Kaupunki

Perussuomalaisten poliitikko rinnasti profeetta Muhammedin ja pedofilian, tuomio uskonrauhan rikkomisesta

Teemu Lahtinen syyllistyi toisen tekstin julkaisemalla myös kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Hänen itsensä mukaan kyse oli vain Jussi Halla-aholle (ps) tuomion korkeimmasta oikeudesta tuomien kirjoitusten toistamisesta mielenosoituksellisesti.

Perussuomalaisten Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen sai torstaina Helsingin hovioikeudessa tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lahtinen, 42, sai sakkotuomion Twitterissä julkaisemistaan viesteistä. Ensimmäisessä viestissä Lahtinen rinnasti islamin, pedofilian ja profeetta Muhammedin. Myöhemmässä tapauksessa hän julkaisi tekstin, jossa solvattiin somaleja.

Lahtinen teki julkaisut Twitter-tilillään vuosina 2016 ja 2017.

Lahtinen kiisti syytteet, eikä kertomansa mukaan tahtonut loukata ketään. Hänen mukaansa twiittien julkaisemisessa oli kyse kritiikistä, joka kohdistui korkeimman oikeuden ratkaisuun. Kyseisessä ratkaisussa perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli saanut rikostuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

”Hänellä on poliitikkona korostunut sananvapaus ja mielipiteenvapaus sekä oikeus esittää kritiikkiä korkeimman oikeuden ratkaisua kohtaan. Hän on julkaissut tekstit osoittaakseen lainsäädännöllisen muutostarpeen”, Lahtisen puolustus perusteli syytteen kiistämistä.

Korkein oikeus tuomitsi perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli vuonna 2008 kirjoitetusta blogikirjoituksesta.

Twitter-viesteissään Lahtinen siis vain mielestään toisti korkeimman oikeuden ratkaisussa rangaistavaksi katsotut ilmaisut ja väittämänsä mukaan ilmaisi tällä tavoin kritiikkiä tuomioistuinta kohtaan.

Näin ollen Lahtinen ei siis niellyt purematta 60 päiväsakon eli tässä tapauksessa 420 euron tuomiota, vaan teki valituksen hovioikeuteen.

Hovioikeus kuitenkin katsoi käräjäoikeuden tavoin Lahtisen syyllistyneen profeetta Muhammed -twiitin osalta uskonrauhan rikkomiseen ja somaleita solvaavan tekstin osalta kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

”Tällaiset herjaavat lausumat ovat omiaan herättämään ja vahvistamaan uskonnollista suvaitsemattomuutta ja ennakkoluuloja, eikä sanotunkaltaisille herjaaville lausumille ole annettava sananvapauden suojaa”, hovioikeus toteaa profeetta Muhammedin ja pedofilian rinnastaneeseen kirjoitukseen liittyen.

Toista twiittiäkään ei nähty hovioikeudessa silkkana korkeimman oikeuden tuomion kritisointina.

”Hovioikeus katsoo, että Lahtisen panetteleva ja herjaava lausuma on ollut omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa sen kohteena olevia somaleita kohtaan.”

Hovioikeus pohjasi ratkaisunsa muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) aiempiin ratkaisuihin. Hovioikeus nostaa tuomiossaan esiin, ettei sananvapaus ole EIT:n käytännön mukaan rajoittamaton edes silloin, kun keskustelua käydään tai arvostelua esitetään yhteiskunnallisesti merkityksellisessä asiayhteydessä – esimerkiksi sananvapaudesta tai viranomaistoiminnasta käytävän asiallisen keskustelun yhteydessä.

Tuomioon voi vielä pyrkiä hakemaan muutoksia korkeimmasta oikeudesta.

Espoon kaupunginvaltuusto on ollut viime aikoina muutoinkin esillä vastaavanlaisissa merkeissä. Viime kesäkuussa kaupunginvaltuuston varajäsen ja entinen uutisankkuri Seppo Huhta tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Huhta oli aiemmin Espoon valtuuston varsinainen jäsen ja istui kaupunginhallituksessa. Hän putosi valtuustosta edellisissä kuntavaaleissa. Myöhemmin Huhta siirtyi perussuomalaisten valtuustoryhmästä sinisten valtuustoryhmään sitoutumattomana.

Käräjäoikeuden mukaan Huhta julkaisi julkisella Facebook-sivullaan kirjoituksia, joissa paneteltiin ja solvattiin somaleita ja muslimeja heidän rotunsa, syntyperänsä, kansallisen tai etnisen alkuperänsä ja uskontonsa vuoksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Vuonna 2017 oikeus puolestaan käsitteli helsinkiläispoliitikko Olli Sademiehen Facebook-kirjoituksia, joista hän sai tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asiaa käsiteltiin sekä Helsingin käräjäoikeudessa että hovioikeudessa ja Sademiehelle langetettiin 50 päiväsakon rangaistus. Varavaltuutettuna Helsingissä toiminut Sademies sai potkut perussuomalaisista kirjoitustensa takia.

Korkein oikeus ei antanut viime vuonna Sademiehelle valituslupaa, joten afrikkalaismiesten pakkosterilointia ehdottanut kirjoitus toi hänelle rikostuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  3. 3

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  4. 4

   Kirjeenvaihtajan kommentti: Miksi Trump joutuu oikeuteen, vaikka lopputulos tiedetään?

  5. 5

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  6. 6

   Outotec myy osiaan ja antaa tulosvaroituksen

  7. 7

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  10. 10

   Korinaa, pyörtymisiä, pulauttelua – Yhä useampi koira tarvitsee leikkauksen pystyäkseen hengittämään normaalisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  6. 6

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  7. 7

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  9. 9

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  10. 10

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää