Kaupunki

Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmä palvoo tiivistä rakentamista ja haluaa laatua kaupunkielämään.

Pienen piirin palavasta rakkaudesta alkanut harrastus voi ällistyttävän lyhyessä ajassa muuttua niin instituutiomaiseksi, että se synnyttää useita kopioita ja jopa vastarintaa vallankäyttöä vastaan.

Kaupunkisuunnitteluun antautunut Facebookin Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmä (LKH) on synnyttänyt useita vastaavanlaisia ryhmiä moniin kaupunkeihin ja ärsyttänyt urbaaneilla tavoitteellaan toisinajattelijoita mutta myös saanut aikaan muutoksia keskustelussa ja kaupunkisuunnittelussa.

Ryhmä täyttää perjantaina kymmenen vuotta, eikä Helsingin kaavoitus enää ole samanlaista kuin se oli 2000-luvun alussa. Osittain muutoksen taustalla on globaali kaupunkeihin suuntautuva muuttoliike, joka on vauhdittanut Helsingin kasvua.

Mutta on Lisää kaupunkia -ryhmäkin tehnyt osansa.

”Ihan varmasti LKH on osaltaan ollut vaikuttamassa taustalla siinä, että keskusteluun on tullut tosi paljon sävyjä”, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön viestintäpäällikkö Heikki Mäntymäki.

Hänen mielestään vielä runsaat kymmenen vuotta sitten olisi ollut tosi vaikea edes kuvitella, miten tiivistä täydennysrakentamista Helsingissä nyt suunnitellaan.

2000-luvun alussa helsinkiläispoliitikoilla oli rutiininomainen tapa napsaista kaavaesityksistä pari kerrosta pois talojen korkeudesta, kutistaa rakennusoikeutta ja jättää väljät nurmikaistaleet teiden varsiin. Pelättiin kansalaispalautetta ja tehtiin niin kuin aina ennenkin.

Helsinki oli kurkottamassa yhä kauemmas Östersundomin suuntaan, vaikka nuoret aikuiset olivat alkaneet löytää kantakaupungin urbaanin vetovoiman. Tiivis korttelikaupunki kiinnosti. Mistä sitä saisi lisää?

Ryhmän perustajalla Mikko Särelällä oli tapana paasata eri kekkereissä muille juhlijoille, että kaupungin rakentaminen on kuin taistelua tuulimyllyjä vastaan. 34-vuotias Särelä työskenteli tuolloin tutkijana Ericssonilla mutta suoritti samalla jatko-opintoja Aalto-yliopistossa.

Paasauksen ansiosta hän löysi samanhenkisiä ihmisiä, kuten Teemu Pyyluoman ja Otso Kivekkään, jotka innostuivat Facebookista avoimena ja tavoitteellisena keskustelufoorumina. Särelä perusti LKH-ryhmän muutamalla klikkauksella.

Kansalaisten mobilisointi sosiaalisen median kautta oli vuonna 2009 vasta alkutekijöissään. Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmäkin pysyi pitkään niin pienenä foorumina, ettei keskustelua edes tarvinnut moderoida.

Käänne tapahtui vuoden 2012 kuntavaalien jälkeen, jolloin jäsenmäärä paisui nopeasti pariintuhanteen. Sen maine alkoi kasvaa.

HS:n toimittaja luokitteli ryhmän ”soininvaaralaisten hommaforumiksi”. Perusteena oli se, että monet jäsenet olivat Osmo Soininvaaran (vihr) blogin vakiokommentoijia kuten hommaforumilaiset olivat Jussi Halla-ahon (ps) vakiokommentoijia.

Nyt LKH:ssa on jäseniä yli 18 000. Kelpo suoritus kaupunkisuunnitteluun keskittyvältä alustalta, mutta Suomi-Facebookin suosituimpien ryhmien joukkoon se ei yllä. Yli 100 000 jäsenen ryhmissä keskustellaan sisustamisesta, edullisista verkkokauppalöydöistä ja kotiruoasta.

LKH:n ehkä tehokkaimpia vaikutuskeinoja ovat olleet varjokaavat, joissa on haastettu virallisen kaavoitusorganisaation kädenjälkeä.

”Yksi ensimmäisistä varjokaavoista oli Koskelan sairaala-alue, missä kaavoittajan jäljiltä puisto olisi tuhottu lamellitaloilla, tienvarressa oli laaja suoja-alue ja asukkaita olisi tullut noin tuhannen luokkaa”, Särelä muistelee.

Ryhmään liittynyt Juhana Rantavuori alkoi piirtää keskustelun perusteella vaihtoehtoja. Sitten järjestettiin kävelyretki paikalle, väiteltiin ja piirrettiin uudestaan.

Kaupungille luovutettu lopputulos oli vaivannäön arvoinen. Nyt sairaala-alue on toteutumassa siten, että katujen varsilla on pitkiä kerrostaloja ja asuntoja tulee noin 3 000 ihmiselle. Puistokin säästyi.

LKH:n juhlissa toisensa löytäneet Rantavuori, Matti Tapaninen ja Niilo Tenkanen ovat sittemmin perustaneet oman Urban Helsinki -ryhmänsä, joka on laatinut varjokaavan muun muassa Hernesaareen.


LKH-ryhmää on toistuvasti kritisoitu liiallisen ammattikielen käytöstä, joka sulkee osan jäsenistä keskustelun ulkopuolelle. Miksi sanotaan kelvi, kun voisi puhua kevyen liikenteen väylästä, tai miksi puhutaan kerrosneliöiden sijasta kemmeistä?

Särelä tunnistaa ongelman, koska juuri näin alan ammattilaiset ovat aina osanneet lannistaa kaupunkinsa kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä: hajaantukaa, ei täällä ole mitään sellaista, johon te osaisitte osallistua!

”Olen joutunut opettelemaan ammattislangia, jotta voin perustella oman kantani. Ryhmän pyrkimyksenä on kuitenkin avata keskustelua kaikille kaupunkilaisille, ja siksi termejä pyritään suomentamaan.”

Hupaisa esimerkki ammattislangin voimankäytöstä oli tuoreessa Pikku Huopalahden kaavakeskustelussa. Moderaattori Pyyluoma uskalsi opponoida Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professoria Kimmo Lapintietä ja mainitsi muun muassa pitävänsä Mannerheimintietä ”sangen viehättävänä kulkureittinä moottoriteihin verrattuna”.

Lapintie ei halunnut keskustella ”tuolla tavalla”, minkä jälkeen Pyyluoma latasi osin latinankielisen vastalauseen saadakseen perustelut muodollisesti kuntoon. Lapintie ei enää vastannut – hän oli kenties poistunut koneen äärestä. Kaava meni tiistaina läpi kaupunkiympäristölautakunnassa.

Johtaja Juha Kostiainen rakennusyhtiö YIT:stä sanoo, että LKH on merkittävällä tavalla lisännyt osallistujien ymmärrystä kaupunkikehittämisestä.

”Se on jakanut tietoa kiinnostavista artikkeleista ja tutkimuksista sekä käsitellyt hyvinkin yksityiskohtaisesti erilaisia suunnitelmia ja kaavaehdotuksia. Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi monet kaavoittajat seuraavat keskusteluja ja lienevät hyödyntäneetkin monia ideoita.”

Vaikka Kostiainen arvostaa keskusteluryhmän ansioita, hän pitää heikkoutena sitä, että aktiivisten keskustelijoiden joukko on aika pieni. Kostiaisen havaintojen mukaan osa heistäkin on melko asenteellisia.

Mikä sitten voisi olla Lisää kaupunkia -ryhmän seuraavien kymmenen vuoden ohjelma?

Särelä sanoo, että tekemistä on vielä paljon. Asumisessa on käynnissä kansainvälinen liike kohti kaupunkien keskustoja.

”On vielä ratkaisematta, miten kasvavat suurkaupungit kykenevät tuottamaan riittävän nopeasti urbaania elintilaa kaikille asukkaille. Siihen liittyen pienien yksityiskohtien laatu kaupunkitilassa ratkaisee.”

Oikaisu kello 13.19: Korjattu faktalaatikossa ensimmäistä kohtaa siten, että vain osa LKH-ryhmästä allekirjoitti yleiskaavavetoomuksen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Lisää taloja yleiskaavaan


 Osa Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmästä kokosi vuonna 2016 Helsingin yleiskaavaa varten vetoomuksen tiiviin rakentamisen puolesta.

 Keskusteluryhmän perustaja Mikko Särelä valittiin vuonna 2014 vuoden kaupunkilaiseksi. Hän työskentelee nykyään projektipäällikkönä Aalto-yliopistossa digitalisaation ja kaupunkiliikenteen parissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Käsiin kuolevia nuorukaisia, pakkaselta varjeleva rakkaus ja monen monta onnellista elämää – HS:n erikoisartikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  4. 4

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  5. 5

   Uho, tuho ja lopulta valo – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Talvivaaran lohduttomasta kaivoksesta kasvoi miljardien eurojen lupaus

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   1,7 biljoonan dollarin yhtiö – Saudi-Arabian öljyjätin pitkään odotettu osakeanti rikkoi ennätyksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  10. 10

   Varhain aamulla 80 vuotta sitten rajavartija Mikko Kallionpää ampui talvisodan ensimmäiset laukaukset – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten sota yllätti rivimiehet, poliitikot ja upseerit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää