Kaupunki

Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmä palvoo tiivistä rakentamista ja haluaa laatua kaupunkielämään.

Pienen piirin palavasta rakkaudesta alkanut harrastus voi ällistyttävän lyhyessä ajassa muuttua niin instituutiomaiseksi, että se synnyttää useita kopioita ja jopa vastarintaa vallankäyttöä vastaan.

Kaupunkisuunnitteluun antautunut Facebookin Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmä (LKH) on synnyttänyt useita vastaavanlaisia ryhmiä moniin kaupunkeihin ja ärsyttänyt urbaaneilla tavoitteellaan toisinajattelijoita mutta myös saanut aikaan muutoksia keskustelussa ja kaupunkisuunnittelussa.

Ryhmä täyttää perjantaina kymmenen vuotta, eikä Helsingin kaavoitus enää ole samanlaista kuin se oli 2000-luvun alussa. Osittain muutoksen taustalla on globaali kaupunkeihin suuntautuva muuttoliike, joka on vauhdittanut Helsingin kasvua.

Mutta on Lisää kaupunkia -ryhmäkin tehnyt osansa.

”Ihan varmasti LKH on osaltaan ollut vaikuttamassa taustalla siinä, että keskusteluun on tullut tosi paljon sävyjä”, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön viestintäpäällikkö Heikki Mäntymäki.

Hänen mielestään vielä runsaat kymmenen vuotta sitten olisi ollut tosi vaikea edes kuvitella, miten tiivistä täydennysrakentamista Helsingissä nyt suunnitellaan.

2000-luvun alussa helsinkiläispoliitikoilla oli rutiininomainen tapa napsaista kaavaesityksistä pari kerrosta pois talojen korkeudesta, kutistaa rakennusoikeutta ja jättää väljät nurmikaistaleet teiden varsiin. Pelättiin kansalaispalautetta ja tehtiin niin kuin aina ennenkin.

Helsinki oli kurkottamassa yhä kauemmas Östersundomin suuntaan, vaikka nuoret aikuiset olivat alkaneet löytää kantakaupungin urbaanin vetovoiman. Tiivis korttelikaupunki kiinnosti. Mistä sitä saisi lisää?

Ryhmän perustajalla Mikko Särelällä oli tapana paasata eri kekkereissä muille juhlijoille, että kaupungin rakentaminen on kuin taistelua tuulimyllyjä vastaan. 34-vuotias Särelä työskenteli tuolloin tutkijana Ericssonilla mutta suoritti samalla jatko-opintoja Aalto-yliopistossa.

Paasauksen ansiosta hän löysi samanhenkisiä ihmisiä, kuten Teemu Pyyluoman ja Otso Kivekkään, jotka innostuivat Facebookista avoimena ja tavoitteellisena keskustelufoorumina. Särelä perusti LKH-ryhmän muutamalla klikkauksella.

Kansalaisten mobilisointi sosiaalisen median kautta oli vuonna 2009 vasta alkutekijöissään. Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmäkin pysyi pitkään niin pienenä foorumina, ettei keskustelua edes tarvinnut moderoida.

Käänne tapahtui vuoden 2012 kuntavaalien jälkeen, jolloin jäsenmäärä paisui nopeasti pariintuhanteen. Sen maine alkoi kasvaa.

HS:n toimittaja luokitteli ryhmän ”soininvaaralaisten hommaforumiksi”. Perusteena oli se, että monet jäsenet olivat Osmo Soininvaaran (vihr) blogin vakiokommentoijia kuten hommaforumilaiset olivat Jussi Halla-ahon (ps) vakiokommentoijia.

Nyt LKH:ssa on jäseniä yli 18 000. Kelpo suoritus kaupunkisuunnitteluun keskittyvältä alustalta, mutta Suomi-Facebookin suosituimpien ryhmien joukkoon se ei yllä. Yli 100 000 jäsenen ryhmissä keskustellaan sisustamisesta, edullisista verkkokauppalöydöistä ja kotiruoasta.

LKH:n ehkä tehokkaimpia vaikutuskeinoja ovat olleet varjokaavat, joissa on haastettu virallisen kaavoitusorganisaation kädenjälkeä.

”Yksi ensimmäisistä varjokaavoista oli Koskelan sairaala-alue, missä kaavoittajan jäljiltä puisto olisi tuhottu lamellitaloilla, tienvarressa oli laaja suoja-alue ja asukkaita olisi tullut noin tuhannen luokkaa”, Särelä muistelee.

Ryhmään liittynyt Juhana Rantavuori alkoi piirtää keskustelun perusteella vaihtoehtoja. Sitten järjestettiin kävelyretki paikalle, väiteltiin ja piirrettiin uudestaan.

Kaupungille luovutettu lopputulos oli vaivannäön arvoinen. Nyt sairaala-alue on toteutumassa siten, että katujen varsilla on pitkiä kerrostaloja ja asuntoja tulee noin 3 000 ihmiselle. Puistokin säästyi.

LKH:n juhlissa toisensa löytäneet Rantavuori, Matti Tapaninen ja Niilo Tenkanen ovat sittemmin perustaneet oman Urban Helsinki -ryhmänsä, joka on laatinut varjokaavan muun muassa Hernesaareen.


LKH-ryhmää on toistuvasti kritisoitu liiallisen ammattikielen käytöstä, joka sulkee osan jäsenistä keskustelun ulkopuolelle. Miksi sanotaan kelvi, kun voisi puhua kevyen liikenteen väylästä, tai miksi puhutaan kerrosneliöiden sijasta kemmeistä?

Särelä tunnistaa ongelman, koska juuri näin alan ammattilaiset ovat aina osanneet lannistaa kaupunkinsa kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä: hajaantukaa, ei täällä ole mitään sellaista, johon te osaisitte osallistua!

”Olen joutunut opettelemaan ammattislangia, jotta voin perustella oman kantani. Ryhmän pyrkimyksenä on kuitenkin avata keskustelua kaikille kaupunkilaisille, ja siksi termejä pyritään suomentamaan.”

Hupaisa esimerkki ammattislangin voimankäytöstä oli tuoreessa Pikku Huopalahden kaavakeskustelussa. Moderaattori Pyyluoma uskalsi opponoida Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professoria Kimmo Lapintietä ja mainitsi muun muassa pitävänsä Mannerheimintietä ”sangen viehättävänä kulkureittinä moottoriteihin verrattuna”.

Lapintie ei halunnut keskustella ”tuolla tavalla”, minkä jälkeen Pyyluoma latasi osin latinankielisen vastalauseen saadakseen perustelut muodollisesti kuntoon. Lapintie ei enää vastannut – hän oli kenties poistunut koneen äärestä. Kaava meni tiistaina läpi kaupunkiympäristölautakunnassa.

Johtaja Juha Kostiainen rakennusyhtiö YIT:stä sanoo, että LKH on merkittävällä tavalla lisännyt osallistujien ymmärrystä kaupunkikehittämisestä.

”Se on jakanut tietoa kiinnostavista artikkeleista ja tutkimuksista sekä käsitellyt hyvinkin yksityiskohtaisesti erilaisia suunnitelmia ja kaavaehdotuksia. Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi monet kaavoittajat seuraavat keskusteluja ja lienevät hyödyntäneetkin monia ideoita.”

Vaikka Kostiainen arvostaa keskusteluryhmän ansioita, hän pitää heikkoutena sitä, että aktiivisten keskustelijoiden joukko on aika pieni. Kostiaisen havaintojen mukaan osa heistäkin on melko asenteellisia.

Mikä sitten voisi olla Lisää kaupunkia -ryhmän seuraavien kymmenen vuoden ohjelma?

Särelä sanoo, että tekemistä on vielä paljon. Asumisessa on käynnissä kansainvälinen liike kohti kaupunkien keskustoja.

”On vielä ratkaisematta, miten kasvavat suurkaupungit kykenevät tuottamaan riittävän nopeasti urbaania elintilaa kaikille asukkaille. Siihen liittyen pienien yksityiskohtien laatu kaupunkitilassa ratkaisee.”

Oikaisu kello 13.19: Korjattu faktalaatikossa ensimmäistä kohtaa siten, että vain osa LKH-ryhmästä allekirjoitti yleiskaavavetoomuksen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Lisää taloja yleiskaavaan


 Osa Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmästä kokosi vuonna 2016 Helsingin yleiskaavaa varten vetoomuksen tiiviin rakentamisen puolesta.

 Keskusteluryhmän perustaja Mikko Särelä valittiin vuonna 2014 vuoden kaupunkilaiseksi. Hän työskentelee nykyään projektipäällikkönä Aalto-yliopistossa digitalisaation ja kaupunkiliikenteen parissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Bougainville äänesti itsenäistymisen puolesta

  7. 7

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  9. 9

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää