Kaupunki

Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

Entinen vanki Kristiina Sandberg sanoo, että huonot digitaaliset taidot suistavat herkästi sivuun koko yhteiskunnasta.

Miten selviytyisit arkisten asioiden hoitamisesta, jos hyppäisit aikakoneella muutaman vuoden takaa tähän päivään? Mikä kaikki olisi vaikeaa, jos älypuhelin olisi sinulle vieras kapine?

Aikakone on olemassa. Sen nimi on vankila.

Käytännössä vangit eivät juuri pääse verkkoon, vaikka laki on vuodesta 2015 alkaen taannut heille rajattuja oikeuksia käyttää digitaalisia palveluja. Vapautumisen jälkeen pitäisi osata heti hoitaa sähköisesti esimerkiksi asumiseen, toimeentuloon tai terveyteen liittyvät asiat.

”Kun putoaa syrjään digitaalisesta osallisuudesta, putoaa sivuun koko yhteiskunnasta”, sanoo Kristiina Sandberg.

Hän on yksi Helsingin Alppiharjun Hard luck -kahvilan kanta-asiakkaista. Kriminaalihuollon tukisäätiön pyörittämä maksuton paikka Kinaporin korttelissa tarjoaa viisi tietokonetta ja yksilöllistä tukea niiden tai oman puhelimen käyttämiseen, jotta kukaan ei ainakaan näin helposti korjattavasta syystä putoaisi kyydistä.

Kun Sandberg pääsi koevapauteen, hän törmäsi ensimmäisenä päivänä siihen, miten monimutkaista entiselle vangille yksinkertaisen asian hoitaminen voi olla.

Sähkösopimus oli tehty, mutta Sandberg saapui ensimmäisenä iltana asuntoon, jossa ei ollutkaan sähköjä päällä. Se olisi hankalaa kenelle tahansa, mutta valvotussa koevapaudessa pitää olla yötä ilmoittamassaan osoitteessa ja huolehtia siitä, että valvontalaitteessa riittää virtaa. Seurasi sekava puhelinrumba.

Samaan aikaan piti selvittää pitkä lista muitakin käytännön asioita. Sandbergilla oli takanaan useita pitkiä tuomioita, hän ei ollut tottunut käyttämään edes sähköpostia. Älypuhelimen hän sanoo saaneensa heti solmuun, vaikka teknisesti taitava tytär yritti kärsivällisesti opettaa äitiään.

”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule. Hermot menivät heti”, Sandberg puuskahtaa. Kiukuspäissään hän sanoi menevänsä takaisin vankilaan, mutta monelle se ei ole vain kevyt tokaisu. Rikoskierteeseen on helppo luisua takaisin, jos tavallisista asioista ei saa otetta.


Muutamassa vuodessa maailma on muuttunut nopeasti. Tapaaminen sosiaalitoimiston virkailijan kanssa on vaihtunut Kelan asiointisivuihin, paperinen lääkeresepti sähköiseen, pankin sovelluksen käyttöliittymä uudistunut useita kertoja.

Osa rikoksia tehneistä on teknisesti taitavia, mutta eivät kaikki. Monen uuden asian opetteleminen kerralla voi olla hankalaa siksikin, että monella vangilla on oppimis- tai keskittymisvaikeuksia. Kielikin tuntuu vieraalta, pitäisi tajuta sekä tekniikan sanastoa että virastojargonia. Eikä opettelemista tee mieli aloittaa Kelan eteisessä virkailijan kanssa.

Sandberg puhuu myös ilmiöstä, josta hän käyttää sanaa vankilalobotomia. Vankilassa ainakin naisten työmahdollisuudet ovat vähentyneet. Kursseja on, mutta ei kaikille sopivia.

”Moni sitten vain on. Keho ja mieli keskittyvät siihen, että pystyy sietämään sitä olemista.”

Vankilan ulkopuolella ei ole heti helppo sisäistää, että voi vaikuttaa asioihin. Sandberg esimerkiksi kuvaa, että auton pysähtyessä hän jäi hetkeksi odottamaan, että milloin joku avaa oven. Meni hetki hoksata, että niin, se ovihan tosiaan ei ole lukossa. Sen saa itse auki.

Hard luck -kahvila on ollut avoinna vuoden 2018 keväästä. Paikka on maksuton, päihteetön ja toimii ilman ajanvarausta joka arkipäivä. Kahviakin saa, mutta pääasia on sähköisten palvelujen käytön harjoittelu.

Kohderyhmää ovat rikostaustaisten lisäksi asunnottomat. Yleensä tukea tullaan hakemaan johonkin konkreettiseen asiaan: pitäisi maksaa lasku tai on tullut virastosta postia.

Kahvilassa ei tehdä puolesta, mutta tukea ja neuvoja saa juuri niin paljon kuin tarvitsee. Mitään ei tarvitse osata ennakkoon. Aikaa saa kulua niin paljon kuin sitä kuluu.

Hard luckissa päivystävät vastaava ohjaaja Katja Kivipuro ja vertaisohjaaja Ismo Tuomisto.


”Minä osaan auttaa virastokielen kanssa. Kollegani on teknisissä asioissa taitava ja tietää myös, mitä kaikkea pitää muistaa hoitaa vankilasta päästyään”, Kivipuro sanoo.

Kahvila on sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Stean rahoittama kolmivuotinen hanke, joka päättyy ensi vuoden lopussa. Tukisäätiössä toivotaan, että sen pohjalta syntyisi jotain pysyvää toimintaa. Hard luckissa kehitetty toimintamalli sai tänä vuonna myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen palkinnon.

Kivipuro sanoo, että vankien selviytyminen verkossa on paitsi inhimillisesti myös yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeää. Kaikki eivät kykene heti töihin. On todella tärkeää, että ihminen saa muuten tuntea olevansa tasavertainen muiden kanssa.

”Jos edes perusturvaa on liian vaikea tai mahdoton saavuttaa, voi päätyä jatkamaan rikoksia”, hän sanoo.

Sandberg kehuu, että tuntuu todella palkitsevalta oppia uutta. Asiat tulevat hoidetuiksi, ja hän osaa ja pystyy tekemään sen itse. Hän muuttaisi mielellään kuitenkin asioita jo silloin, kun ihminen istuu tuomiotaan.

Hämeenlinnan ensi vuonna valmistuvasta uudesta vankilasta on tarkoitus tulla älyvankila, jossa jokaisessa sellissä on pääte sähköiseen asiointiin. Muissa vankiloissa ollaan Sandbergin käsityksen mukaan vielä melko alkeellisella tasolla digitalisaa­tion näkökulmasta.


Vankiloissa ollaan samaa mieltä. Säätiö teki vankien kanssa työtä tekeville vuonna 2017 kyselyn rikostaustaisten digitaidoista. Tulokseksi tuli kouluarvosana 5,8.

Hänestä esimerkiksi sähköpostin kanssa voitaisiin toimia samoin kuin puhelujen: vangin olisi sallittua lähettää ja vastaanottaa viestejä esimerkiksi kahdellekymmenelle listalla olevalle taholle. Valvoa sitäkin tietysti pitäisi.

Opiskelusta olisi paljonkin hyötyä, jos se toteutettaisiin tarpeeksi joustavasti, yksilöllisesti ja kiinnostavasti. Sandbergista on ajan ja rahan haaskausta pitää esimerkiksi kaavamaista kurssia ansioluettelon kirjoittamisesta vankijoukolle, jonka vapautumiseen on vielä pitkä aika.

”Ymmärrän, että vankilan on tarkoitus olla rangaistus. Mutta ei se pidä yhteiskuntaa turvallisena, jos sinne vaan lukitaan ihmisiä pois kadulta kymmeneksi vuodeksi. Sitten kymmenen vuoden päästä sanotaan, että alapa elää nyt sitten.”

”Pitää antaa vähitellen eväitä siihen elämään.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Hard luck -kahvila


 Nettikahvila toimii osoitteessa Kinaporinkatu 2 D, sisään pääsee soittamalla summeria.

 Kahvila on avoinna joka arkipäivä kello 9–15.30. Kahvila on päihteetön.

 Nettikahvilassa on viisi asiakastietokonetta, sähköisen henkilökortin lukulaitteet, puhelin, tabletti sekä tulostin ja skanneri.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  6. 6

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää