Kaupunki

Liukastelevat ja kompuroivat helsinkiläiset tehtailevat kaupungille röykkiöittäin vahingon­korvausvaatimuksia: ”Näkyy amerikkalaisajatus, että kaikesta voi vaatia korvausta”

Eniten korvausvaatimuksia tulee talvisin jäisillä kaduilla liukastumisista.

Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina vuonna 2018, kello 17.25, oli Helsingissä aurinkoista. Lämpötila oli noin 25 astetta, mutta kaupungissa puhalsi navakka tuuli, selviää Ilmatieteen laitoksen säähavainnoista.

Erästä kaupunkilaista kohtasi kuitenkin epäonni Roihuvuoressa Hedvigin rantapolulla: Kaupunkiympäristön toimialan pöytäkirjaan kirjatun vaatimuksen mukaan hän kertoo kaatuneensa puuskittaisen tuulen irrottaman puun oksan ilmavirran voimasta.

Vahingonkorvausvaatimuksesta selviää, että kaatunut henkilö vaati Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnalta korvauksia vahingon aiheuttamista kuluista ja ansionmenetyksestä yhteensä 1 477 euroa.

Pöytäkirjoja tarkastellessa selviää, että helsinkiläiset vaativat kaupungilta vahingonkorvauksia hyvinkin erilaisista syistä: Eräs hakija on kaatunut astuttuaan lehtien alla olevan tammenterhon päälle, toisaalla haetaan korvauksia jalkakäytävällä rikkoutuneesta kengästä.

Mutta kuinka paljon hakemuksia tulee ja ovatko ne yleistyneet viime vuosina Helsingissä?

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö Mikko Ravantti kertoo, että kaupunkilaisilta tulee keskimäärin noin 600 vahingonkorvaus­hakemusta vuodessa. Suurin osa vaatimuksista liittyy kadulla tapahtuneisiin liukastumisiin.

”Mukana on paljon myös ajoneuvovahinkoja, kuten monttuun ajamisia, ajoneuvojen siirtoihin ja lumiaurauksiin liittyviä asioita sekä puiden kaatumisia ja myrskyvahinkoja”, Ravantti sanoo.

 

”Silloin tällöin tulee tapauksia, joissa näkyy selkeästi amerikkalaisajatus siitä, että kaikesta mitä itselle tapahtuu, voi vaatia korvausta.”

Hakemukset ovat pääsääntöisesti Ravantin mukaan asiallisia, ilman ylilyöntejä.

”Silloin tällöin tulee tapauksia, joissa näkyy selkeästi amerikkalaisajatus siitä, että kaikesta mitä itselle tapahtuu, voi vaatia korvausta.”

Ravantti kertoo, etteivät vahingonkorvausvaatimukset ole erityisesti lisääntyneet vuosien varrella, vaikka jonkin verran määrällistä nousua korvauksissa on tapahtunut. Se selittyy hänen mukaansa pääasiassa sillä, että korvausten hakemisesta on tullut sähköisen palvelun ansiosta helpompaa.


Milloin voi sitten tehdä korvaushakemuksen kaupungille?

Yleensä sattuneista vahingoista vastaa se taho, joka vastaa myös tapaturma-alueen hoidosta.

Kaupunkiympäristön toimiala vastaa niistä vahingoista, joita kaupunkilaisille syntyy, jos kadun kunto ei ole ollut lainsäädännön edellyttämässä kunnossa.

Katujen kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen, kuten moottoriajoneuvoliikenteen, jalankulun ja polkupyöräilyn tarpeet, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Pääsääntöisesti kaupunkiympäristön toimiala vastaa katujen ajoradan kunnosta. Lisäksi se vastaa suojateiden, kevyen liikenteen väylien ja torialueiden liukkauden torjunnasta.

Jalkakäytävien liukkauden torjunnasta vastaa jalkakäytävän kohdalla oleva kiinteistö lukuun ottamatta alueita, joilla kiinteistöjen kadunhoitovelvoitteet on siirretty kaupungille, kuten monilla esikaupunkialueilla.

Poikkeuksia ovat esimerkiksi raitiotiekiskot ja niiden välinen alue, joista vastaa kaupungin liikennelaitos.

Ravantti kertoo, että jokainen korvaushakemus tarkastetaan erikseen ja niitä varten vahingonkorvauskäsittelijät koittavat selvittää tapauksista kaiken mahdollisen, kuten mitä alueella on tapahtunut ja miten aluetta on ylläpidetty.

Käsittelijät tarkastelevat myös lämpötilatietoja Ilmatieteen laitokselta.

 

”Jatkuvissa korvauksissa summat voivat voivat kivuta loppujen lopuksi jopa satoihin tuhansiin euroihin.”

Tapauksissa, joissa kaupungin katsotaan olevan korvausvelvollinen, korvaussummat vaihtelevat sadoista euroista tuhansiin euroihin. Jos henkilö on esimerkiksi liukastunut ja sen seurauksena vammautunut niin, ettei hän voi enää jatkaa työpaikassaan, hänelle maksetaan pitkäaikaisia korvauksia muun muassa ansionmenetyksestä.

”Jatkuvissa korvauksissa summat voivat kivuta loppujen lopuksi jopa satoihin tuhansiin euroihin.”

Oikeuteen jutut etenevät Ravantin mukaan hyvin harvoin, keskimäärin kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa.

Erikoisin ja mieleenpainuvin tapaus sattui Ravantin mukaan pari vuotta sitten, kun kaupungin puistotyöntekijät tuhosivat epähuomiossa taideteoksen Lapinlahden puistossa.

”Staran työntekijät heittivät teoksen vahingossa roskiin, kun luulivat sen olleen osa viikonlopun polttarijuttuja. Siinä tapahtui selkeä laiminlyönti kaupungin puolelta”, sanoo Ravantti.

Lue lisää: Puistotyöntekijät luulivat nykytaideteosta roskaksi, nyt Helsinki kiistelee taiteilijan kanssa korvauksista – ”Esineiden yhteydessä ei ollut mitään kylttiä”

Vakuutusyhtiö Ifin korvausasiantuntija Anne Koiviston mukaan on helpompaa, että vakuutusyhtiö maksaa asiakkaalle hoitokulut, kuin vakuutetun lähteä todistamaan, onko esimerkiksi kaupunki laiminlyönyt katujen huoltoa.

”Jos on satanut lunta, ei aura-auto voi olla heti kaikkialla. Mutta aina informoimme asiakastamme, että hänellä saattaa olla oikeus korvaukseen tieosuuden omistajalta ja siitä kannattaa tehdä ilmoitus”, Koivisto sanoo.

”Se on asiakkaalle parempi esimerkiksi jatkokuluja ajatellen, ettei hänen oma vakuutuksensa hoitokulusumma kulu. Vahingonkorvauslain perusteella saattaa saada apua myös esimerkiksi ansionmenetyksissä.”


Suurin osa korvaushakemuksista kuitenkin hylätään vahingonkorvauskäsittelijöiden tarkastelun jälkeen.

Niin kävi myös Roihuvuoressa Hedvigin polulla kertomansa mukaan oksan irtoamisesta aiheutuneen ilmavirran vuoksi kaatuneen kaupunkilaisen hakemukselle.

Lisäselvityksissä selvisi, että puun oksa oli kyllä irronnut, mutta oksa ei osunut hakijaan eikä hän ollut oksan alla tapahtumahetkellä. Viranhaltijanpäätöksessä todettiin, että kaatuminen oli enemmänkin seurausta kaupunkilaisen äkkinäisestä liikkeestä.

Vahingonkorvaus­vastuu edellyttää tuottamusta, ja tuottamuksen lisäksi edellytetään syy-yhteyttä suoritetun toiminnan ja aiheutuneen vahingon välillä.

Helsingin kaupunki ei korvannut vahinkoa hakijalle, koska puussa ei ollut päällepäin näkyvää vikaa eikä laiminlyöntiä kaupungin taholta siis tapahtunut.

Sen sijaan on mahdollista, että vahinko olisi korvattu, jos puu olisi ollut ulkoisesti tarkasteltuna selvästi huonokuntoinen ja vaaraksi ympäristölleen ennen vahinkoa, eikä kaupunki olisi huolehtinut puun poistamisesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi laskuri paljastaa viimein, missä ajassa sähköautosta tulee polttomoottoria halvempi ja ympäristöystävällisempi

  2. 2

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  3. 3

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Uhoava vapaaottelija lupasi auttaa Donald Trumpia poliitikkojen ”hoitamisessa”, presidentti käytti tarjouksen heti hyödykseen

  6. 6

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  7. 7

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  8. 8

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  9. 9

   Uudenmaan prikaatissa toistakymmentä varusmiestä on sairastunut hinkuyskään

  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  4. 4

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  5. 5

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  6. 6

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  7. 7

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  10. 10

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää