Kaupunki

Espoo näyttäisi saavan pitkään himoitsemansa kaupunkiradan, mutta kieltäytyy ottamasta radan tarvitsemaa varikkoa

Ensisijaisina vaihtoehtoina varikolle ovat olleet kaupunkien rajan tuntumassa Espoon Mankki ja Kirkkonummen Luoma, koska ne sijaitsevat kaupunkiradan tulevan pääteaseman Kauklahden läheisyydessä.

Espoon kaupunginhallitus ja Kirkkonummen kunnanhallitus tyrmäävät uuden junavarikon sijoittamisen Kauklahden länsipuolelle. Kuntien tekemistä muistutuksista kertoi ensimmäisenä HBL.

Ensisijaisina vaihtoehtoina ovat olleet kaupunkien rajan tuntumassa Espoon Mankki ja Kirkkonummen Luoma, koska ne sijaitsevat kaupunkiradan tulevan pääteaseman Kauklahden läheisyydessä.

Espoon ja Kirkkonummen päättäjien mielestä varikko pitää sijoittaa jonnekin muualle. Espoon lausunnon mukaan alueen arvot ja lähtökohdat eivät puolla varikon sijoittamista Mankin-Luoman alueelle. Maaperä on vaikeasti rakennettavaa, koska savea on yli 15 metriä. Alueen välittömässä läheisyydessä on sekä vanhaa että uutta asuntokantaa.

Uudelle varikolle on haettu paikkaa Uudenmaan maakuntakaavassa, jonka valmistelu on parhaillaan loppusuoralla. Molemmat kaupungit tekivät muistutuksen kaavaesityksestä.

Espoon lausunnon mukaan Mankki ja Luoma ovat kulttuurihistoriallista arvokasta aluetta, jonka vieressä on Natura-alue ja luonnonsuojelualue.

Kirkkonummen lausunnossa tähdennetään, ettei vielä ole riittävästi faktatietoa sen tueksi, että varikko pitäisi kokonaan sijoittaa Kirkkonummen puolelle. Sen mielestä maakuntakaavan pitäisi mahdollistaa muutkin sijainnit rantaradan varressa.

Espoon mielestä vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja ovat Ilmalan varikkoalue sekä Kirkkonummen keskustan länsipuolella Vuohimäki. Espoon mielestä junaliikenteen varikkotarvetta voitaisiin vähentää myös heilurimallilla eli liikennöimällä junia rantaradan ja pääradan välillä, jolloin kaikki vuorot eivät enää päätyisi Helsingin päärautatieasemalle.

Kaupunkiradan jatke Leppävaarasta Kauklahteen on seudun ykköshanke valtion kanssa käytävissä maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) rakennushankkeiden neuvotteluissa. Noin 275 miljoonan euron rakennushankkeessa tuotaisiin kaksi uutta raideparia Leppävaarasta länteen.

Se mahdollistaa lähes metromaisen junaliikenteen Espoon alueella, koska hitaat lähijunat ja nopeat kaukojunat voidaan erottaa omille raiteilleen. Jos hanke päätyy mal-listalle, valtio rahoittaa osan rakennuskustannuksista sitä vastaan, että kaupungit kaavoittavat lisää asuntorakentamista alueelleen.

Espoo pitää kaupunkiradan jatkoa ensi askeleena kohti uutta raideyhteyttä Lohjan kautta eli Turun tunnin -junaa.

Espoon ja Kirkkonummen kielteinen linja ei ole tullut yllätyksenä, koska etenkin rkp:n kärkinimet Christina Gestrin ja Anders Adlercreutz ovat kritisoineet varikkoesitystä.

Junaliikenteen kasvattamisen kannalta uusi varikko on kuitenkin sekä Väyläviraston että liikenteen tilaajan Helsingin seudun liikenteen (HSL) näkemyksen mukaan välttämätön.

Nykyisen Ilmalan varikon laajentaminen on hankala idea, sillä vaikka varikkoalueen omistaa valtio, VR omistaa varikon rakennukset. Lähiliikenteessä taas HSL on juuri kilpailuttamassa liikenneoperaattoria, joka ajaisi HSL:n jäsenkuntien junakalustoyhtiön omistamia junia. Kilpailutus ratkeaa ensi vuonna.

”Emme tarvitse pelkästään seisontatilaa junia varten, vaan tarvitsemme huoltotilat kasvavalle kalustolle. Nykyiset junat huolletaan Ilmalasta niin pitkään, kun se on HSL-liikenteelle käytettävissä. Uusi kalusto tarvitsee uuden varikon”, sanoo HSL:n ryhmäpäällikkö Johanna Wallin.

HSL:n tilaamalle lähijunaliikenteelle ei Wallinin mukaan ole Ilmalassa laajentumismahdollisuuksia, eikä sen käyttö ole HSL:n päätettävissä.

HSL:n on määrä käynnistää lähiaikoina uusien lähijunien hankinta. Kalustohankinnalla varaudutaan Espoon kaupunkiradan tarpeisiin, kasvaviin matkustajamääriin ja mahdolliseen Järvenpään suunnan lisäliikenteeseen.

”Keravan Jäspilän-varikko sijaitsee hyvällä paikalla, mutta se on liian pieni lähiliikenteen kasvun kannalta”, Wallin sanoo.

Mitä kauemmas Espoon kaupunkiraiteista mennään, sitä pitemmiksi muodostuvat siirtoajot. Ilman erillistä yhdysraidetta tyhjien junien siirtoajo syö kaukoliikenteen raidekapasiteettia.

Pitkät siirtoajot varikolta Espooseen nielevät aikaa ja lisäävät kuluja. Ehdotettu Kirkkonummen Vuohimäki sijaitsee lähes Siuntion rajalla, noin 17 kilometrin päässä Kauklahdesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  10. 10

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää