Kaupunki

Lukiolaiset Helsingissä: Lukio muuttuu oikeaan suuntaan, mutta vauhti on liian hidas

Helsingissä opetussuunnitelman tekoon osallistuvat opiskelijat hurraavat korkeakoulu- ja työelämäyhteistyölle, mutta he haluaisivat rikkoa vielä lisää oppiaineiden välisiä rajoja.

”Lukion pitäisi muuttua niin, että se auttaisi jokaista nuorta löytämään itsensä, omat vahvuutensa ja kiinnostuksenkohteensa”, sanoo lukiolainen Dan Cederlöf.

Muut opiskelijat nyökyttelevät: tekeillä olevassa lukion opetussuunnitelmassa näkyy monia oikeita asioita, mutta siinä ei mennä tarpeeksi pitkälle.

Cederlöf (Gymnasiet Lärkan), Siiri Varis (Sibelius-lukio), Shadi Fahandezh (Etu-Töölön lukio) ja Tessa Manula (Helsingin medialukio) ovatkin poikkeuksellisen hyvin perillä suunnitelmista, vaikka valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet julkistetaan vasta tänään torstaina.

Lue lisää: Lukio-opetus mullistuu: Kurssit muuttuvat opintopisteiksi, oppiaineiden rajat murtuvat helpommin

Helsinki on tällä kierroksella ottanut opiskelijat varhain mukaan miettimään, mikä kaupungin lukioissa pian muuttuu. Nykyiset lukiolaiset ovat valinneet itselleen kuusikymmentä edustajaa, jotka ovat jo nyt syksyllä aloittaneet opetussuunnitelmatyön samoissa työryhmissä opettajien ja hallinnon kanssa.

Nämä neljä lukiolaista kannattavat lämpimästi esimerkiksi nykyistä tiiviimpää yhteistyötä korkeakoulujen ja työelämän kanssa sekä laajempia kokonaisuuksia yli oppiainerajojen.

Työelämään tutustumisessa heitä kiinnostaa esimerkiksi mentorointi. Lukiossa he haluaisivat nimenomaan tutkia, mitä kaikkea kiinnostavaa tulevaisuus voisi tarjota.

”Mutta huolettaa, ovatko lukiolaiset eri alueilla ja eri lukioissa tässä tasa-arvoisessa asemassa”, sanoo Varis.

Helsinki aikoo painottaa opetussuunnitelmassaan erityisesti laaja-alaisia taitoja. Niistä osa liittyy vahvasti yhteiskuntaan: puhutaan esimerkiksi demokratiasta ja ympäristöstä. Osa taas liittyy suoraan lukiolaisen itsensä hyvinvointiin, mikä saa nuoret tyytyväisiksi.

Mutta riittääkö tämä, kun moni kokee kovia suorituspaineita ja uupuu lukiossa?

Nuoret sanovat, että paineet ja elämäntilanne noin yleisemminkin vaihtelevat runsaasti. Heillä on kuitenkin sellainen olo, että nykyisessä lukiossa opettajat eivät oikein hahmota muuta kuin oman aineensa vaatimaa työtä. Yhteensä oppiaineista kertyy valtavasti tekemistä.

”Uni, liikunta, sosiaaliset suhteet, ruoka. Ne ovat peruspilareita terveyden kannalta, mutta herkästi niistä karsii, kun on kiire”, Manula sanoo. Jaksamista auttaa, jos saa enemmän itse valita, mihin keskittyy.


Tästä päästäänkin siihen, mihin nuorten mielestä sietäisi puuttua vahvemmin kuin opetussuunnitelman perusteissa. He haluaisivat huomattavasti enemmän joustavuutta ja yksilöllisyyttä.

Nuoria häiritsee se, että pakollisten aineiden määrää perustellaan yleissivistyksellä. Hehän haluavat sivistyä, mutta he eivät usko, että sivistystä saavutetaan näin.

”Oppiminen ei voi lähteä muusta kuin omasta kiinnostuksesta. On tehotonta junnata jotain kurssia läpi vain siksi, että on pakko”, Fahandezh sanoo.

Nuoret haluaisivat paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Avoimen korkeakoulun kursseja ja myös kesätöitä sietäisi hyväksyä suorituksiksi lukioissakin. Jos joissain lukioissa tarjotaan valmennusta korkeakouluun, sitä pitäisi tasavertaisuuden vuoksi tarjota kaikissa.

Vuodesta 2021 alkaen lukioissa ei enää ole kursseja vaan opintopisteitä. Koulut voivat itse päättää, miten ne yhdistelevät eri oppiaineisiin liittyviä moduuleja. Kokonaisuudet voivat olla keskenään hyvinkin erilaajuisia.

Nuoret miettivät, miten tavoite voi toteutua, jos ylioppilaskirjoituksissa kirjoitetaan aineet erillään kuten nykyisinkin.

Heitä mietityttää myös jo ennen opetussuunnitelman uudistusta alkava korkeakoulujen sisäänpääsyuudistus. Heistä se voi ohjata valintoja enemmän kuin oma kiinnostus tai taipumukset, mikä taas vaikuttaa jaksamiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  7. 7

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  8. 8

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  9. 9

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  10. 10

   Virkarikos­tutkinnassa kuullaan tänään tärkeintä todistajaa tähän mennessä: Gordon Sondland puhui suoraan Trumpin kanssa jopa kiovalaisen ravintolan terassilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää