Kaupunki

Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

Väritetyt mustavalkokuvat saavat menneisyyden tuntumaan läheisemmältä.

Miltä näyttäisivät Signe Branderin klassiset Helsinki-kuvat värillisinä?

Samaa pohti Kansalliskirjastossa tietojärjestelmäasiantuntijana työskentelevä Osma Suominen. Noin puoli vuotta sitten Suominen loi vapaa-ajallaan Twitteriin Väri-Signe Bot -ohjelman, joka julkaisee Signe Branderin kuvista väritettyjä versioita.

Lopputulos on hätkähdyttävä – kun yli sata vuotta vanhat kuvat näkee väreissä, niistä erottaa selkeämmin kiinnostavia yksityiskohtia. Historiallinen kaupunki tulee eläväksi, ja on helpompi kuvitella, minkälaista elämä oli ennen.

Suominen kertoo, että Väri-Signe sai alkunsa sen jälkeen, kun hän törmäsi keväällä Twitterissä Jason Anticin (Twitterissä @citnaj) kehittämään Deoldify-algoritmiin. Antic tunnetaan juuri Deoldify-algoritmin kehittämisestä. Hän on kiinnostunut mustavalkokuvien ja -videoiden restauroinnista ja niiden värittämisestä.

Deoldify on koulutettu värittämään mustavalkokuvia ja -videoita.


Syväoppimiseen perustuvalle koneoppimismallille on syötetty useita mustavalko- ja värikuvapareja ja opetettu se tunnistamaan kuvista sellaisia yksityiskohtia kuin ihmiskasvot ja iho, vaatteet, taivas, kasvillisuus ja ajoneuvot. Niille se sitten arvaa omasta mielestään todennäköisimmän värin.

”Katsoin, että onpa hienoja kuvia! Olin jo aikaisemmin etsinyt algoritmia, joka värittää kuvia, mutta ne eivät olleet yhtä hyviä. Ajattelin, että hienoa, kun joku on saanut tämän toimimaan!”

Suominen alkoi heti miettiä, mihin algoritmia voisi soveltaa. Heti ensimmäisenä mieleen tulivat Signe Branderin kuvat Helsingistä.

”Tiesin, että Twitterissä on Petri Pusan tekemä botti @signebrander, joka julkaisee Branderin alkuperäiskuvia Kaupunginmuseon ja Museoviraston kokoelmista. Päätin tehdä oman botin, joka julkaisee näistä samoista kuvista Deoldifyn värittämiä versioita”, Suominen sanoo.


Miksi alkuperäiset mustavalkokuvat pitäisi värittää? Mitä lisäarvoa @varisigne tuo Branderin kuville?

”Mielestäni kuvista tulee jotenkin elävämpiä. Helposti mustavalkokuvista tulee sellainen illuusio, että sata vuotta sitten kaikki oli harmaampaa, vaikka eihän se tietenkään niin ole”, Suominen sanoo.

”Värit herättävät kuvat henkiin”, hän jatkaa.

Käytännössä Suominen toteutti oman bottinsa niin, että hän latasi yhteensä 3 200 Signe Brander Botin julkaisemaa kuvaa itselleen ja ajoi niille Deoldify-algoritmin käyttäen apuna Googlen Colab Notebooks -ympäristöä. Kun tuplat poistettiin, jäljelle jäi 1 409 kuvaa.

”Laskenta kesti vajaan tunnin eli pari sekuntia per kuva”, Suominen kertoo.

Valmiit värikuvat hän latasi takaisin itselleen ja teki niiden ympärille botin, joka seuraa @signebrander-bottia. Aina kun se julkaisee Twitterissä kuvan, botti kaivaa esiin vastaavan (jo valmiiksi väritetyn) värikuvan ja julkaisee sen vastauksena alkuperäiseen.

”Ideasta valmiiseen toteutukseen ei mennyt kuin muutama päivä, koska olin tehnyt muitakin Twitter-botteja jo aiemmin, esimerkiksi Finna.fi-palvelun kuvia hyödyntävän Finna Botin”, Suominen kertoo.

Nyt Väri-Signe on pyörinyt omillaan jo puolisen vuotta ja kerännyt yli viisisataa seuraajaa ja runsaasti tykkäyksiä. Botti toimii automaattisesti. Jos Signe Brander Botin twiittaamaa kuvaa ei löydy, Väri-Signe vain jättää sen välistä.

”En ole oikeastaan koskenut bottiin sen jälkeen, kun sen pystytin”, Suominen sanoo.


HS kertoi lokakuun Kuukausiliitteen jutussa Tommi Rossista, joka värittää vanhoja valokuvia käsityönä. Jutussa Helsingin yliopiston psykologian tutkija Jukka Häkkinen sanoi, että värilliset kuvat voivat auttaa tuomaan historiallisia tapahtumia lähemmäs, mustavalkoisuus saattaa nimittäin korostaa etäisyyttä.

”Kun kuva väritetään, historia muuttuu todellisemmaksi ja läheisemmäksi. Tulee tunne, että tilanne ei olekaan niin erilainen. Ihmiset eivät olekaan erilaisia kuin nyt”, Häkkinen sanoo jutussa.

Samassa jutussa kerrotaan, että yhden kuvan värittämiseen Rossilla menee toisinaan kymmenen tuntia, joskus taas 150. Suuri osa ajasta menee taustatyöhön. Rossi pyrkii saamaan värit vastaamaan mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä. Siksi hän tutkii paljon historiaa, viettää aikaa museoissa ja konsultoi asiantuntijoita.

Myös Suominen on sitä mieltä, että valokuvien värittäminen käsin tuottaa ainutlaatuista jälkeä – sellaista, jota ei tietotekniikan avulla tavoiteta.

”On silti hauska kokeilla, kuinka tietokone tekee päivien työn ihan kohtuullisen hyvin kahdessa sekunnissa. Tietenkään lopputulos ei ole täydellinen, eikä sitä voi verrata ihmisen tekemään, mutta kyllä kuvista näinkin tulee ihan hienoja.”

Pystyisikö kuka tahansa halutessaan kehittämään Twitteriin botin? Mitä pitäisi sitä ennen osata?

”Hieman pitää osata koodata, että saa botin pystyyn. Ihan kylmiltään ei voi bottia luoda, mutta jos joku innostuisi, niin netti on täynnä erilaisia tutoriaaleja.”

Suominen kertoo seuranneensa tietotekniikkaa lapsesta asti, jo yli kolmekymmentä vuotta.

”On jännä seurata uusia mahdollisuuksia. Saattaa huomata, että sellaiset asiat, joiden on kuvitellut olevan todella hankalia koneelle, onnistuvatkin. Ja toisaalta jotkin asiat ovat todella vaikeita, kuten luonnollisen kielen ymmärtäminen ja kysymyksiin vastaaminen. Sellaista palvelua tarjoavan botin kehittäminen vaatii valtavat resurssit.”

Oikaisu 20.11. klo 14.00: Kuva Kaisaniemen puistosta on vuodelta 1912, ei 1902.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  5. 5

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää