Kaupunki

Helsingin ”Wall Streetin” kupeessa seisoo punatiilinen kivilinna, jonka historia on täynnä ruumiita ja suomalaisen musiikin legendoja

Harjun nuorisotalo lakkautetaan, vaikka sisäilmatilanne ei asiantuntijan mukaan edellytä muuttoa.

Täältä ovat lähtöisin monet Suomen tunnetuimmista musiikkinimistä. Nyt lopun ajat ovat kuitenkin käsillä Harjun nuorisotalolla eli entisellä ruumishuoneella.

Nuorisotalon toimintaa ollaan siirtämässä pois lähes sata vuotta vanhasta rakennuksesta vuodenvaihteessa. Bändimusiikkiin ja kuvataiteeseen erikoistuneen nuorisotalon epäillään kärsivän ilmanvaihdon ongelmista.

Ongelmien laajuudesta on tosin vielä erimielisyyttä. Helsingin kaupunki on selvittänyt suojellun talon kuntoa, korjaamista ja sen kustannuksia jo keväästä asti, ja työ jatkuu. Tarkemmin on tutkittu vasta kellarit. Ongelmia löytyi, mutta niihin laaditaan korjaussuunnitelmaa. Kaupungin sisäilma-asiantuntija Kari Vähämäen mukaan kellariremontti tai nuorisotalon tarkemmat tutkimukset eivät vaatisi koko talon tyhjentämistä.

”Työntekijät ja kävijät eivät ole oirehtineet sisäilman vuoksi. Meidän mielestämme ei ole akuuttia syytä, miksi täältä pitäisi lähteä pois. Tarvittaisiin vain ilmanvaihdon remontti”, vakuuttaa vastaava tuottaja Pekka Juntunen. Hän on ollut töissä talossa 1980-luvun lopulta ja tuntee jyhkeän tiilitalon historian eri vaiheet.


Sisääntuloaulan katto kaartuu komeasti kymmenen metrin korkeudessa. Kohokuvien nauha koristaa siististi maalattuja seiniä, ja kaikki paikat laattalattioita myöten ovat hyvässä kunnossa.

Juntunen avaa alkuperäiset kaksoisovet Teollisuuskadun puolelle ruumiiden lastauslaiturille, josta vielä 1950-luvun alussa ruumiit lastattiin kahteen ruumisvaunuun.

”Aulan molemmilla puolilla olevat siivet olivat täynnä hyllyjä, joihin arkut rahdattiin”, Juntunen kertoo esiintymislavalla musiikkilaitteiden ympäröimänä.


”Mitään kylmiöitä ei ollut, vaan ruumiit odottivat päiviä kuljetusta Malmin hautausmaalle. Haju oli varmaan aikamoinen.”

Laiturilta nousivat kyytiin myös saattajat, omaiset ja papit. Säilyneiden aikataulujen mukaan ruumisjuna lähti kello 9.30 keskiviikkoisin ja sunnuntaisin Pasilan aseman kautta kymmenen kilometrin päähän Malmille ja oli perillä kello 10.22.


Ulos avautuva näkymä on nyt todella toisesta maailmasta: OP-ryhmän moderni, geometrisen ryhdikäs pääkonttori kylpee iltapäivän auringossa henkeäsalpaavan komeana. Ollaan Helsingin Wall Streetilla. Naapurikortteleihin on sijoittunut Nordean pääkonttori ja S-ryhmä.

Sata vuotta sitten Harjussa ja Kalliossa asui köyhälistöä, ja syrjäisen kolkan läpi kolistelivat junat Sörnäisten satamaan. Vuonna 1920 junaradalle rakennettiin sivuraide, jota pitkin pääsi arkkitehti Albert Nybergin suunnitteleman jykevän tiilisen paarihuoneen luo.

Lue myös: Ruumisjuna liikennöi vuosikymmeniä Helsingissä – ihmisen viimeinen matka kulki ruumishuoneelta suoraan Malmin hautausmaalle


Paarihuoneen ympärillä pyöri monenlaisia huhuja ja kertomuksia, joita on selvitellyt Kallion opas Juhani Styrman. Ajan Sana -lehti kertoi 1930-luvulla, että Tattarisuolta oli löydetty haudattuna ruumiin osia. Teosta epäiltiin Harjun ruumishuoneen vahtimestari Elias Saarenheimoa.

Lehti väitti, että koska ruumiit olivat läpikulkumatkalla, niistä oli helppo ottaa osia ja myydä lihajalosteiden raaka-aineeksi läheiseen lihakauppaan. Lehden mukaan jäljet johtavat sylttytehtaalle. Myöhemmin tarinan todettiin olevan valeuutinen, mutta sanonta jäi elämään.

Ruumiskyydit jatkuivat tasaiseen tahtiin vuoteen 1939 talvisodan kynnykselle asti. Lokakuussa nousi junaan Kallion ja Sörnäisten työläisistä koottu kuuluisa Ässä-rykmentti. Mukana oli myöhemmin nimekkäitä politiikkoja, kuten Väinö Leskinen ja Aarne Saarinen. Hannes Häyrisestä ja Vili Vesterisestä sukeutui taas menestyviä viihdetaiteilijoita.

Juna kuljetti nuoret miehet Karjalaan Kuolemajärvelle. Sodan loppuun, 13. maaliskuuta 1940 mennessä osa rykmentistä palasi puupalttoossa takaisin lähtöpaikkaan. Sillä välin työntekijät lähettivät Helsingin ilmapommituksessa kuolleita ruumishuoneelta Malmille.


Kun rautatieliikenne Vallilan ja Malmin välillä lopetettiin vuonna 1954, rakennus toimi vähän aikaa siunauskappelina. Sitten seurakunnat luovuttivat sen Rautatiehallituksen haltuun. Talo toimi maalivarastona pari vuosikymmentä.

Komean rakennuksen ympäristö oli synkkää takapihaa ja rähjäistä varastoaluetta, jossa laitapuolen kulkijat oleilivat ja lapset seikkailivat.

Pekka Juntunen johdattaa läntiseen siipeen, jossa oli talonmiehen asunto.

”Täällä kellarissa ruumiit pestiin ennen kuin ne pantiin arkkuun”, hän kertoo ja viittaa viemäreihin. Nyt tila on kulttuuripaja Elvis ja täynnä työpöytiä, joiden ääressä nuoret tekevät kuvataidetta. Yhdessä nurkassa on polttouuni savitöitä varten.


”Viimeinen talonmies jäi eläkkeelle ja muutti perheineen pois rakennuksesta vuonna 1978. Sen jälkeen talo jäi tyhjilleen ja ränsistyi. Asunnottomat valtasivat sen majapaikakseen.”

Koko ympäristö oli niin surkeassa kunnossa 1980-luvulla, että asukkaat alkoivat vaatia ympäristön siistimistä.

Tyhjän ruumishuoneen huomasi myös Vaasankadulla kellarissa harjoitteleva nuorten bändiporukka. ”Vaasankadun jengi” otti yhteyttä nuoriso-ohjaaja Pirjo-Riitta Karppiseen ja ehdotti talon kunnostamista.

Idea lähti lentoon. Rakennus korjattiin, ja kellariin tehtiin uusia treenikämppiä ja studioita.

Uusi Harjun musiikkitalo polkaistiin käyntiin vuonna 1986. Se tarjosi nuorille muusikoille paikan, joka siivitti uran alkuun Maija Vilkkumaan, Jimi Tenorin, Mariskan, Zen Cafén, Don Huonot, Fintelligensin ja monen muun.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  6. 6

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  7. 7

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää