Kaupunki

Startup-yrittäjä muutti Lauttasaaresta Kontulaan, koska se on mainettaan parempi

Usein parjattu asuinalue on yllättänyt tuoreen kontulalaisen rauhallisuudellaan ja laadukkuudellaan.

Vanha maine istuu usein tiukassa.

Kontulaa on aikaisemmin pidetty yhtenä suomalaisen laman symbolina, jossa ”vain skeitataan, diilataan huumeita ja juodaan kaljaa tuulipuvussa”, kertoi HS keväällä 2017.

Kuluvan vuoden marraskuussa HS:ssä kerrottiin Kontulan asuinalueen pysähtyneestä asuntojen hintatasosta sekä pohdittiin asuinalueen tulevaisuutta.

Aihe kirvoitti lukijoilta puolustavia kommentteja. Kontula on unelmapaikka asua, kertoi yksi mielipidekirjoitus. Monikielinen Kontula on kuin Istanbul, kehui toinen.

Yksi Kontulassa viihtyvistä on Kimmo Isbjörnssund. Euroopan avaruusjärjestön (ESA) yrityshautomon Suomen-osastoa johtava Isbjörnssund ei kenties kuulosta tyypilliseltä Kontulassa viihtyjältä.

”Haluan levittää tietoisuutta, että tämä on ihan tavallinen asuinalue”, hän sanoo.

Helmikuussa kontulalaistunut Isbjörnssund on lupautunut vetämään pienen Kontula-kierroksen: esittelemään asuinalueensa lempipaikkoja sekä kerrostaloasunnon, joka sai hänet muuttamaan Kontulaan.


Marraskuisena haastattelupäivänä Itä-Helsingissä sataa, mutta niin sataa koko muussakin harmaassa Helsingissä.

Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, Isbjörnssund sanoo kotitalonsa rappusilla.

”Ihmiset, joita en kovin hyvin tunne, uskaltavat ehkä laukaista omat ennakkoluulonsa vahvemmin. Saattaa tulla naljailua, että voi kauhea, miten siellä voi asua”, hän sanoo.

”Mutta kun he kuulevat millaista elintasoa täällä saa moneen muuhun paikkaan verrattuna, he alkavat harkita, että siellähän voisi käydä.”

Myös Isbjörnssund kuvailee olleensa aiemmin ”mielikuvien orja”.

”Huolestutti, että onko täällä paljon näkyvää alkoholismia tai häiriköintiä.”

Lauttasaaren vehreydessä vuokralla asunut alkoi kuitenkin parisen vuotta sitten kaivata omaa asuntoa. Ensin Isbjörnssund kävi läpi Helsingin keskustan – eli häkkikanala-alueen, kuten hän sanoo.

Keskustan neliöhinta-taso ei kuitenkaan vastannut Isbjörnssundin kaipaamaa elintasoa ja tilaa. Seulaa oli laajennettava.

”Kävin läpi oikeastaan koko pääkaupunkiseudun ja vertailin, mitä rahalla saa”, hän sanoo.

Helsingin, Espoon ja Vantaan alueelta löytyikin kaksi miellyttävää asuntoa, molemmat samasta eteläisessä Kontulassa sijaitsevasta taloyhtiöstä.

Lyhyen asuntonäytön perusteella mielikuvien Kontula-ongelmia ei näkynyt. Eikä ole puolen vuoden asumisen perusteella näkynyt vieläkään.

Yksi Isbjörnssundin lempipaikoista on Kontulan liikuntapuisto. Kentät täyttyvät kesäisin peleistä, ja palloilualueita täydentää myös sarja kuntoiluvälineitä.

”Kesällä täällä on hienoa, kun pelaamassa saattavat olla afrikkalais-, arabi-, ja suomalaistaustaiset joukkueet, kaikki sulassa sovussa keskenään”, Isbjörnssund osoittelee nurmikentälle.



Kontulan asukkaista liki 40 prosenttia onkin ulkomaalaistaustaisia, Helsingin kaupungin tilastoista selviää.

Isbjörnssund kertoo nauttivansa Kontulan kansainvälisyydestä. Opiskelut ja työt kun ovat vieneet aiemmin Soneralla ja Nokialla uraa tehneen kauppatieteilijän asumaan niin Göteborgiin, Roomaan, Palermoon, Tallinnaan kuin Firenzeenkin.

Matka jatkuu kohti kaakkoa. Kallioiselta Mustikkamäeltä löytyy ensimmäisen maailmansodan aikaisia puolustusrakennelmia sekä näkymä kohti omakotitaloaluetta.

”Ei ihan vastaa stereotypiaa.”


Kontulassa on kaikki, mitä arkipäivänä tarvitsee, Isbjörnssund sanoo. Kaupat, harrastuspaikat ja palvelut ovat kävelymatkan päässä, ja metrolla töihin Espooseen hurauttaa parissakymmenessä minuutissa.

”Baareissakaan ei jaksa enää juosta joka viikonloppu, mutta Itäkeskukseen ja Kalasatamaankin pääsee tarvittaessa alle vartissa.”

Kontulan palveluiden – ja maineen – ytimessä ovat vuonna 1967 avattu ostoskeskus sekä sen yhteyteen vuonna 1986 avattu metroasema.

Ne ovat myös Isbjörnssundin mieleen ensimmäisinä tulevat alueen harvat kehityskohteet. Ostoskeskus kaipaisi hänen mielestään hieman kasvojenkohotusta ja muutamia uusia liikkeitä, ja ”steissi nyt on, mitä se on”.

”Mutta kaikki steissit ovat vähän rauhattoia”, hän jatkaa.

Kontula eroaa monista monista ostoskeskuksista avomallisuudellaan, johon ovat ihastuneet myös Isbjörnssundin ystävät.

”Tässä on jotenkin sellainen Torremolinos-fiilis, ihan kuin espanjalaisen turistikohteen ostari 70-luvulta”, intoilivat tupaantuliaisiin kuumana kesäiltana saapuneet.


Ostoskeskuksella HS:n valokuvaaja kertoo tarinan ostoskeskuksen ulkotiloissa sijaitsevasta Heikki Häiväojan Yhteistyö-monumentista.

Nuorilla sankareilla oli joskus kuulopuheiden mukaan tapana kokeilla vaarallista leikkiä, jossa kahdesta palasesta koostuvaa 12-metristä monumenttia kiivettiin ylöspäin.

”Sehän onkin kuin parkour-este”, Isbjörnssund tuumaa.

Tällä hetkellä 60-luvun lopulta oleva monumentin pinta näyttäisi kaipaavan lähinnä puhdistamista. Koko ostoskeskuksen alue on Isbjörnssundin mielestä ”päästetty näivettymään likaiseksi”.

”Mielessä on käynyt, että pitäisi keväällä pyytää kaupungilta välineet lainaan ja järjestää siivoustalkoot”, hän sanoo.

Aktiivisista paikallisista huolimatta suurin vastuu Kontula-mielikuvasta on Isbjörnssundin mielestä Helsingin kaupungilla.

Kontulan ostoskeskusta lähialueineen on yritetty uudistaa jo vuosia, HS kertoi syyskuussa. Tällä hetkellä ostoskeskukselle on myönnetty kehittämisvaraus.

R-kioskin edessä nuori nainen lähestyy kysymään, mikä kuvauksien aiheena on. Kuultuaan jutunaiheena olevan Kontulan erinomaisuuden hän kertoo, ettei itse uskalla liikkua ostoskeskuksen alueella öisin yksin.

Se on kurjaa, Isbjörnssund sanoo.

”Ei ole sattumaa, että nyt ostarilla päivystää usein poliisi. Uusi rakennuskanta ja tiivistyminen on tärkeää”, apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) sanoi marraskuun alussa HS:n asuinalueiden hintaeroja käsittelevässä jutussa.

”Kontulassa on myös omakotitaloja ja luonto lähellä. Asukkaat viihtyvät ja arvostavat aluettaan”, hän lisäsi.

Isbjörnssundin kotikerrostalossa jokainen vastaantuleva naapuri tuntuukin tervehtivän, ja taloyhtiö taas on hänen mielestään ”yksi hiljaisimmista koskaan”.

Noin 190 000 eurolla Kontulantien eteläpuolelta sai liki 80-neliöisen kolmion valmistuneine putkiremontteineen. Muuttopäätös oli asunnon näkemisen jälkeen helppo.

”Helsingin mittapuulla ylimääräinen huone on luksusta. Mutta väljästi asuminen on vain omasta valinnasta kiinni, kun samalla hinnalla olisi saanut Kalliosta yksiön”, hän vertaa.

Vaaleapintaisen, värikkäillä kierrätysesineillä sisustetun kolmion ”ylimääräinen huone” on varattu harrastuksille. Ovensuussa seisoo merivesiakvaario kaloineen, kuntoiluvälineet taas odottavat vielä saapumistaan.


Parvekkeelta avautuu näkymä havumetsään. Tuoreen kontulalaisen näkökulmasta asuinalue on rauhallinen ja laadukas, hän kuvailee.

Epäilijöille hänellä on selkeä neuvo.

”Tule itse katsomaan, ja vedä omat johtopäätöksesi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  3. 3

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  4. 4

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  5. 5

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  6. 6

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Miksi Trump joutuu oikeuteen, vaikka lopputulos tiedetään?

  9. 9

   Korinaa, pyörtymisiä, pulauttelua – Yhä useampi koira tarvitsee leikkauksen pystyäkseen hengittämään normaalisti

  10. 10

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää