittävät näitä asioita”, kommentoi Nurmijärven sivistysjohtaja Tiina Hirvonen tilannetta HS:lle.

Nurmijärven kunta tiedotti maanantaiaamuna, että vartiointia tehostetaan kaikissa kunnan kouluissa. Vartiointia oli kunnan mukaan lisätty jo Lepsämän koulun palon jälkeen.

Nurmijärven kunta kertoo jatkotiedottavansa asiasta huoltajille Wilma- ja Päikky-järjestelmien kautta sekä järjestävänsä torstaina vanhemmainillan.

Tilanteen lohduttomuudesta ja oman kyläkoulun lakkauttamisuhasta huolimatta Valkjärven koulun huoltajien katse on kuitenkin eteenpäin. Ei meitä niin vain lannisteta, he tuumivat liki yhteen ääneen.

Marraskuun alussa Valkjärven koulussa oli tarkoitus järjestää halloweendisko. Se aiotaan edelleen järjestää – kuulemma vaikka sitten Uotilan koulun pysäköintialueella.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  4. 4

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  7. 7

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  8. 8

   Katri Kulmuni vakuutti keskustan kriisikokouksessa ratkaisun ongelmiin löytyvän – Onko se ”vihreä aalto”?

  9. 9

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  10. 10

   Päätyivätkö Urho Kekkosen käännyttämät juutalaispakolaiset natsi-Saksan kuolemanleirille? Uusi arkistolöytö tuo valoa yhteen Suomen historian synkimmistä arvoituksista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  6. 6

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Suomi ei ole mitenkään erikoinen kieli, vaikka me väitämme niin – Mutta yhdessä asiassa se on aidosti harvinainen

  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Koronavirukseen kuolleiden määrä nousi 56:een, tartunnan saaneita yli 2 000 – Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää