Kaupunki

Väitös: Opettajat osallistuvat kiusaamiseen kouluissa, vaikkeivät ilkeyttään – tutkija todisti, kuinka kiusattu jäi ilman kunnon apua

Opettajat huomaavat kiusaamisen herkemmin, jos kiusattu on kantasuomalainen, itsenäinen ja mukautuu koulun sääntöihin.

Koulukiusaamiseen ja syrjintään voivat oppilaiden lisäksi osallistua myös opettajat ja muut koulun aikuiset. Kiusaamista ei nimittäin aina tunnisteta kiusaamiseksi, jos kiusattava ei mahdu opettajien määritelmään normaalista oppilaasta.

Ina Juva väitteli aiheesta perjantaina Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Juva on tutkinut kiusaamista ja syrjimistä kahdessa suuressa yläkoulussa pääkaupunkiseudulla.

”Kiusaaminen ei ole vain yksilöiden välinen ongelma. Se on koulun ja yhteiskunnan rakenteissa”, Juva sanoo.

Juvan tutkimusmenetelmä on etnografinen. Hän siis tarkkaili vuoden elämää luokissa ja niiden ulkopuolella. Lisäksi hän haastatteli 48:aa oppilasta ja 32:ta opettajaa tai muuta henkilökunnan jäsentä. Yksilöhaastatteluja täydensivät vielä 13 ryhmähaastattelua, joissa samassa ryhmässä oli sekä oppilaita että aikuisia.

Tutkimuksessaan Juva pyrki selvittämään, millainen nuori koetaan koulussa normaaliksi ja millainen nuori ei tähän määritelmään sovi.

”Opettajat eivät tee sitä ilkeyttään, mutta ei-normaaliksi koettu ei saa koulussa samaa hoivaa ja huolenpitoa kuin muut.”

 

Kiusattu poika siirrettiin toiselle luokalle, sitten toiseen kouluun.

Juva esimerkiksi tarkkaili yhtä poikaa, jota kiusattiin koulussa rankasti. Mukana oli myös fyysistä väkivaltaa.

Juva todisti tilanteita, joissa pojan kokemaan ei kunnolla tartuttu, vaikka aikuinen seisoi ihan vieressä. Esimerkkinä hän mainitsee, miten poika oli välitunnilla todella hätääntynyt ja kertoi kiusaajien heittäneen hänen kännykkänsä lumeen. Tähän ei puututtu, välitunninvalvoja vain siirtyi tutkijan ja pojan väliin seisomaan.

Kiusattu poika siirrettiin toiselle luokalle, sitten toiseen kouluun. Tutkija kiinnitti huomiota siihen, millaista kieltä opettajat hänestä tämän jälkeen käyttivät.

”Hänestä puhuttiin ikään kuin oppilas itse olisi tehnyt tällaisen päätöksen vaihtaa luokkaa tai koulua. Hänen kokemastaan kiusaamisesta ei enää mainittu.”

Pojan koulussa oli käytössä kiusaamisen vastainen kiva koulu -ohjelma. Jotain pojan kokemaa tapausta oli selvitelty ohjelman menetelmiä käyttäen, silti aikuiset olivat sokeita muille hänen kokemuksilleen.

 

”Normaaliin liittyy odotuksia esimerkiksi valkoisuudesta ja keskiluokkaisuudesta.”

Mitä normaalius sitten suomalaisessa koulussa on? Kyse ei ole mistään luonnonlaista, vaan monimutkaisella tavalla rakentuneista hierarkioista. Tämän vuoksi Juva myös käyttää normaalin vastakohdasta vähän keinotekoisen oloista sanaa ei-normaali. Sitä ei ole olemassa kuin suhteessa pariinsa.

”Normaaliin liittyy odotuksia esimerkiksi valkoisuudesta ja keskiluokkaisuudesta. Opettajien haastatteluissa korostettiin kantasuomalaisuutta, niissä kuului mielikuva yhtenäisestä alkuperästä.”

Tällä siis suljettiin ulos suuri joukko koululaisista esimerkiksi äidinkielen perusteella. Toinen normaaliuden mitta liittyy sosiaalisiin taitoihin. Normaali oppilas sopeutuu koulun sääntöihin ja on joustava.

”Normaali oppilas on hyvin itsenäinen ja selviytyy tehtävistään autonomisesti. Hän ei tarvitse paljoa apua.”

Juva näki opettajien tekevän paljon loistavaa työtä oppilaidensa hyvinvoinnin eteen. He eivät vain itsekään hoksanneet kohtelevansa oppilaita eri tavoin.

Miten tällaiseen piilossa olevaan siis voisi puuttua? Tuomalla sen paremmin näkyviin, siis sekä tekemällä tarkempaa tutkimusta että kouluissa. Juvaa kiinnostaisi myös tietää, onko koulujen määritelmillä sosiaalisista taidoista yhteyttä aikuisiän työuupumukseen tai mielenterveysongelmiin.

”Pitäisi pysähtyä sen äärelle, mikä kouluissa määritellään normaaliksi. Ja selvittää tarkemmin, mihin kaikkeen tämä liittyy.”

”Opettajat tarvitsisivat tähän ehdottomasti lisää aikaa ja resursseja. Osa opettajista tekee jatkuvasti tärkeää syrjinnän vastaista työtä omalla ajallaan.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Postikiistan sovittelu jatkuu – Paun Heidi Nieminen vetoaa ”palkansaajapuolueen” ministeriin, Sdp:n Sirpa Paateroon

  4. 4

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin virkarikostutkinnassa koetaan tänään odotetuimmat hetket, mutta harva amerikkalainen on muuttanut ajatteluaan presidentin syrjäyttämisestä

  10. 10

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää