
”Me ensimmäiset asukkaat pääsemme asuntoihin käsiksi suhteellisen edullisesti, mutta kämpän voi myydä vaikka seuraavana päivänä millä hinnalla lystää”, Salmela kertoi jutussa.
Lue lisää: Leipäjonosta loftiinhttps://dynamic.hs.fi/2019/natalia_salmela/
Hitas- ja puolihitas-kohteiden tontit ovat kaupungin vuokratontteja. Ostajat taas valitaan arvonnalla.
Hitas-asuntojen jälleenmyyntihintaa säädellään ylärajalla 30 vuoden ajan taloyhtiön valmistumisesta. Puolihitas-asunnoissa taas niiden ensimyyntihinta on Helsingin kaupungin sääntelemä, mutta jälleenmyyntihinta ei.
Puolihitas on siis hitas-hinnalla ostettava asunto, jonka jo ensimmäinen ostaja saa myydä rajoittamattomaan hintaan. Kuulostaa luvalta painaa rahaa. Mutta rikastuuko puolihitas-arpajaisissa voittanut automaattisesti?
Tontteja vuokrataan puolihitas-asunnoille kaupungin mukaan alueilta, joilla ”asuntojen rakennuskustannusten ja alueen markkinahintatason välillä ei ole oleellista eroa”.
Puolihitaksessa kaupunki pääsee säätelemään asuntojen ensimyyntihintaa sekä rakennusyhtiöiden katteita.
Rakennuttajalle kaupungin vuokratontilla sijaitsevan puolihitaksen kate on omalle tontille ”kovan rahan asuntojen” rakentamista huonompi, mutta toisaalta suurempi kuin ulkopuoliselle tilaajalle urakoidessa, Helsingin Siltamäkeen puolihitasta tehneen Lehto Groupin asuntoliiketoiminnan kaupallinen johtaja Markus Myllymäki https://www.hs.fi/haku/?query=markus+myllymakikertoi HS:lle vuonna 2016.
Lue lisää: Tiedossa lottovoitto? Helsingissä on nyt myynnissä hitas-asuntoja, jotka saa myydä heti eteenpäin mihin hintaan hyvänsähttps://www.hs.fi/talous/art-2000002920371.html
Kaupungin sivuilla puolihitas-kohteita löytyykin tällä hetkellä Malmilta, Kaarelasta, Vartiokylästä ja Mellunmäestä – sekä Kruunuvuorenrannasta, missä myös Natalia Salmelan hulppeaksi kuvailtu, noin 500 000 euroa maksanut loft-asunto sijaitsee.
Yleensä puolihitas-asunnot asunnot sijaitsevat kaupungin laita-alueilla, mutta Kruunuvuorenrannan loft-asunnot ovat ”poikkeus sääntöön”, Helsingin kaupungin tonttiasioista ja maakaupoista vastaava osastopäällikkö Sami Haapanen https://www.hs.fi/haku/?query=sami+haapanenkertoo.
”Uuslofteissa lähtökohtana on, että asukas ostaa raakatilan ja viimeistelee sen haluamakseen”, hän sanoo.
Helsinki siis uskoo, ettei puolihitaksessa ole kyse lottovoitosta. Puolihitaksia rakennetaan lähinnä alueille, joissa jo talon rakennuskustannukset ovat lähellä markkinahintoja. Näin ollen puolihitas-asuntoon ei ainakaan periaatteessa pääse kiinni kovin paljon halvemmalla kuin millä sen vähän myöhemmin pystyisi myymään.
Toisaalta esimerkiksi rakennusyhtiö Lehto on mainostanut Siltamäessä sijaitsevia puolihitas-asuntoja väitteellä, että niiden hinta olisi jopa 25 prosenttia markkinahintoja alempanahttps://www.hs.fi/talous/art-2000002920371.html?share=a6e19638a08d3a61d0787262e7554990. Vertailun todistaminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa sopivien verrokkikohteiden puutteen vuoksi.
Kruunuvuorenrannan puolihitas-loftit rakennetaan niin sanotusti raakatiloina, ilman väliseiniä.
Asuntojen märkätilat on rakennettu valmiiksi, mutta keittiössä tai eteisessä ei ole kalusteita. Osaan asunnoista saatavilla olevasta parvesta taas joutuu maksamaan lisähintaa, rakennuttajana toimivan EKE-Rakennuksen kohde-esittelyssä kerrotaan.
Kruunuvuorenrannan puolihitas-loftin asukkaat joutuvat siis itse huolehtimaan asunnon viimeistelystä tai maksamaan siitä lisähintaa rakennuttajalle.
Tulevaisuudessa Kruunuvuorenrannan asuntojen arvon voi arvella nousevan, kun alueen Korkeasaaren kautta keskustaan yhdistävät Kruunusillathttps://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006286827.html valmistuvat.
Kruunusiltojen rakentamisen on arvioitu alkavan vuoden 2021 aikana. Siltojen arvioitu valmistumisaika on tällä hetkellä vuosi 2026.
Siltojen valmistuminen on Haapasen mukaan huomioitu Kruunuvuorenrannan puolihitas-kohteen tonttihinnoissa, asukkaille siis vastikkeen hinnassa.
”Se on ihan sääntelemättömän tontin hintatasoa asukkaalle”, Haapanen sanoo.
Kruunuvuorenrannan uusloftien kohdalla puolihitas-ratkaisuun on Haapasen mukaan päädytty, sillä hitas-järjestelmän mukainen jälleenmyyntihintojen määrittely olisi niiden kohdalla vaikeaa.
Kaupunki haluaa myös tarjota monenlaisia asumisvaihtoehtoja Helsinkiin, hän sanoo.
”Uusloft-hanke on mielenkiintoinen tästä näkökulmasta.”
Kommentit