Kaupunki

Startup-yrittäjä muutti Lauttasaaresta Kontulaan, koska se on mainettaan parempi

Usein parjattu asuinalue on yllättänyt tuoreen kontulalaisen rauhallisuudellaan ja laadukkuudellaan.

Vanha maine istuu usein tiukassa.

Kontulaa on aikaisemmin pidetty yhtenä suomalaisen laman symbolina, jossa ”vain skeitataan, diilataan huumeita ja juodaan kaljaa tuulipuvussa”, kertoi HS keväällä 2017.

Kuluvan vuoden marraskuussa HS:ssä kerrottiin Kontulan asuinalueen pysähtyneestä asuntojen hintatasosta sekä pohdittiin asuinalueen tulevaisuutta.

Aihe kirvoitti lukijoilta puolustavia kommentteja. Kontula on unelmapaikka asua, kertoi yksi mielipidekirjoitus. Monikielinen Kontula on kuin Istanbul, kehui toinen.

Yksi Kontulassa viihtyvistä on Kimmo Isbjörnssund. Euroopan avaruusjärjestön (ESA) yrityshautomon Suomen-osastoa johtava Isbjörnssund ei kenties kuulosta tyypilliseltä Kontulassa viihtyjältä.

”Haluan levittää tietoisuutta, että tämä on ihan tavallinen asuinalue”, hän sanoo.

Helmikuussa kontulalaistunut Isbjörnssund on lupautunut vetämään pienen Kontula-kierroksen: esittelemään asuinalueensa lempipaikkoja sekä kerrostaloasunnon, joka sai hänet muuttamaan Kontulaan.


Marraskuisena haastattelupäivänä Itä-Helsingissä sataa, mutta niin sataa koko muussakin harmaassa Helsingissä.

Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, Isbjörnssund sanoo kotitalonsa rappusilla.

”Ihmiset, joita en kovin hyvin tunne, uskaltavat ehkä laukaista omat ennakkoluulonsa vahvemmin. Saattaa tulla naljailua, että voi kauhea, miten siellä voi asua”, hän sanoo.

”Mutta kun he kuulevat millaista elintasoa täällä saa moneen muuhun paikkaan verrattuna, he alkavat harkita, että siellähän voisi käydä.”

Myös Isbjörnssund kuvailee olleensa aiemmin ”mielikuvien orja”.

”Huolestutti, että onko täällä paljon näkyvää alkoholismia tai häiriköintiä.”

Lauttasaaren vehreydessä vuokralla asunut alkoi kuitenkin parisen vuotta sitten kaivata omaa asuntoa. Ensin Isbjörnssund kävi läpi Helsingin keskustan – eli häkkikanala-alueen, kuten hän sanoo.

Keskustan neliöhinta-taso ei kuitenkaan vastannut Isbjörnssundin kaipaamaa elintasoa ja tilaa. Seulaa oli laajennettava.

”Kävin läpi oikeastaan koko pääkaupunkiseudun ja vertailin, mitä rahalla saa”, hän sanoo.

Helsingin, Espoon ja Vantaan alueelta löytyikin kaksi miellyttävää asuntoa, molemmat samasta eteläisessä Kontulassa sijaitsevasta taloyhtiöstä.

Lyhyen asuntonäytön perusteella mielikuvien Kontula-ongelmia ei näkynyt. Eikä ole puolen vuoden asumisen perusteella näkynyt vieläkään.

Yksi Isbjörnssundin lempipaikoista on Kontulan liikuntapuisto. Kentät täyttyvät kesäisin peleistä, ja palloilualueita täydentää myös sarja kuntoiluvälineitä.

”Kesällä täällä on hienoa, kun pelaamassa saattavat olla afrikkalais-, arabi-, ja suomalaistaustaiset joukkueet, kaikki sulassa sovussa keskenään”, Isbjörnssund osoittelee nurmikentälle.Kontulan asukkaista liki 40 prosenttia onkin ulkomaalaistaustaisia, Helsingin kaupungin tilastoista selviää.

Isbjörnssund kertoo nauttivansa Kontulan kansainvälisyydestä. Opiskelut ja työt kun ovat vieneet aiemmin Soneralla ja Nokialla uraa tehneen kauppatieteilijän asumaan niin Göteborgiin, Roomaan, Palermoon, Tallinnaan kuin Firenzeenkin.

Matka jatkuu kohti kaakkoa. Kallioiselta Mustikkamäeltä löytyy ensimmäisen maailmansodan aikaisia puolustusrakennelmia sekä näkymä kohti omakotitaloaluetta.

”Ei ihan vastaa stereotypiaa.”


Kontulassa on kaikki, mitä arkipäivänä tarvitsee, Isbjörnssund sanoo. Kaupat, harrastuspaikat ja palvelut ovat kävelymatkan päässä, ja metrolla töihin Espooseen hurauttaa parissakymmenessä minuutissa.

”Baareissakaan ei jaksa enää juosta joka viikonloppu, mutta Itäkeskukseen ja Kalasatamaankin pääsee tarvittaessa alle vartissa.”

Kontulan palveluiden – ja maineen – ytimessä ovat vuonna 1967 avattu ostoskeskus sekä sen yhteyteen vuonna 1986 avattu metroasema.

Ne ovat myös Isbjörnssundin mieleen ensimmäisinä tulevat alueen harvat kehityskohteet. Ostoskeskus kaipaisi hänen mielestään hieman kasvojenkohotusta ja muutamia uusia liikkeitä, ja ”steissi nyt on, mitä se on”.

”Mutta kaikki steissit ovat vähän rauhattoia”, hän jatkaa.

Kontula eroaa monista monista ostoskeskuksista avomallisuudellaan, johon ovat ihastuneet myös Isbjörnssundin ystävät.

”Tässä on jotenkin sellainen Torremolinos-fiilis, ihan kuin espanjalaisen turistikohteen ostari 70-luvulta”, intoilivat tupaantuliaisiin kuumana kesäiltana saapuneet.


Ostoskeskuksella HS:n valokuvaaja kertoo tarinan ostoskeskuksen ulkotiloissa sijaitsevasta Heikki Häiväojan Yhteistyö-monumentista.

Nuorilla sankareilla oli joskus kuulopuheiden mukaan tapana kokeilla vaarallista leikkiä, jossa kahdesta palasesta koostuvaa 12-metristä monumenttia kiivettiin ylöspäin.

”Sehän onkin kuin parkour-este”, Isbjörnssund tuumaa.

Tällä hetkellä 60-luvun lopulta oleva monumentin pinta näyttäisi kaipaavan lähinnä puhdistamista. Koko ostoskeskuksen alue on Isbjörnssundin mielestä ”päästetty näivettymään likaiseksi”.

”Mielessä on käynyt, että pitäisi keväällä pyytää kaupungilta välineet lainaan ja järjestää siivoustalkoot”, hän sanoo.

Aktiivisista paikallisista huolimatta suurin vastuu Kontula-mielikuvasta on Isbjörnssundin mielestä Helsingin kaupungilla.

Kontulan ostoskeskusta lähialueineen on yritetty uudistaa jo vuosia, HS kertoi syyskuussa. Tällä hetkellä ostoskeskukselle on myönnetty kehittämisvaraus.

R-kioskin edessä nuori nainen lähestyy kysymään, mikä kuvauksien aiheena on. Kuultuaan jutunaiheena olevan Kontulan erinomaisuuden hän kertoo, ettei itse uskalla liikkua ostoskeskuksen alueella öisin yksin.

Se on kurjaa, Isbjörnssund sanoo.

”Ei ole sattumaa, että nyt ostarilla päivystää usein poliisi. Uusi rakennuskanta ja tiivistyminen on tärkeää”, apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) sanoi marraskuun alussa HS:n asuinalueiden hintaeroja käsittelevässä jutussa.

”Kontulassa on myös omakotitaloja ja luonto lähellä. Asukkaat viihtyvät ja arvostavat aluettaan”, hän lisäsi.

Isbjörnssundin kotikerrostalossa jokainen vastaantuleva naapuri tuntuukin tervehtivän, ja taloyhtiö taas on hänen mielestään ”yksi hiljaisimmista koskaan”.

Noin 190 000 eurolla Kontulantien eteläpuolelta sai liki 80-neliöisen kolmion valmistuneine putkiremontteineen. Muuttopäätös oli asunnon näkemisen jälkeen helppo.

”Helsingin mittapuulla ylimääräinen huone on luksusta. Mutta väljästi asuminen on vain omasta valinnasta kiinni, kun samalla hinnalla olisi saanut Kalliosta yksiön”, hän vertaa.

Vaaleapintaisen, värikkäillä kierrätysesineillä sisustetun kolmion ”ylimääräinen huone” on varattu harrastuksille. Ovensuussa seisoo merivesiakvaario kaloineen, kuntoiluvälineet taas odottavat vielä saapumistaan.


Parvekkeelta avautuu näkymä havumetsään. Tuoreen kontulalaisen näkökulmasta asuinalue on rauhallinen ja laadukas, hän kuvailee.

Epäilijöille hänellä on selkeä neuvo.

”Tule itse katsomaan, ja vedä omat johtopäätöksesi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järeästi varustautuneet poliisit rynnivät turhaan omakotitaloon Vantaalla: Taustalla yleistyvä ilmiö, joka työllistää virkavaltaa

  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Kokeile tätä: yllättävä perusaines tekee broilerin koipireisille ihmeitä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   USA:n suurlähettilään kalapuikko­viikset suututtavat Etelä-Koreassa, tuovat monen mieleen japanilaiset miehittäjät

  6. 6

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  7. 7

   Masennus ajaa yhä useampia alle neli­kymppisiä eläkkeelle – monet päätyivät työkyvyttömyys­eläkkeelle myös aktiivi­mallin takia, sanoo tutkija

  8. 8

   Legendaarinen ranskalaisravintola menetti kolmannen Michelin-tähtensä, joka sillä on ollut vuodesta 1965 – ”Shokki”

  9. 9

   Lentoyhtiö vaati japanilais­naista tekemään raskaustestin ennen lentoa Saipanin saarelle, joka yrittää kitkeä synnytysturismia

  10. 10

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma lämpenee nyt ennätys­vauhtia: ”Kiihtyvä lämpenemis­tahti on voimakas hälytys­signaali”

  3. 3

   Ruotsin tähtibloggaaja hehkutti kesällä maailman­valloitustaan, mutta nyt hän on tehnyt konkurssin, myynyt luksus­huvilansa ja irtisanonut puolet henkilöstöstään – Mitä tapahtui?

  4. 4

   Muusikko Samu Haberille syyte huumausaine­rikoksesta – myöntää käyttäneensä huumeita jatkoilla

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Espoon hyväksikäyttövyyhti: Sosiaalisessa mediassa uhreja saalistanut mies vankeuteen 36:sta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  10. 10

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Helsinki irtisanoi korkean johtajan – Vapaavuori: ”En voi hyväksyä, että kyvyttömyyttä katsotaan läpi sormien”

  6. 6

   Esa otti halvan pillerin ja tuhosi seksi­elämänsä – 500 suomalais­miestä kertoi HS:lle kaljuuntumisen seurauksista

   Tilaajille
  7. 7

   Iran myönsi ampuneensa ukrainalaisen matkustaja­koneen alas vahingossa: ”Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä tuhoisaa virhettä”

  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   ”Mysteeriauto” puuttui poliisitehtävään: Hätävilkuin varustettu volkkari pysäytti bussipysäkin runnoneen sekavan kaksikon

  10. 10

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää