Kaupunki

Mullistus Töölössä? Olympiastadionin vieressä sijaitsevasta valtavasta pysäköintialueesta halutaan eroon

Valtuustoaloitteessa esitetään Olympiastadionin eteen urheilukenttää. Alueelle aletaan pian laatia uutta asemakaavaa.

Miltä kuulostaisi jalkapallo-ottelu kavereiden kanssa Olympiastadionin edessä tai ratakierros Paavo Nurmen patsaan valvovan silmän alla?

Ajatus voi tulevaisuudessa olla totta. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee ensi viikon kokouksessaan vihreiden Leo Straniuksen tekemää aloitetta, jossa ehdotetaan Kisahallin ja Olympiastadionin yhteydessä olevien pysäköintipaikkojen korvaamista urheilupuistolla.

Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna suhtautuu ajatukseen varovaisen myönteisesti. Asia käy ilmi esityksestä, jonka Sarvilinna on tehnyt aloitteeseen liittyen kaupunginhallitukselle. Samoilla linjoilla oli myös Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsitellessään aloitetta aiemmin.

Sarvilinnan mukaan asiaa tulee pohtia lähitulevaisuudessa käynnistyvän asemakaavoitusprosessin aikana. Hänen mukaansa pysäköintipaikkojen poistamisen stadionin edestä pitää olla Helsingin pitkän tähtäimen suunnitelma.

Urheilupuiston ympärille voisi aloitteen mukaan sijoittaa esimerkiksi välinevuokrauksen sekä kahvila- ja ravintolapalvelujen kaltaista palveluliiketoimintaa.

Ihan mutkaton muutos ei olisi. Olympiastadioninaukiosta ja Mäntymäen kentästä koostuvan alueen suunnittelussa on huomioitava historiallinen olympia-alue sekä monen eri hankkeen tarpeet.Kisahallin ja Olympiastadionin välinen parkkipaikka-alue toimii yleensä pysäköintikäytössä, mutta se on myös tilapäinen tapahtumatila esimerkiksi konserttien, markkinoiden ja urheilutapahtumien kaltaisille suurtapahtumille.

Kaupunkiympäristön toimialan tiimipäällikön Jouni Heinäsen mukaan uusien, tarvittaessa tapahtumia palvelevien alueiden löytäminen Helsingistä korvaamaan Kisahallin ja Olympiastadionin välisiä pysäköintipaikkoja on vaikeaa, varsinkaan samalla tavalla hyvin saavutettavissa keskustan tuntumassa olevien.

Avoin urheilupuisto on Heinäsen mielestä ”hauska ajatus”. Siihen, mitä parhaiten alueelle sopisi, Heinänen ei halua ottaa kantaa.

Sosiaalisen median keskusteluissa alueelle on ehdotettu usein myös asuinrakentamista. Heinäsen näkemyksen mukaan idea ei ole hyvä.

Asuinrakentaminen ei Heinäsen mielestä olisi luontevaa, sillä alue on muuten vahvasti urheilutoimintoihin ja julkiseen tilaan painottuva.

”Yksittäinen asuinrakennus olisi ehkä vähän vieraassa ympäristössä siinä, ja asuminen kuitenkin vaatii jossain määrin yksityisyyttä ympärilleen”, hän sanoo.

Arvokkaan Olympiastadionin tulee olla ympäristön hallitseva rakennelma, mutta kaikki uusi rakentaminen ja alueen tulevaisuus ratkotaan joka tapauksessa asemakaavalla, Heinänen muistuttaa.

Olympiarakennukset, eli Olympiastadion torneineen, sen etelä- ja pohjoispuolella olevat aukiot, länsipuoliset istutukset sekä Stadionin puistikko on määritelty niin sanotuksi RKY-alueeksi eli valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Kisahallin ja Olympiastadionin välinen tila on kaupunkisuunnittelun kannalta keskeinen, sillä se yhdistää Töölönlahden kulttuuri- ja urheilurakennukset, arkkitehti, Aalto-yliopiston kaupunkisuunnittelun apulaisprofessori Karin Krokfors sanoo.

Kaikille avoimen liikuntapaikan sijoittaminen alueelle tukisi Krokforsin mielestä ajankohtaisia kaupunkikehittämisen ja -suunnittelun teemoja: osallisuutta, tasa-arvoa, ympäristöterveyttä ja hyvinvointia.

RKY-alueen läheisyyteen rakentamista tulee hänen mukaansa kuitenkin selvittää huolellisesti.

”Sitä pitää suunnittelemalla tutkia, että mitä sinne sitten loppupeleissä, kun päästään asemakaavavaiheeseen, voi sijoittaa ja miten”, hän sanoo.

Helsingin kaupunkikuvan kannalta Olympiastadionin eteen sijoittuva avoin urheilutila liikunnallisine kaupunkilaisineen olisi ”huima parannus”, suunnittelutoimisto WSP:n kaupunkiarkkitehtuurin yksikönpäällikkö, arkkitehti Matti Tapaninen sanoo.

Tapanisen mielestä jonkinlainen avoin liikuntatila olisi parasta mahdollista käyttöä nykyisen pysäköintialueen tilalle.

”Tila palautuisi ikään kuin lähemmäksi alkuperäistä ilmettään, jos se autojen määrä siinä muuttuisi liikunnan ja ihmisten tilaksi”, hän sanoo.


Olympiastadionin suunnittelijat Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti kaavailivat stadionin eteläpuolelle alun perin puistikkosommitelmaa.

Suunnitelma oli selvästi laadittu korostamaan Olympiastadionin monumentaalisuutta pitkine ja suorine linjauksineen, Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston Eläintarhan alueen ympäristöhistoriallisessa selvityksessä vuodelta 2013 kerrotaan.

”Avoimet pitkänomaiset kentät ja sitä korostava puurivi suuntaavat katseen kohti stadionia ja stadionin tornia”, kaupunkiympäristölautakunnan aloitteeseen antamassa lausunnossa todetaan.

Aloitteessa urheilupuistosta haaveillaan ympäri vuorokauden auki olevaa tilaa, jota ei saisi varata etukäteen.

Muussa kuin seurakäytössä oleville liikuntapaikoille on keskustassa myös Tapanisen mukaan valtava tarve.

”Ja jos siihen yhdistäisi vaikkapa lasten ja vanhusten liikkumisen, niin se ottaisi huomioon myös tasapuolisuuden tarpeen”, hän sanoo.

Jos urheilupuisto toteutuu, olisi aloitetta kommentoineen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan mukaan kannattavaa rakentaa kevyitä ja siirrettäviä rakenteita sekä valita pelialustojen materiaalit niin, että alueen monikäyttöisyys mahdollistuu.

Siihen, että pysäköintipaikat katoaisivat Olympiastadionin edestä, kuluu joka tapauksessa vielä aikaa.

Lähistöllä on käynnissä muitakin uudistuksia, jotka suunnittelijoiden olisi otettava huomioon. Olympiastadionin pian valmistuva peruskorjaus sekä Helsingin jäähallin pysäköintialueelle osuva Helsinki Garden -hanke muuttavat aluetta ja vähentävät vapaata tilaa. Kisahallin peruskorjaus taas on ajoitettu vuosille 2023–2025.

Jos Pisararata joskus toteutuu, osuu myös sen rakennustyömaa juuri Olympiastadioninaukiolle.

Nykyisen pysäköintialueen ulkoasua tulisi joka tapauksessa kehittää, asiantuntijat arvioivat.

Heinäsen mielestä nykyistäkin pysäköintialuetta voisi parannella esimerkiksi suunnittelemalla pintamateriaaleja.

”Eihän se nykytila kauhean kaunis ole”, Heinänen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  5. 5

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää