Kaupunki

Helsingin kolmen suurimman puolueen johto ei halua kansanäänestystä Malmin lentokentästä, vaikka 22 300 kaupunkilaista vaatii sitä

On mahdollista, että aloite jätetään vasta seuraavalla valtuustokaudella, jos näyttää siltä, että aloite ei ole saamassa enemmistöä taakseen.

Helsingin valtuusto saattaa päättää lähiaikoina siitä, järjestetäänkö Malmin lentokentän kohtalosta suuntaa-antava kansanäänestys. Toistaiseksi on epäselvää, milloin valtuusto tekee päätöksensä. Kuntalain mukaan päätös on tehtävä ”viipymättä” sen jälkeen, kun aloite on jätetty valtuustolle.

Toistaiseksi aloitetta ei ole jätetty. On mahdollista, että aloite jätetään vasta seuraavalla valtuustokaudella, jos näyttää siltä, että aloite ei ole saamassa enemmistöä taakseen.

Malmin lentokenttää koskeva kuntalaisaloite saavutti tällä viikolla riittävän kannattajamäärän. Aloite on kerännyt yli 22 300 helsinkiläisen allekirjoituksen.

Lue lisää: Kansanäänestys Malmin lentokentän kohtalosta sai riittävästi kannattajia

Kuntalakiin on kirjattu, että kuntalaiset voivat tehdä aloitteen äänestyksen järjestämisestä, jos he onnistuvat keräämään hankkeensa taakse neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista. Neljä prosenttia 15 vuotta täyttäneiden helsinkiläisten lukemasta on noin 22 200 ihmistä eli tavoitteessa on onnistuttu.

Kansanäänestystä ei kuitenkaan tarvitse järjestää, mikäli kaupunginvaltuuston enemmistö ei halua sitä. Mikäli kaupunginvaltuusto päättää järjestää kansanäänestyksen, on kyse äänestyksestä, jossa ei suoraan päätetä mistään. Jos Malmin lentokentästä järjestetään aloitteen mukainen kansanäänestys, olisi siinä seuraavanlainen kysymys: ”Tuleeko Helsinki-Malmin lentokenttä säilyttää ilmailukäytössä? A) Kyllä B) Ei.”

Sdp:n ja kokoomuksen valtuustoryhmien puheenjohtajat kertovat HS:lle, etteivät he kannata kansanäänestyksen järjestämistä. Myös vihreiden varapuheenjohtaja Reetta Vanhanen oli samoilla linjoilla.

Tällä hetkellä kansanäänestyksen toteutuminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo, että kokoomuksessa on erilaisia mielipiteitä Malmin lentokentästä, mutta hän ei henkilökohtaisesti kannata kansanäänestystä.

”Oma kantani on se, ettei kansanäänestys ole tarkoituksenmukainen toimenpide.”

Sazonovin mukaan Malmi-kysymys on ratkaistu jo useita kertoja. Hän sanoo, että lentokentän tilanne on ratkaistu lopullisesti jo yleiskaavan yhteydessä. Lisäksi asiaa on käsitelty erilaisten aloitteiden kautta toistuvasti.

”En näe, minkälaista lisäarvoa tämä äänestys toisi. Vaikka toki on hienoa, että kuntalaisaktiivisuutta on tällaisissakin asioissa.”

Sazonov muistuttaa, että kansanäänestyksiä on yleensä käytetty isoissa kysymyksissä eikä yleiskaavan yksityiskohtien muuttamisessa.

Lue lisää: Pitäisikö Malmin lentokentästä järjestää kansanäänestys? Helsingin päättäjät näyttävät joutuvan valinnan eteen

Sdp:n ryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluomakaan ei henkilökohtaisesti kannata kansanäänestystä. Heinäluoman mukaan valtuustoryhmä kunnioittaa kansalaisaloitteen allekirjoittaneita ja käy aloitteesta keskustelun mutta muistuttaa, että Malmi-päätökset on tehty yleiskaavan yhteydessä. Myös Sdp:n sisällä on erilaisia mielipiteitä Malmin lentokentästä.

”Jos yleiskaavasta pudotettaisiin yksi osa pois, koko yleiskaava tulisi kyseenalaiseksi”, Heinäluoma kertoo.

Heinäluoma korostaa sitä, että jo aiemmin valtio päätti, ettei se rahoita jatkossa lentotoiminnan ylläpitämistä Malmilla. Malmin tulevaisuudesta on päätetty jo demokraattisesti ja päätökset ovat menneet eri valitusportaiden läpi korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

”Omalla kohdallani painaa tämä valtion tekemä päätös ja yhdessä sovittu yleiskaava.”

Vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Reetta Vanhanen sanoo, että Malmin tulevaisuudesta on päätetty jo viime valtuustokaudella. Myös nykyinen valtuusto on ottanut asiaan monesti kantaa.

Vanhasen mukaan vihreät ei kannata kansanäänestystä.

”Olisi jo aika katsoa eteenpäin”, Vanhanen sanoo.

Joukko helsinkiläisiä kaupunginvaltuutettuja julkaisi lokakuun lopulla Malmin lentokentän ilmailutoimintaa puolustavan avoimen kirjeen, joka oli osoitettu pormestari Jan Vapaavuorelle (kok) ja kaupungin virkamiehille. Kannanoton oli allekirjoittanut 41 kaupunginvaltuutettua tai varavaltuutettua.

Helsingin kaupunginvaltuustossa on 85 jäsentä, joten Malmin lentokentän puolustajat vaikuttavat ainakin allekirjoitusten määrän perusteella olevan edelleen vähemmistössä. Valtuusto torppasi marraskuussa 2018 jo kertaalleen kansanäänestyksen Malmin lentokentästä. Tuolloin aloitteen äänestyksestä teki kaupunginvaltuutettu Sampo Terho (sin).

Terho on jälleen vetoamassa Malmin kentän puolesta, ja allekirjoittajien joukossa ovat myös muun muassa Terhi Koulumies (kok), Jussi Halla-aho (ps), Outi Alanen (vas), Eva Biaudet (r) ja Jarmo Nieminen (vihr).

”Helsinkiläiset ovat vaatineet toistuvasti joukoittain lentoaseman säilyttämistä. Kaupungin strategian mukaisen kuntalaisten kuulemisen tulee toteutua myös käytännössä eikä vain paperilla”, valtuutettujen kannanotossa kerrotaan.

Avoimen kirjeen allekirjoittaneet valtuutetut ja varavaltuutetut eivät näe tarvetta Malmin lentokentän muuttamiseksi asuinalueeksi ainakaan lähitulevaisuudessa.

”Rakennusmaata Helsingissä on tarpeeksi vuosikymmeniksi, joten kiirettä Malmin asuntorakentamisen kanssa ei ole. Pitkät hallinto-oikeuskäsittelyt eivät ole kenenkään etu. Suunnitellaan nyt kunnolla eikä hätäillä”, kirjoituksen viimeisessä kappaleessa todetaan.

Oikaisu 7.11. kello 13.45: Lisätty tieto, että aloitetta ei ole vielä jätetty valtuustolle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  8. 8

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  9. 9

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Virkarikos­tutkinnassa kuullaan tänään tärkeintä todistajaa tähän mennessä: Gordon Sondland puhui suoraan Trumpin kanssa jopa kiovalaisen ravintolan terassilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää