Kaupunki

12 mummoa perusti aktivisti­ryhmän, koska odottamisen aika on ohi: ”Me näimme, kuinka etu­oikeutettu suku­polvi olemme”

Tammikuussa alkavat Aktivistimummojen kaikille avoimet yleisötilaisuudet keskustakirjasto Oodissa Helsingissä.

”Pieni on sen äidinrakkauden piiri, johon ei muita mahdu kuin hänen omat lapsensa”, kirjoitti Sylvi Kekkonen vuonna 1949 ilmestyneessä mietelmäteoksessaan Kiteitä.

Kekkosta siteeraa verkkosivuillaan naisporukka, joka lanseerasi viime viikolla ilmastonmuutosta vastaan taistelevan Aktivistimummot-ryhmän. Ryhmään kuuluu 12 perustajajäsentä, ja Facebookissa mukaan on liittynyt reilussa viikossa noin 300 jäsentä.

Perustajajäsenten motiivi ilmastoryhmän perustamiselle oli yksinkertainen: lastenlasten tulevaisuus vaatii tekoja nyt. Kekkosen ajatusta mukaillen kyse ei ole edes vain omista lapsista ja lapsenlapsista, vaan kokonaisten sukupolvien elämästä.

Idean äitejä ovat Anu Harkki ja Seija Kurunmäki.

Harkilla on tausta molekyylibiologina ja tutkimusjohtajana. Kurunmäki puolestaan on ruokavaikuttaja ja viestinnän ammattilainen. Mukaan porukkaan Harkki ja Kurunmäki pyysivät verkostoistaan ihmisiä, joiden he tiesivät ajattelevan samalla tavalla.

Eläkeikäisten naisten porukkaa yhdistää halu toimia ihmiskunnan suuren uhan edessä. Toiminta koostuu tässä vaiheessa Facebook-ryhmästä, jossa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja jaetaan hyviä arjen käytäntöjä ympäristöystävällisempään elämäntapaan.

Tammikuussa alkavat kaikille avoimet yleisötilaisuudet keskustakirjasto Oodissa, jonne Aktivistimummot kutsuvat alan asiantuntijoita luennoimaan. Ulkopuolista rahoitusta Aktivistimummoilla ei ainakaan toistaiseksi ole.

 

”Denialistien kanavaksi tästä ei ole.”

Aktivistimummot haluavat tiedon lisäksi jakaa toivoa ja elämänkokemuksen myötä tullutta viisautta. Mummot peräänkuuluttavat sitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen on aikuisten vastuulla, ei lasten.

Mummojen filosofiaan kuuluu lempeys.

”Empatia on perusarvo, ketään ei mustamaalata”, sanoo Kurunmäki.

Ryhmään voi tulla keskustelemaan, oli sitten aloittelija tai konkari ilmastoasioissa.

”Mutta lähtökohta on tietysti se, että ilmastonmuutosta ei voi vähätellä. Denialistien kanavaksi tästä ei ole.”

Perustajajäseniä yhdistää isoäitiys, mutta taustalta löytyy kovaa asiantuntijuutta ja verkostoituneita ihmisiä. Joukossa ovat muun muassa arvomeklari, geenitutkija ja kirjailija. Myös Helsingin Sanomista eläköitynyt päätoimittaja Reetta Meriläinen on aktivistimummo.

Vaikka ryhmä on saanut alkunsa mummoenergiasta, ovat mukaan tervetulleita kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet. Joukossa on jo nyt mummojen siivellä tulleita vaareja.

Perustajista biologi Anu Harkilla on ilmastonmuutokseen ammatillisin suhde. Harkki on työskennellyt muun muassa Sitrassa ja Luonnonvarakeskuksessa.

Harkki havahtui ilmastonmuutokseen ensimmäistä kertaa vakavasti asuessaan Manhattanilla 1990-luvun lopussa. Silloin hän seurasi järkyttyneenä Floridan voimistuvia tornadoja ja hirmumyrskyjä. Samaan aikaan amerikkalaisessa bisnesmaailmassa haluttiin vain vältellä aihetta.

Vuodet New Yorkissa muuttivat Harkin maailmankuvan pysyvästi, ja ilmastohuoli on ollut läsnä siitä lähtien.

”Se on maailmalla niin kouriintuntuvaa ja ahdistavaa jo niin monessa paikassa. Esimerkiksi tällä hetkellä Kaliforniassa riehuvat metsäpalot. Katastrofit koskettavat jo kehittyneidenkin valtioiden ihmisiä.”

Jäätyään eläkkeelle vuonna 2016 Harkki päätti alkaa antaa aikaansa enemmän ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle. Hän matkusti Floridaan ja kävi ilmastoguruna tunnetun Al Goren ilmastopuhujakoulutuksen, jossa Gore oli itse paikalla kouluttajana.

”Kyse on paljon tiedonjakamisesta. Olen huomannut puhetilaisuuksissa, että on paljon kansalaisia, jotka kaipaavat kovaa faktaa. Sitä on tietysti esimerkiksi netissä tarjolla, mutta ei sitä löydä, ellei itse aktiivisesti etsi.

Koulutus herätti ajattelemaan monia ilmiöitä aivan uudella vakavuudella.

”Esimerkiksi viljelymaan aavikoituminen lisääntyy pelottavan nopeasti. Seuraavien vuosikymmenten aikana maapallon viljelykelpoisen maan tulisi kasvaa väestönkasvun takia, mutta oikeasti menetämme viljavaa maata. Ruoan riittävyys on oikeasti uhattuna.”

Harkki käyttää puhetilaisuuksissaan muun muassa ilmastonmuutosta fysikaalis-kemiallisena prosessina havainnollistavia kuvia. Harkki kertoo huomanneensa, että yksinkertaisesti oivallus siitä, mitä prosessissa tapahtuu, on saanut ihmiset havahtumaan.

 

Aktivistimummot eivät ole yön pimeydessä iskulauseita spreijaavia huppupäitä.

Harkin mukaan tiedon jakaminen on tärkeää muun muassa siitä syystä, että osaa tehdä muutoksia elämässään. Hänestä tärkeää on myös saada ihmiset pohtimaan äänestyspäätöksiään.

Muutosten ei kuitenkaan mummojen mielestä tarvitse olla maatamullistavia, ainakaan heti. Seija Kurunmäki kertoo, että hän on itse lähtenyt liikkeelle ruokahävikin eliminoimisesta.

Aktivistimummot eivät ole yön pimeydessä iskulauseita spreijaavia huppupäitä. Ryhmän ote vaikuttamiseen on rauhallinen, mutta myös kunnianhimoinen.

”Haluamme vaikuttaa suoraan päättäjiin eduskuntatalon sisällä”, Kurunmäki sanoo.

Harkki kertoo myös osallistuneensa lapsenlapsensa kanssa eduskuntatalon portailla perjantaisin Greta Thunbergin aloittamiin Fridays for Future -mielenosoituksiin. Harkin tytär Sini Harkki on ympäristöjärjestö Greenpeacen maajohtaja.

Yksi Aktivistimummojen ydinviesteistä on kohtuullinen elämäntapa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koko ajan ei tarvitse ostaa uusia asioita. Kurunmäki kertoo, että ei ole ostanut kahdelle 2,5-vuotiaalle lapsenlapselleen juuri mitään, ainakaan uutta.

”Ei ole mikään rakkauden mittari, onko lahja ostettu uutena vai haettu kierrätyskeskuksesta.”

 

”Näimme, kuinka etuoikeutettu sukupolvi olemme.”

Mutta eikö ole tekopyhää julistaa kohtuutta, kun oma sukupolvi on tuprutellut päästöjä kahdella autolla ja päässyt nauttimaan kulutusjuhlasta, ennen kuin ilmastonmuutos nousi huolenaiheeksi?

Mummot tiedostavat sukupolvensa virheet, ja se on heille yksi syy aktivismiin.

”Me näimme, kuinka etuoikeutettu sukupolvi olemme. Meitä edeltävät ja meidän jälkeemme tulleet sukupolvet ovat joutuneet painimaan paljon suurempien vaikeuksien kanssa.”

Ikä ei kuitenkaan mummojen mukaan ole este toimia esikuvana tai vertaisena jälkipolville. Päinvastoin:

”Nuorelle voi olla aika vaikea paikka, jos omat vanhemmat tai isovanhemmat eivät mieti ilmastonmuutosta ja lentelevät monta kertaa vuodessa Thaimaahan”, Kurunmäki sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   YK:n ilmasto­neuvottelut venyvät reilusti yliajalle, kun Brasilia haraa vastaan – ”Puheen­johtajamaa Chile on neuvoton ja epävarma”

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää