Kaupunki

Helsingin valtuuston vasen laita tuohtui: Vapaavuori yrittää viedä budjettivallan puolueilta

Helsingillä on nyt kaksi vuotta kokemusta uudentyyppisestä budjettivalmistelusta, mutta se ei miellytä kaikkia.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) onnistui nostattamaan vastalauseiden ryöpyn Helsingin kaupunginvaltuustossa keskiviikkona.

Kokouksessa, jossa valtuusto keskusteli ensi vuoden budjetista, Vapaavuori ilmoitti teettävänsä ulkopuolisen arvioinnin kaupungin budjettivalmistelusta. Se ei hänen mukaansa ole kovin hyvä.

”Tavoitteena on tehdä prosessistamme paitsi toimivampi, myös turvata läpinäkyvyys talousarvioprosessin eri vaiheissa”, Vapaavuori kertoi valtuustolle.

Helsinki siirtyi kaksi vuotta sitten uuteen toimintatapaan, jossa poliittiset ryhmät budjettiriihessään ja myöhemmin kaupunginvaltuusto käsittelevät koko kaupunkia koskevaa talousraamia.

Tämän jälkeen sosiaali- ja terveyslautakunta, kaupunkiympäristölautakunta, kasvatus- ja koulutuslautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättävät oman toimialansa yksityiskohtaisista käyttömenoista.

Toimintakulttuurin muutos kontrollista kohti luottamusta ei Vapaavuoren mielestä ole onnistunut.

”Vaikka valtuuston mandaatti on päättää budjetin kokonaisraamista, ei toimialalautakunnille olla valmiita jättämään täydellistä budjetin kohdentamisen vapautta, vaan kaupunginhallituksessa budjetista päätettäessä ryhmät lisäävät aina omat klausuulinsa ja miljoonansa”, Vapaavuori tiivisti.Vapaavuoren näkökulmasta malli johtaa epätarkoituksenmukaiseen logiikkaan budjettiesityksen valmistelussa.

”Kaupunkistrategiassa sovitussa menoraamissa pysyäkseen pormestarin pitäisi joko alibudjetoida oma raaminsa tai pystyä arvaamaan kuinka paljon lisäyksiä poliittiset ryhmät ryhtyvät lisäämään. Jotenkin tuntuu siltä, että riippumatta siitä, mitä esittelijä esittää, saman verran halutaan kuitenkin lisätä”, Vapaavuori kommentoi.

Mallin heikkoutena on hänen mielestään muun muassa se, että poliitikkojen tekemät lisäykset ovat irrallaan toimialojen arjesta. Ristiriitaiset tavoitteet vaikeuttavat budjetointia ja haittaavat talousarvioprosessin läpinäkyvyyttä.

”Olennaista on luoda prosessi, joka nykyistä paremmin mahdollistaa poliittisen priorisoinnin, myös eri menopaineiden painottamisen kaupunkitasoisesti”, Vapaavuori sanoi.

Hänen puheenvuoronsa aiheutti kiehuntaa etenkin valtuuston vasemmalla laidalla, missä Vapaavuoren katsottiin pyrkivän nakertamaan demokraattista päätöksentekoa ja lisäämään pormestarin valtaa.

Veronika Honkasalo (vas) kritisoi Helsingin tapaa kuluttaa verovaroja erilaisiin konsulttiselvityksiin.

”Meitä on täällä aika monia, jotka hätkähtivät siitä, mitä hän [Vapaavuori] esitti. Ikään kuin ei pitäisi ryhmien neuvotella enää siten kuin aikaisemmin”, Honkasalo epäili.

Hänen mielestään talousarvion laadintaa pitäisi demokratisoida enemmän eikä kaventaa sitä entisestään.

Myös Terhi Peltokorpi (kesk) koki Vapaavuoren kritiikin kohtuuttomana. Hän kommentoi Twitter-viestissä olevansa tyrmistynyt.
Kokoomuksen valtuutetut tervehtivät pormestarin aloitetta budjettiprosessin arvioinnista ilolla. Valtuutettu Otto Meri (kok) ihmetteli, mikä ulkopuolisessa selvityksessä oikein niin kriitikoita ärsytti. Kaikki muutosesitykset todistivat hänen mielestään sitä, ettei talousarvioprosessi nykymuodossaan tyydyttänyt.

Valtuutettu Laura Rissanen (kok) kiitteli Twitterissä Vapaavuoren avausta.
Sirpa Puhakan (vas) mielestä Vapaavuoren aikomasta selvityksestä oli tärkeä keskustella, koska hänen mielestään Vapaavuori oli antanut ymmärtää, että hänen omassa pohjaesityksessään oli ainoa viisaus.

”Poliittinen prosessi tuntui ikään kuin sotkeneen jotain kuvioita. Olisi aiheellista tietää, mistä tässä selvityksessä on oikein kyse”, Puhakka sanoi.

Vapaavuoren mukaan on aiheellista arvioida uutta käytäntöä, koska siitä on nyt kokemuksia kahdelta vuodelta.

”Mitä talousarvioprosessille pitäisi tehdä, jotta se nauttisi laajempaa legitimiteettiä, olisi läpinäkyvämpi, toteuttaisi paremmin valtuuston tahtoa ja nauttisi laajempaa luottamusta”, Vapaavuori vastasi.

Vanhassa käytännössä kaupunginvaltuusto tiesi Vapavuoren mukaan tarkemmin, mistä asioista se oli päättämässä. Prosessin uudistamisesta oli kuitenkin tehty yhteinen ja tietoinen päätös.

Hänen kokemuksensa oli, että poliittiset ryhmät eivät ole sitoutuneet tähän strategiseen muutokseen.

Budjettiriihessä poliittisilla ryhmillä on yhä taipumus puuttua sen kokoluokan asioihin, joista valtuusto ei itse asiassa edes päätä. Ne kuuluisivat nyt vahvojen lautakuntien päätettäväksi.

”Voi olla, että täällä [valtuustokokouksessa] tulee sentyyppisiä ponsia, enkä ole ihan varma onko tämä tarkoituksenmukainen käytäntö”, Vapaavuori kommentoi.

Hänen jälkeensä puheenvuoron sai perussuomalaisten Pia Kopra, joka kritisoi lasten kotihoidon Helsinki-lisän poistoa eli päätöstä, joka kuului sosiaali- ja terveyslautakunnan toimivaltaan.

Myöhemmin kokouksen aikana Paavo Arhinmäki (vas) moitti sitä, että Johanneksen kenttä oli saanut varoja tekonurmea ja tekojäärataa varten, vaikka palveluverkkoselvityksessä Vuosaari oli tässä asiassa noussut listan kärkeen.

Kaupunkiympäristö­lautakunnan jäsen Risto Rautava (kok) vastasi, että lautakunta oli käyttänyt harkintaa, koska sen käsittelyssä oli Johanneksen puiston kunnostus. Kentän remontti oli katsottu järkeväksi tehdä samassa yhteydessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  2. 2

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  3. 3

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  4. 4

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  5. 5

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  6. 6

   Whatsapp-vuotoja, juonittelua, salaliittoja ja pääministerin potkut – toimittaja Marko Junkkari käy läpi, mitä politiikan historiallisella viikolla oikein tapahtui

   Tilaajille
  7. 7

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  8. 8

   Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

  9. 9

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Suomi linjaa ulko- ja turvallisuus­politiikkaansa epä­vakaana aikana – ”Ei koskaan voi tietää, mikä yhteistyö pettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  4. 4

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  6. 6

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  9. 9

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  10. 10

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää