Kaupunki

12 mummoa perusti aktivisti­ryhmän, koska odottamisen aika on ohi: ”Me näimme, kuinka etu­oikeutettu suku­polvi olemme”

Tammikuussa alkavat Aktivistimummojen kaikille avoimet yleisötilaisuudet keskustakirjasto Oodissa Helsingissä.

”Pieni on sen äidinrakkauden piiri, johon ei muita mahdu kuin hänen omat lapsensa”, kirjoitti Sylvi Kekkonen vuonna 1949 ilmestyneessä mietelmäteoksessaan Kiteitä.

Kekkosta siteeraa verkkosivuillaan naisporukka, joka lanseerasi viime viikolla ilmastonmuutosta vastaan taistelevan Aktivistimummot-ryhmän. Ryhmään kuuluu 12 perustajajäsentä, ja Facebookissa mukaan on liittynyt reilussa viikossa noin 300 jäsentä.

Perustajajäsenten motiivi ilmastoryhmän perustamiselle oli yksinkertainen: lastenlasten tulevaisuus vaatii tekoja nyt. Kekkosen ajatusta mukaillen kyse ei ole edes vain omista lapsista ja lapsenlapsista, vaan kokonaisten sukupolvien elämästä.

Idean äitejä ovat Anu Harkki ja Seija Kurunmäki.

Harkilla on tausta molekyylibiologina ja tutkimusjohtajana. Kurunmäki puolestaan on ruokavaikuttaja ja viestinnän ammattilainen. Mukaan porukkaan Harkki ja Kurunmäki pyysivät verkostoistaan ihmisiä, joiden he tiesivät ajattelevan samalla tavalla.

Eläkeikäisten naisten porukkaa yhdistää halu toimia ihmiskunnan suuren uhan edessä. Toiminta koostuu tässä vaiheessa Facebook-ryhmästä, jossa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja jaetaan hyviä arjen käytäntöjä ympäristöystävällisempään elämäntapaan.

Tammikuussa alkavat kaikille avoimet yleisötilaisuudet keskustakirjasto Oodissa, jonne Aktivistimummot kutsuvat alan asiantuntijoita luennoimaan. Ulkopuolista rahoitusta Aktivistimummoilla ei ainakaan toistaiseksi ole.

 

”Denialistien kanavaksi tästä ei ole.”

Aktivistimummot haluavat tiedon lisäksi jakaa toivoa ja elämänkokemuksen myötä tullutta viisautta. Mummot peräänkuuluttavat sitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen on aikuisten vastuulla, ei lasten.

Mummojen filosofiaan kuuluu lempeys.

”Empatia on perusarvo, ketään ei mustamaalata”, sanoo Kurunmäki.

Ryhmään voi tulla keskustelemaan, oli sitten aloittelija tai konkari ilmastoasioissa.

”Mutta lähtökohta on tietysti se, että ilmastonmuutosta ei voi vähätellä. Denialistien kanavaksi tästä ei ole.”

Perustajajäseniä yhdistää isoäitiys, mutta taustalta löytyy kovaa asiantuntijuutta ja verkostoituneita ihmisiä. Joukossa ovat muun muassa arvomeklari, geenitutkija ja kirjailija. Myös Helsingin Sanomista eläköitynyt päätoimittaja Reetta Meriläinen on aktivistimummo.

Vaikka ryhmä on saanut alkunsa mummoenergiasta, ovat mukaan tervetulleita kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet. Joukossa on jo nyt mummojen siivellä tulleita vaareja.

Perustajista biologi Anu Harkilla on ilmastonmuutokseen ammatillisin suhde. Harkki on työskennellyt muun muassa Sitrassa ja Luonnonvarakeskuksessa.

Harkki havahtui ilmastonmuutokseen ensimmäistä kertaa vakavasti asuessaan Manhattanilla 1990-luvun lopussa. Silloin hän seurasi järkyttyneenä Floridan voimistuvia tornadoja ja hirmumyrskyjä. Samaan aikaan amerikkalaisessa bisnesmaailmassa haluttiin vain vältellä aihetta.

Vuodet New Yorkissa muuttivat Harkin maailmankuvan pysyvästi, ja ilmastohuoli on ollut läsnä siitä lähtien.

”Se on maailmalla niin kouriintuntuvaa ja ahdistavaa jo niin monessa paikassa. Esimerkiksi tällä hetkellä Kaliforniassa riehuvat metsäpalot. Katastrofit koskettavat jo kehittyneidenkin valtioiden ihmisiä.”

Jäätyään eläkkeelle vuonna 2016 Harkki päätti alkaa antaa aikaansa enemmän ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle. Hän matkusti Floridaan ja kävi ilmastoguruna tunnetun Al Goren ilmastopuhujakoulutuksen, jossa Gore oli itse paikalla kouluttajana.

”Kyse on paljon tiedonjakamisesta. Olen huomannut puhetilaisuuksissa, että on paljon kansalaisia, jotka kaipaavat kovaa faktaa. Sitä on tietysti esimerkiksi netissä tarjolla, mutta ei sitä löydä, ellei itse aktiivisesti etsi.

Koulutus herätti ajattelemaan monia ilmiöitä aivan uudella vakavuudella.

”Esimerkiksi viljelymaan aavikoituminen lisääntyy pelottavan nopeasti. Seuraavien vuosikymmenten aikana maapallon viljelykelpoisen maan tulisi kasvaa väestönkasvun takia, mutta oikeasti menetämme viljavaa maata. Ruoan riittävyys on oikeasti uhattuna.”

Harkki käyttää puhetilaisuuksissaan muun muassa ilmastonmuutosta fysikaalis-kemiallisena prosessina havainnollistavia kuvia. Harkki kertoo huomanneensa, että yksinkertaisesti oivallus siitä, mitä prosessissa tapahtuu, on saanut ihmiset havahtumaan.

 

Aktivistimummot eivät ole yön pimeydessä iskulauseita spreijaavia huppupäitä.

Harkin mukaan tiedon jakaminen on tärkeää muun muassa siitä syystä, että osaa tehdä muutoksia elämässään. Hänestä tärkeää on myös saada ihmiset pohtimaan äänestyspäätöksiään.

Muutosten ei kuitenkaan mummojen mielestä tarvitse olla maatamullistavia, ainakaan heti. Seija Kurunmäki kertoo, että hän on itse lähtenyt liikkeelle ruokahävikin eliminoimisesta.

Aktivistimummot eivät ole yön pimeydessä iskulauseita spreijaavia huppupäitä. Ryhmän ote vaikuttamiseen on rauhallinen, mutta myös kunnianhimoinen.

”Haluamme vaikuttaa suoraan päättäjiin eduskuntatalon sisällä”, Kurunmäki sanoo.

Harkki kertoo myös osallistuneensa lapsenlapsensa kanssa eduskuntatalon portailla perjantaisin Greta Thunbergin aloittamiin Fridays for Future -mielenosoituksiin. Harkin tytär Sini Harkki on ympäristöjärjestö Greenpeacen maajohtaja.

Yksi Aktivistimummojen ydinviesteistä on kohtuullinen elämäntapa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koko ajan ei tarvitse ostaa uusia asioita. Kurunmäki kertoo, että ei ole ostanut kahdelle 2,5-vuotiaalle lapsenlapselleen juuri mitään, ainakaan uutta.

”Ei ole mikään rakkauden mittari, onko lahja ostettu uutena vai haettu kierrätyskeskuksesta.”

 

”Näimme, kuinka etuoikeutettu sukupolvi olemme.”

Mutta eikö ole tekopyhää julistaa kohtuutta, kun oma sukupolvi on tuprutellut päästöjä kahdella autolla ja päässyt nauttimaan kulutusjuhlasta, ennen kuin ilmastonmuutos nousi huolenaiheeksi?

Mummot tiedostavat sukupolvensa virheet, ja se on heille yksi syy aktivismiin.

”Me näimme, kuinka etuoikeutettu sukupolvi olemme. Meitä edeltävät ja meidän jälkeemme tulleet sukupolvet ovat joutuneet painimaan paljon suurempien vaikeuksien kanssa.”

Ikä ei kuitenkaan mummojen mukaan ole este toimia esikuvana tai vertaisena jälkipolville. Päinvastoin:

”Nuorelle voi olla aika vaikea paikka, jos omat vanhemmat tai isovanhemmat eivät mieti ilmastonmuutosta ja lentelevät monta kertaa vuodessa Thaimaahan”, Kurunmäki sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  6. 6

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  7. 7

   Prinssi Andrew jättäytyy pois julkisista tehtävistään Epstein-kohun takia

  8. 8

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  7. 7

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää