Kaupunki

Lukiolaiset Helsingissä: Lukio muuttuu oikeaan suuntaan, mutta vauhti on liian hidas

Helsingissä opetussuunnitelman tekoon osallistuvat opiskelijat hurraavat korkeakoulu- ja työelämäyhteistyölle, mutta he haluaisivat rikkoa vielä lisää oppiaineiden välisiä rajoja.

”Lukion pitäisi muuttua niin, että se auttaisi jokaista nuorta löytämään itsensä, omat vahvuutensa ja kiinnostuksenkohteensa”, sanoo lukiolainen Dan Cederlöf.

Muut opiskelijat nyökyttelevät: tekeillä olevassa lukion opetussuunnitelmassa näkyy monia oikeita asioita, mutta siinä ei mennä tarpeeksi pitkälle.

Cederlöf (Gymnasiet Lärkan), Siiri Varis (Sibelius-lukio), Shadi Fahandezh (Etu-Töölön lukio) ja Tessa Manula (Helsingin medialukio) ovatkin poikkeuksellisen hyvin perillä suunnitelmista, vaikka valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet julkistetaan vasta tänään torstaina.

Lue lisää: Lukio-opetus mullistuu: Kurssit muuttuvat opintopisteiksi, oppiaineiden rajat murtuvat helpommin

Helsinki on tällä kierroksella ottanut opiskelijat varhain mukaan miettimään, mikä kaupungin lukioissa pian muuttuu. Nykyiset lukiolaiset ovat valinneet itselleen kuusikymmentä edustajaa, jotka ovat jo nyt syksyllä aloittaneet opetussuunnitelmatyön samoissa työryhmissä opettajien ja hallinnon kanssa.

Nämä neljä lukiolaista kannattavat lämpimästi esimerkiksi nykyistä tiiviimpää yhteistyötä korkeakoulujen ja työelämän kanssa sekä laajempia kokonaisuuksia yli oppiainerajojen.

Työelämään tutustumisessa heitä kiinnostaa esimerkiksi mentorointi. Lukiossa he haluaisivat nimenomaan tutkia, mitä kaikkea kiinnostavaa tulevaisuus voisi tarjota.

”Mutta huolettaa, ovatko lukiolaiset eri alueilla ja eri lukioissa tässä tasa-arvoisessa asemassa”, sanoo Varis.

Helsinki aikoo painottaa opetussuunnitelmassaan erityisesti laaja-alaisia taitoja. Niistä osa liittyy vahvasti yhteiskuntaan: puhutaan esimerkiksi demokratiasta ja ympäristöstä. Osa taas liittyy suoraan lukiolaisen itsensä hyvinvointiin, mikä saa nuoret tyytyväisiksi.

Mutta riittääkö tämä, kun moni kokee kovia suorituspaineita ja uupuu lukiossa?

Nuoret sanovat, että paineet ja elämäntilanne noin yleisemminkin vaihtelevat runsaasti. Heillä on kuitenkin sellainen olo, että nykyisessä lukiossa opettajat eivät oikein hahmota muuta kuin oman aineensa vaatimaa työtä. Yhteensä oppiaineista kertyy valtavasti tekemistä.

”Uni, liikunta, sosiaaliset suhteet, ruoka. Ne ovat peruspilareita terveyden kannalta, mutta herkästi niistä karsii, kun on kiire”, Manula sanoo. Jaksamista auttaa, jos saa enemmän itse valita, mihin keskittyy.


Tästä päästäänkin siihen, mihin nuorten mielestä sietäisi puuttua vahvemmin kuin opetussuunnitelman perusteissa. He haluaisivat huomattavasti enemmän joustavuutta ja yksilöllisyyttä.

Nuoria häiritsee se, että pakollisten aineiden määrää perustellaan yleissivistyksellä. Hehän haluavat sivistyä, mutta he eivät usko, että sivistystä saavutetaan näin.

”Oppiminen ei voi lähteä muusta kuin omasta kiinnostuksesta. On tehotonta junnata jotain kurssia läpi vain siksi, että on pakko”, Fahandezh sanoo.

Nuoret haluaisivat paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Avoimen korkeakoulun kursseja ja myös kesätöitä sietäisi hyväksyä suorituksiksi lukioissakin. Jos joissain lukioissa tarjotaan valmennusta korkeakouluun, sitä pitäisi tasavertaisuuden vuoksi tarjota kaikissa.

Vuodesta 2021 alkaen lukioissa ei enää ole kursseja vaan opintopisteitä. Koulut voivat itse päättää, miten ne yhdistelevät eri oppiaineisiin liittyviä moduuleja. Kokonaisuudet voivat olla keskenään hyvinkin erilaajuisia.

Nuoret miettivät, miten tavoite voi toteutua, jos ylioppilaskirjoituksissa kirjoitetaan aineet erillään kuten nykyisinkin.

Heitä mietityttää myös jo ennen opetussuunnitelman uudistusta alkava korkeakoulujen sisäänpääsyuudistus. Heistä se voi ohjata valintoja enemmän kuin oma kiinnostus tai taipumukset, mikä taas vaikuttaa jaksamiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Ajat muuttuvat myös brittihovissa – sen vuoksi prinssi Andrew saa nyt mennä

  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  9. 9

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  10. 10

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  7. 7

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  9. 9

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  10. 10

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää