Kaupunki

Espoo näyttäisi saavan pitkään himoitsemansa kaupunkiradan, mutta kieltäytyy ottamasta radan tarvitsemaa varikkoa

Ensisijaisina vaihtoehtoina varikolle ovat olleet kaupunkien rajan tuntumassa Espoon Mankki ja Kirkkonummen Luoma, koska ne sijaitsevat kaupunkiradan tulevan pääteaseman Kauklahden läheisyydessä.

Espoon kaupunginhallitus ja Kirkkonummen kunnanhallitus tyrmäävät uuden junavarikon sijoittamisen Kauklahden länsipuolelle. Kuntien tekemistä muistutuksista kertoi ensimmäisenä HBL.

Ensisijaisina vaihtoehtoina ovat olleet kaupunkien rajan tuntumassa Espoon Mankki ja Kirkkonummen Luoma, koska ne sijaitsevat kaupunkiradan tulevan pääteaseman Kauklahden läheisyydessä.

Espoon ja Kirkkonummen päättäjien mielestä varikko pitää sijoittaa jonnekin muualle. Espoon lausunnon mukaan alueen arvot ja lähtökohdat eivät puolla varikon sijoittamista Mankin-Luoman alueelle. Maaperä on vaikeasti rakennettavaa, koska savea on yli 15 metriä. Alueen välittömässä läheisyydessä on sekä vanhaa että uutta asuntokantaa.

Uudelle varikolle on haettu paikkaa Uudenmaan maakuntakaavassa, jonka valmistelu on parhaillaan loppusuoralla. Molemmat kaupungit tekivät muistutuksen kaavaesityksestä.

Espoon lausunnon mukaan Mankki ja Luoma ovat kulttuurihistoriallista arvokasta aluetta, jonka vieressä on Natura-alue ja luonnonsuojelualue.

Kirkkonummen lausunnossa tähdennetään, ettei vielä ole riittävästi faktatietoa sen tueksi, että varikko pitäisi kokonaan sijoittaa Kirkkonummen puolelle. Sen mielestä maakuntakaavan pitäisi mahdollistaa muutkin sijainnit rantaradan varressa.

Espoon mielestä vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja ovat Ilmalan varikkoalue sekä Kirkkonummen keskustan länsipuolella Vuohimäki. Espoon mielestä junaliikenteen varikkotarvetta voitaisiin vähentää myös heilurimallilla eli liikennöimällä junia rantaradan ja pääradan välillä, jolloin kaikki vuorot eivät enää päätyisi Helsingin päärautatieasemalle.

Kaupunkiradan jatke Leppävaarasta Kauklahteen on seudun ykköshanke valtion kanssa käytävissä maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) rakennushankkeiden neuvotteluissa. Noin 275 miljoonan euron rakennushankkeessa tuotaisiin kaksi uutta raideparia Leppävaarasta länteen.

Se mahdollistaa lähes metromaisen junaliikenteen Espoon alueella, koska hitaat lähijunat ja nopeat kaukojunat voidaan erottaa omille raiteilleen. Jos hanke päätyy mal-listalle, valtio rahoittaa osan rakennuskustannuksista sitä vastaan, että kaupungit kaavoittavat lisää asuntorakentamista alueelleen.

Espoo pitää kaupunkiradan jatkoa ensi askeleena kohti uutta raideyhteyttä Lohjan kautta eli Turun tunnin -junaa.

Espoon ja Kirkkonummen kielteinen linja ei ole tullut yllätyksenä, koska etenkin rkp:n kärkinimet Christina Gestrin ja Anders Adlercreutz ovat kritisoineet varikkoesitystä.

Junaliikenteen kasvattamisen kannalta uusi varikko on kuitenkin sekä Väyläviraston että liikenteen tilaajan Helsingin seudun liikenteen (HSL) näkemyksen mukaan välttämätön.

Nykyisen Ilmalan varikon laajentaminen on hankala idea, sillä vaikka varikkoalueen omistaa valtio, VR omistaa varikon rakennukset. Lähiliikenteessä taas HSL on juuri kilpailuttamassa liikenneoperaattoria, joka ajaisi HSL:n jäsenkuntien junakalustoyhtiön omistamia junia. Kilpailutus ratkeaa ensi vuonna.

”Emme tarvitse pelkästään seisontatilaa junia varten, vaan tarvitsemme huoltotilat kasvavalle kalustolle. Nykyiset junat huolletaan Ilmalasta niin pitkään, kun se on HSL-liikenteelle käytettävissä. Uusi kalusto tarvitsee uuden varikon”, sanoo HSL:n ryhmäpäällikkö Johanna Wallin.

HSL:n tilaamalle lähijunaliikenteelle ei Wallinin mukaan ole Ilmalassa laajentumismahdollisuuksia, eikä sen käyttö ole HSL:n päätettävissä.

HSL:n on määrä käynnistää lähiaikoina uusien lähijunien hankinta. Kalustohankinnalla varaudutaan Espoon kaupunkiradan tarpeisiin, kasvaviin matkustajamääriin ja mahdolliseen Järvenpään suunnan lisäliikenteeseen.

”Keravan Jäspilän-varikko sijaitsee hyvällä paikalla, mutta se on liian pieni lähiliikenteen kasvun kannalta”, Wallin sanoo.

Mitä kauemmas Espoon kaupunkiraiteista mennään, sitä pitemmiksi muodostuvat siirtoajot. Ilman erillistä yhdysraidetta tyhjien junien siirtoajo syö kaukoliikenteen raidekapasiteettia.

Pitkät siirtoajot varikolta Espooseen nielevät aikaa ja lisäävät kuluja. Ehdotettu Kirkkonummen Vuohimäki sijaitsee lähes Siuntion rajalla, noin 17 kilometrin päässä Kauklahdesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  8. 8

   HS kysyi jätteistä ja kierrätyksestä, ja yli 9 000 suomalaista vastasi: Vastauksista vyöryi raivoa, turhautumista ja valtava halu toimia oikein

   Tilaajille
  9. 9

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  10. 10

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää