Kaupunki

Tietosuojavaltuutettu: asiakkaan puheiden tallentaminen taksissa voi olla salakuuntelua

Tietosuojavaltuutetun mukaan asiakkaan informointi ei vielä tee tallentamisesta laillista.

Tietosuojavaltuutettu aikoo selvittää, ovatko taksien tallentavat videokamerat tietosuojalain mukaisia. Valtuutetun aikeista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Taksi Helsinki kertoi tiistaina HS:lle, että yhtiön takseissa on videokamerat, joista osa tallentaa myös ääntä. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan tallentaminen saattaa olla ongelmallista tietosuojan kannalta.

”Mahtaako keskustelujen nauhoittaminen olla ihan laillista esimerkiksi salakuuntelulainsäädännön mukaan?” Aarnio sanoo.

Taksien tallentavat videokamerat tulivat ilmi, kun Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein kertoi Facebook-päivityksessään, että taksit tallentavat asiakkaan puheen. Hussein myönsi maanantaina valehdelleensa, että olisi jättänyt taksiinsa tulleen asiakkaan Tuusulanväylälle rasististen solvausten takia.

Hussein kertoi tehneensä asiakkaasta joka tapauksessa rikosilmoituksen ja että solvaukset on todennettavissa nauhalta.

Taksi Helsingin mukaan kamerat on asennettu turvallisuussyistä ja niiden purkamista voi pyytää vain viranomainen. Nauhat häviävät alle kahden vuorokauden sisällä.

Tietosuojavaltuutettu Aarnio kertoo, että videokameroista alettiin keskustella 2000-luvun alussa, kun useita taksinkuljettajia surmattiin lyhyen ajan sisällä.

”Sanoin silloin, että kameroiden oikeusperuste kannattaa varmistaa. Se meni tietosuojalautakuntaan, joka totesi, että takseilla on oikeusperuste ottaa asiakkaasta kuvaa, joka hävitetään, kun seuraava kuva tulee siihen päälle.”

Tietosuojan näkökulmasta eroa on sillä, tallentaako kamera pelkkää kuvaa vai myös ääntä. Äänen mukana tulee kysymys salakuuntelusta.

Tietosuoja-asetus sanoo myös, että ainoastaan välttämätöntä tietoa saa käsitellä.

”Jos äänen välittämisen tarkoitus on parantaa turvallisuutta, niin taksissa se varmasti ottaa talteen paljon sellaista, millä ei ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa. Tietävätkö ihmiset, kun he menevät pikkujouluista kotiin taksilla, että se on sellainen tila, jossa heitä kuunnellaan?”

Taksi Helsinki ilmoittaa asiakkailleen valvonnasta auton oikeassa takaikkunassa olevalla tarralla. Aarnio huomauttaa, että asiakkaan informointi kuvaamisesta ei kuitenkaan vielä tee siitä laillista toimintaa. Hän havainnollistaa ajatustaan:

”Jos toinen sanoo sinulle kadulla, että aikoo lyödä, niin eihän se siitä lyömisestä vielä oikeutettua tee.”

Aarnion mukaan tietosuojan kannalta olennaista on se, että tallennetut nauhat on sinetöity niin, että niihin ei pääse käsiksi kuin viranomainen. Ilta-Sanomien mukaan Taksi Helsinki sinetöi nauhoitteensa.

Kameravalvonta on johtanut Suomessa jo oikeuden tuomioihin. Esimerkiksi viime kesänä työntekijöitään valvontakameroilla tarkkaillut kahvilayrittäjä tuomittiin sakkoihin.

Aarnio ei kommentoi ennen selvityksen valmistumista, onko mahdollista että Taksi Helsinki tai muut taksiyhtiöt olisivat voineet syyllistyä laittomaan toimintaan tallentamalla taksikyytejä. Selvitykseen menee Aarnion mukaan muutamia kuukausia.

Taksiyhtiöiden käytännöt kameroiden suhteen vaihtelevat.

Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen kertoo, että yhtiön autoissa on kamerat turvallisuussyistä. Ne tallentavat vain kuvaa.

Pentikäisen mukaan nauhat luovutetaan vain poliisille rikosilmoitusta tai muuta poliisin kirjallista pyyntöä vastaan. Kameroissa on lukko, johon on yhtiössä pääsy kahdella asiaan akkreditoidulla henkilöllä.

Taksiyritys Kajonin toimitusjohtaja Tapani Eronen kertoo, että Kajonin takseissa ei tallentavia kameroita ole, eikä sellaisten hankkimista ole suunniteltu. Turvallisuuden varmistamiseksi Kajonin takseilla on jatkuva yhteys välityskeskukseen, jossa on ympärivuorokautinen päivystys.

”Emme ole nähneet, että kamerat toisivat merkittävää lisäarvoa turvallisuuteen. Jotain yksittäistapauksia voi tietysti olla, joissa kamerasta voisi jälkiselvittelyssä olla apua.”

Eronen muistuttaa, että Kajon omistaa myös joitakin Lähitaksin ja Taksi Helsingin nimillä ajavia takseja. Näissäkään takseissa ei ole kameroita. Kaikissa liikkeellä olevissa Taksi Helsingin takseissa ei siis välttämättä ole kameroita.

Myöskään Kovasen ja Fixutaxin takseissa ei ole kameravalvontaa. Kovasen ja Fixutaxin omistaa ruotsalainen taksiyhtiö Cabonline.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt Ruotsista tuodaan muitakin kuin isoja diesel-autoja: Lempääläläismies haki vähän ajetun Teslan ja moni muu lataushybridin

  2. 2

   Muistatko, kun Noriko olikin Outi

  3. 3

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  4. 4

   Al-Holin leirillä useita kertoja vieraillut ruotsalaiskirurgi pelastaisi lapset ja veisi äidit oikeuden eteen

  5. 5

   Star Warsin yli 40 vuotta kestänyt saaga päättyy tällä viikolla – Tätä on odotettavissa

  6. 6

   Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

  7. 7

   Opettaja kyllästyi, kun oppilaat harhautuivat tunnilla someen ja teki testin: Auttaako käsinkirjoittaminen oppimaan?

  8. 8

   Suomi tarvitsee jopa kymmeniätuhansia insinöörejä, ja täältä heitä löytyisi – Mumbaissa toimii yritys, joka valmentaa intialaisia Suomen työmarkkinoille

  9. 9

   Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

  10. 10

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  9. 9

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  10. 10

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  11. Näytä lisää