Kaupunki

Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

KHO:n ratkaisu vantaalaisen perintötilan lunastuksesta ei vielä kerro, saako kunta lunastaa maata ansaintatarkoituksella.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi torstaina, että Vantaan kaupungilla oli perusteltu syy lunastaa Saraksen sukutila Keimolassa vastoin maanomistajien tahtoa.

Vantaa perusteli lunastushakemustaan sillä, että tila rajoittuu olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen. Maat, joista lunastettava osuus on 43, 5 hehtaaria, sijaitsevat runsaan kilometrin päässä kehäradan Kivistön asemasta. Osayleiskaavassa Saraksen tilalle oli osoitettu pientaloaluetta, suojaviheraluetta ja virkistysaluetta.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Matti Holopainen pitää lunastusmenettelyä perusteltuna. Kuntien taloustilanteen heikentyessä niillä on paineita tuottaa palveluita ja tehdä yhdyskuntarakennetta tehokkaasti.

Jos kunta hankkii kaavoittamatonta raakamaata omistukseensa, se voi käyttää kaavoituksen tuoman lisäarvon täysimääräisesti. Maan arvonnousu voidaan käyttää kunnallistekniikan rakentamiseen ja uusien palveluiden tuottamiseen.

Yksityisen maanomistajan oikeusturvan näkökulmasta nykytilanne on kimurantti. Yliopistolehtori Martti Häkkänen Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta näkee KHO:n Saras-ratkaisussa ongelmia.

Saraksen perikunta oli halunnut, että KHO ratkaisee, saako kunta lunastaa maata ansaintatarkoituksessa. Häkkäsen mukaan KHO vältti vastaamasta tähän kysymykseen, koska lunastustoimituksessa määritettävä maanarvo ei vielä ole tiedossa.

Saraksen lunastustoimitus on odottanut KHO:n päätöstä.

”Oikeus ei nyt pystynyt arvioimaan, onko kaupungin tarjoama kauppahinta alle vai yli lunastuskorvauksen. Minun mielestäni ratkaisua ei voi voimassa olevan oikeuden kannalta lukea siten, että kunta voi lunastaa ansaintatarkoituksessa. Tiedän, että näin sitä varmaan käytännössä luetaan, jos ratkaisun perusteluihin ei ole perehtynyt.”

Sekä perustuslain 15. pykälä että lunastuslaki nimenomaan kieltävät maanlunastuksen ansaintatarkoituksella.

”Lunastustoimituksessa taas ei saa ottaa kantaa siihen, mitä tarkoitusta varten maata lunastetaan. Siinä maanarvo määritetään vastaavanlaisia maakauppoja vertailemalla.”

Häkkäsen mielestä onkin nyt hyvin mielenkiintoista nähdä, millaiseen korvaussummaan lunastustoimituksessa päädytään. Lunastuskorvauksen suuruudesta voi valittaa aina korkeimpaan oikeuteen asti.

Lunastusmenettelyn kahtiajako näyttäisi synnyttävän maanomistajille oikeusturvaongelman, johon Häkkäsen mukaan ei nyt saa mistään tuomioistuimesta ratkaisua.


Ympäristöministeriön tilastojen perusteella kunnat ovat saaneet 1–5 lunastuslupaa vuosittain. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä vapaaehtoisten maakauppojen taustalla voi usein olla lunastusmenettelyn pelote.

Martti Häkkäsen mukaan vapaaehtoisia maakauppoja on Suomessa tehty vuosittain 500–800.

”Lunastusmenettelyllä on ollut heijastusvaikutus vapaaehtoisiin kauppoihin. Käytännössä tämä on iso ilmiö.”

Häkkänen arvioi, että maanomistajan oikeudet ovat jonkin verran heikentyneet, vaikka lainsäädäntö ei ole muuttunut. Sen sijaan lain tulkinta oikeusistuimissa on muuttunut. Hänen mielestään KHO:n tuore päätös Saraksesta on jatkumoa oikeusistuinten noudattamalle linjalle.

Kaupungeille on usein edullisempaa käyttää lunastusmenettelyä, kuin tehdä maankäyttösopimuksia.

Yksityisten maanomistajien kanssa tehtävät maankäyttösopimukset tarkoittavat sitä, että kaavoituksen tuomasta arvonnoususta kunta saa itselleen vain noin puolet, mikä ei välttämättä kata edes kunnallistekniikan rakentamista.

Matti Holopaisen tiedossa on tapaus, jossa kunta on kaavoittanut ilman maankäyttösopimusta yksityisen maita kunnan keskustaajamassa. Maanomistaja alkoi kaavoituksen jälkeen vaatia kaksin- tai kolminkertaista hintaa käypään hintaan verrattuna, mikä halvaannutti koko kehityksen.

Häkkänen ymmärtää kuntien talousahdinkoa, mutta hän muistuttaa, ettei lunastusmenettelyn perimmäinen tarkoitus ole kerätä varoja kenellekään. Lunastuslainsäädäntö on aikanaan tehty rautateiden ja maanteiden rakentamista varten ratkaisemaan maankäytön konflikteja. Sittemmin se on laajentunut myös muunlaisten hankkeiden toteuttamiseen.

”Jos maanomistaja ei halua, että hänen maataan käytetään tiettyyn tarkoitukseen, kunnalla on mahdollisuus se lunastaa, jos yleinen tarve vaatii. Ei lain tarkoituksena ole ratkaista yksinomaan sellaista riitaa, että toinen haluaa enemmän rahaa ansaintamielessä.”

Perustuslain mukaan maanomistajalla on oikeus saada maastaan täysi korvaus. Tämä käsite on kuitenkin yhtä väljä kuin se yleinen etu, johon kunnat vetoavat lunastuslupaa hakiessaan.

”Lunastuslainsäädäntöön liittyy vaatimus, että kaikissa tilanteissa pitäisi aina käyttää lievempää keinoa. Jos maanomistaja on halukas toteuttamaan saman rakennushankkeen kuin kunta, voidaan esittää kysymys: Eikö pitäisi käyttää sopimusmenettelyä?” Häkkänen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  7. 7

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  9. 9

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää