
Kokouksessa, jossa valtuusto keskusteli ensi vuoden budjetista, Vapaavuori ilmoitti teettävänsä ulkopuolisen arvioinnin kaupungin budjettivalmistelusta. Se ei hänen mukaansa ole kovin hyvä.
”Tavoitteena on tehdä prosessistamme paitsi toimivampi, myös turvata läpinäkyvyys talousarvioprosessin eri vaiheissa”, Vapaavuori kertoi valtuustolle.
Helsinki siirtyi kaksi vuotta sitten uuteen toimintatapaan, jossa poliittiset ryhmät budjettiriihessään ja myöhemmin kaupunginvaltuusto käsittelevät koko kaupunkia koskevaa talousraamia.
Tämän jälkeen sosiaali- ja terveyslautakunta, kaupunkiympäristölautakunta, kasvatus- ja koulutuslautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättävät oman toimialansa yksityiskohtaisista käyttömenoista.
Toimintakulttuurin muutos kontrollista kohti luottamusta ei Vapaavuoren mielestä ole onnistunut.
”Vaikka valtuuston mandaatti on päättää budjetin kokonaisraamista, ei toimialalautakunnille olla valmiita jättämään täydellistä budjetin kohdentamisen vapautta, vaan kaupunginhallituksessa budjetista päätettäessä ryhmät lisäävät aina omat klausuulinsa ja miljoonansa”, Vapaavuori tiivisti.

Vapaavuoren näkökulmasta malli johtaa epätarkoituksenmukaiseen logiikkaan budjettiesityksen valmistelussa.
”Kaupunkistrategiassa sovitussa menoraamissa pysyäkseen pormestarin pitäisi joko alibudjetoida oma raaminsa tai pystyä arvaamaan kuinka paljon lisäyksiä poliittiset ryhmät ryhtyvät lisäämään. Jotenkin tuntuu siltä, että riippumatta siitä, mitä esittelijä esittää, saman verran halutaan kuitenkin lisätä”, Vapaavuori kommentoi.
Mallin heikkoutena on hänen mielestään muun muassa se, että poliitikkojen tekemät lisäykset ovat irrallaan toimialojen arjesta. Ristiriitaiset tavoitteet vaikeuttavat budjetointia ja haittaavat talousarvioprosessin läpinäkyvyyttä.
”Olennaista on luoda prosessi, joka nykyistä paremmin mahdollistaa poliittisen priorisoinnin, myös eri menopaineiden painottamisen kaupunkitasoisesti”, Vapaavuori sanoi.
Hänen puheenvuoronsa aiheutti kiehuntaa etenkin valtuuston vasemmalla laidalla, missä Vapaavuoren katsottiin pyrkivän nakertamaan demokraattista päätöksentekoa ja lisäämään pormestarin valtaa.
Veronika Honkasalohttps://www.hs.fi/haku/?query=veronika+honkasalo (vas) kritisoi Helsingin tapaa kuluttaa verovaroja erilaisiin konsulttiselvityksiin.
”Meitä on täällä aika monia, jotka hätkähtivät siitä, mitä hän [Vapaavuori] esitti. Ikään kuin ei pitäisi ryhmien neuvotella enää siten kuin aikaisemmin”, Honkasalo epäili.
Hänen mielestään talousarvion laadintaa pitäisi demokratisoida enemmän eikä kaventaa sitä entisestään.
Myös Terhi Peltokorpihttps://www.hs.fi/haku/?query=terhi+peltokorpi (kesk) koki Vapaavuoren kritiikin kohtuuttomana. Hän kommentoi Twitter-viestissä olevansa tyrmistynyt.
Kokoomuksen valtuutetut tervehtivät pormestarin aloitetta budjettiprosessin arvioinnista ilolla. Valtuutettu Otto Meri https://www.hs.fi/haku/?query=otto+meri(kok) ihmetteli, mikä ulkopuolisessa selvityksessä oikein niin kriitikoita ärsytti. Kaikki muutosesitykset todistivat hänen mielestään sitä, ettei talousarvioprosessi nykymuodossaan tyydyttänyt.
Valtuutettu Laura Rissanenhttps://www.hs.fi/haku/?query=laura+rissanen (kok) kiitteli Twitterissä Vapaavuoren avausta.
Sirpa Puhakanhttps://www.hs.fi/haku/?query=sirpa+puhakan (vas) mielestä Vapaavuoren aikomasta selvityksestä oli tärkeä keskustella, koska hänen mielestään Vapaavuori oli antanut ymmärtää, että hänen omassa pohjaesityksessään oli ainoa viisaus.
”Poliittinen prosessi tuntui ikään kuin sotkeneen jotain kuvioita. Olisi aiheellista tietää, mistä tässä selvityksessä on oikein kyse”, Puhakka sanoi.
Vapaavuoren mukaan on aiheellista arvioida uutta käytäntöä, koska siitä on nyt kokemuksia kahdelta vuodelta.
”Mitä talousarvioprosessille pitäisi tehdä, jotta se nauttisi laajempaa legitimiteettiä, olisi läpinäkyvämpi, toteuttaisi paremmin valtuuston tahtoa ja nauttisi laajempaa luottamusta”, Vapaavuori vastasi.
Vanhassa käytännössä kaupunginvaltuusto tiesi Vapavuoren mukaan tarkemmin, mistä asioista se oli päättämässä. Prosessin uudistamisesta oli kuitenkin tehty yhteinen ja tietoinen päätös.
Hänen kokemuksensa oli, että poliittiset ryhmät eivät ole sitoutuneet tähän strategiseen muutokseen.
Budjettiriihessä poliittisilla ryhmillä on yhä taipumus puuttua sen kokoluokan asioihin, joista valtuusto ei itse asiassa edes päätä. Ne kuuluisivat nyt vahvojen lautakuntien päätettäväksi.
”Voi olla, että täällä [valtuustokokouksessa] tulee sentyyppisiä ponsia, enkä ole ihan varma onko tämä tarkoituksenmukainen käytäntö”, Vapaavuori kommentoi.
Hänen jälkeensä puheenvuoron sai perussuomalaisten Pia Koprahttps://www.hs.fi/haku/?query=pia+kopra, joka kritisoi lasten kotihoidon Helsinki-lisän poistoa eli päätöstä, joka kuului sosiaali- ja terveyslautakunnan toimivaltaan.
Myöhemmin kokouksen aikana Paavo Arhinmäkihttps://www.hs.fi/haku/?query=paavo+arhinmaki (vas) moitti sitä, että Johanneksen kenttä oli saanut varoja tekonurmea ja tekojäärataa varten, vaikka palveluverkkoselvityksessä Vuosaari oli tässä asiassa noussut listan kärkeen.
Kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Risto Rautavahttps://www.hs.fi/haku/?query=risto+rautava (kok) vastasi, että lautakunta oli käyttänyt harkintaa, koska sen käsittelyssä oli Johanneksen puiston kunnostus. Kentän remontti oli katsottu järkeväksi tehdä samassa yhteydessä.
- Helsingin kaupunki Seuraa
- Helsinki Seuraa
- Jan Vapaavuori Seuraa
- Paavo Arhinmäki Seuraa
- Marja Salomaa Seuraa
Kommentit