Kaupunki

Helsingin valtuuston vasen laita tuohtui: Vapaavuori yrittää viedä budjettivallan puolueilta

Helsingillä on nyt kaksi vuotta kokemusta uudentyyppisestä budjettivalmistelusta, mutta se ei miellytä kaikkia.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) onnistui nostattamaan vastalauseiden ryöpyn Helsingin kaupunginvaltuustossa keskiviikkona.

Kokouksessa, jossa valtuusto keskusteli ensi vuoden budjetista, Vapaavuori ilmoitti teettävänsä ulkopuolisen arvioinnin kaupungin budjettivalmistelusta. Se ei hänen mukaansa ole kovin hyvä.

”Tavoitteena on tehdä prosessistamme paitsi toimivampi, myös turvata läpinäkyvyys talousarvioprosessin eri vaiheissa”, Vapaavuori kertoi valtuustolle.

Helsinki siirtyi kaksi vuotta sitten uuteen toimintatapaan, jossa poliittiset ryhmät budjettiriihessään ja myöhemmin kaupunginvaltuusto käsittelevät koko kaupunkia koskevaa talousraamia.

Tämän jälkeen sosiaali- ja terveyslautakunta, kaupunkiympäristölautakunta, kasvatus- ja koulutuslautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättävät oman toimialansa yksityiskohtaisista käyttömenoista.

Toimintakulttuurin muutos kontrollista kohti luottamusta ei Vapaavuoren mielestä ole onnistunut.

”Vaikka valtuuston mandaatti on päättää budjetin kokonaisraamista, ei toimialalautakunnille olla valmiita jättämään täydellistä budjetin kohdentamisen vapautta, vaan kaupunginhallituksessa budjetista päätettäessä ryhmät lisäävät aina omat klausuulinsa ja miljoonansa”, Vapaavuori tiivisti.Vapaavuoren näkökulmasta malli johtaa epätarkoituksenmukaiseen logiikkaan budjettiesityksen valmistelussa.

”Kaupunkistrategiassa sovitussa menoraamissa pysyäkseen pormestarin pitäisi joko alibudjetoida oma raaminsa tai pystyä arvaamaan kuinka paljon lisäyksiä poliittiset ryhmät ryhtyvät lisäämään. Jotenkin tuntuu siltä, että riippumatta siitä, mitä esittelijä esittää, saman verran halutaan kuitenkin lisätä”, Vapaavuori kommentoi.

Mallin heikkoutena on hänen mielestään muun muassa se, että poliitikkojen tekemät lisäykset ovat irrallaan toimialojen arjesta. Ristiriitaiset tavoitteet vaikeuttavat budjetointia ja haittaavat talousarvioprosessin läpinäkyvyyttä.

”Olennaista on luoda prosessi, joka nykyistä paremmin mahdollistaa poliittisen priorisoinnin, myös eri menopaineiden painottamisen kaupunkitasoisesti”, Vapaavuori sanoi.

Hänen puheenvuoronsa aiheutti kiehuntaa etenkin valtuuston vasemmalla laidalla, missä Vapaavuoren katsottiin pyrkivän nakertamaan demokraattista päätöksentekoa ja lisäämään pormestarin valtaa.

Veronika Honkasalo (vas) kritisoi Helsingin tapaa kuluttaa verovaroja erilaisiin konsulttiselvityksiin.

”Meitä on täällä aika monia, jotka hätkähtivät siitä, mitä hän [Vapaavuori] esitti. Ikään kuin ei pitäisi ryhmien neuvotella enää siten kuin aikaisemmin”, Honkasalo epäili.

Hänen mielestään talousarvion laadintaa pitäisi demokratisoida enemmän eikä kaventaa sitä entisestään.

Myös Terhi Peltokorpi (kesk) koki Vapaavuoren kritiikin kohtuuttomana. Hän kommentoi Twitter-viestissä olevansa tyrmistynyt.
Kokoomuksen valtuutetut tervehtivät pormestarin aloitetta budjettiprosessin arvioinnista ilolla. Valtuutettu Otto Meri (kok) ihmetteli, mikä ulkopuolisessa selvityksessä oikein niin kriitikoita ärsytti. Kaikki muutosesitykset todistivat hänen mielestään sitä, ettei talousarvioprosessi nykymuodossaan tyydyttänyt.

Valtuutettu Laura Rissanen (kok) kiitteli Twitterissä Vapaavuoren avausta.
Sirpa Puhakan (vas) mielestä Vapaavuoren aikomasta selvityksestä oli tärkeä keskustella, koska hänen mielestään Vapaavuori oli antanut ymmärtää, että hänen omassa pohjaesityksessään oli ainoa viisaus.

”Poliittinen prosessi tuntui ikään kuin sotkeneen jotain kuvioita. Olisi aiheellista tietää, mistä tässä selvityksessä on oikein kyse”, Puhakka sanoi.

Vapaavuoren mukaan on aiheellista arvioida uutta käytäntöä, koska siitä on nyt kokemuksia kahdelta vuodelta.

”Mitä talousarvioprosessille pitäisi tehdä, jotta se nauttisi laajempaa legitimiteettiä, olisi läpinäkyvämpi, toteuttaisi paremmin valtuuston tahtoa ja nauttisi laajempaa luottamusta”, Vapaavuori vastasi.

Vanhassa käytännössä kaupunginvaltuusto tiesi Vapavuoren mukaan tarkemmin, mistä asioista se oli päättämässä. Prosessin uudistamisesta oli kuitenkin tehty yhteinen ja tietoinen päätös.

Hänen kokemuksensa oli, että poliittiset ryhmät eivät ole sitoutuneet tähän strategiseen muutokseen.

Budjettiriihessä poliittisilla ryhmillä on yhä taipumus puuttua sen kokoluokan asioihin, joista valtuusto ei itse asiassa edes päätä. Ne kuuluisivat nyt vahvojen lautakuntien päätettäväksi.

”Voi olla, että täällä [valtuustokokouksessa] tulee sentyyppisiä ponsia, enkä ole ihan varma onko tämä tarkoituksenmukainen käytäntö”, Vapaavuori kommentoi.

Hänen jälkeensä puheenvuoron sai perussuomalaisten Pia Kopra, joka kritisoi lasten kotihoidon Helsinki-lisän poistoa eli päätöstä, joka kuului sosiaali- ja terveyslautakunnan toimivaltaan.

Myöhemmin kokouksen aikana Paavo Arhinmäki (vas) moitti sitä, että Johanneksen kenttä oli saanut varoja tekonurmea ja tekojäärataa varten, vaikka palveluverkkoselvityksessä Vuosaari oli tässä asiassa noussut listan kärkeen.

Kaupunkiympäristö­lautakunnan jäsen Risto Rautava (kok) vastasi, että lautakunta oli käyttänyt harkintaa, koska sen käsittelyssä oli Johanneksen puiston kunnostus. Kentän remontti oli katsottu järkeväksi tehdä samassa yhteydessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  3. 3

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  4. 4

   Helsingin Töölöön on todennäköisesti nousemassa jättiareena: ratkaisevat päätökset tiistaina

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  7. 7

   Kommentti: Yleisurheilu empii paluuta remontoidulle Olympiastadionille – ja se on kaupunkilaisjärjellä ajatellen ihan fiksua

  8. 8

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  9. 9

   Muslimivastaiseksi arvosteltu kansalaisuus­laki lietsoo verisiä levottomuuksia Intiassa ja arvostelua ulkomailla, mutta täysin eri syistä

  10. 10

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  5. 5

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  6. 6

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  7. 7

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  8. 8

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  9. 9

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää