Kaupunki

HS:n suuri piparikisa on taas täällä: viime vuoden voittaja kertoo, miten presidenttiteos syntyi

Kaupunkitoimituksen piparikisaan voi osallistua 11. joulukuuta asti.

Miten kaupungin tämän vuoden tapahtumista, ilmiöistä ja uutisaiheista taituroidaan pipariteoksia? Haasteen saavat jälleen kaikki halukkaat piparkakkutaiteilijat, sillä HS:n kaupunkitoimituksen perinteinen piparikisa alkaa torstaina.

Tällä kertaa teemana on vuosi 2019 pääkaupunkiseudulla. Kuvaelmassa voisi olla esimerkiksi nuoria Eduskuntatalon edessä osoittamassa mieltään ilmaston puolesta tai Kauppatorilla ihmisiä hauraan Mantan päällä juhlimassa Suomen urheiluvoittoja.

Osallistumisohjeet ovat tämän jutun lopussa.


Viime vuonna HS:n lukijat valitsivat aikuisten sarjan voittajaksi puutarhuri Marjatta Laukkasen pipariteoksen presidenttiparista siirtolapuutarhamökillä.

Teos esittää presidentti Tarja Halosta ja hänen puolisoaan Pentti Arajärveä pihatöissä mökillään Marjaniemen siirtolapuutarhassa.

Laukkanen kertoo, että voittajateos oli hänen ensimmäinen pipariteoksensa.

”En ole koskaan aikaisemmin tehnyt edes perinteistä piparkakkutaloa.”

Inspiraatio osallistua kilpailuun juuri tällä teoksella syntyi kiinteistökaupoista, Laukkanen kertoi viime vuonna. Hän oli hankkinut puolikkaan siirtolapuutarhamökin Marjaniemestä, missä myös Halosen siirtolapuutarhamökki sijaitsee.

Nyt Laukkanen kertoo HS:lle myös vinkkejä, joilla pipariteoksen saa onnistumaan. Hän sanoo varanneensa pipariteoksen tekemiseen aikaa yli viikonlopun verran.

Laukkanen käytti teokseen kaupasta pakkasesta saatavaa valmistaikinaa. Osan taikinasta hän kovetti lisäämällä siihen vähän vehnäjauhoja.

Laukkanen muistuttaa, että taikinaa on helpompaa käsitellä, kun se on kylmää. Esimerkiksi korkeampien osien taakse on myös hyvä tehdä piparista tukipala.

”Jos haluaa tarkkoja muotoja, osia pystyy varovasti muokkaamaan veitsen kärjellä, kun ne tulevat uunista ja ovat vielä pehmeitä.”


Koristeluun Laukkanen kertoo käyttäneensä kaupan valmistuotteita ja monenlaisia irtokarkkeja.

Pipariteosten ideoimista varten Laukkanen vinkkaa miettimään ajankohtaisia uutisaiheita.

”Harmi, että presidentti Sauli Niinistö ei saanut vauvaa tänä vuonna. Se olisi ollut hyvä aihe”, Laukkanen pohtii vinkkejä tämän vuoden kisaan.Laukkanen lahjoitti voittoisan työnsä viime vuonna presidentti Haloselle 75-vuotislahjaksi.

Lue lisää: Tarja Halosen siirtolamökkiin murtauduttiin: ”Meni marjoja pilalle” – Pipariin ikuistettu presidenttipari puutarhatöissä voitti HS:n kisan

Tänä vuonna Laukkanen kertoo aikovansa todennäköisesti tyytyä ihastelemaan muiden tekemiä pipariteoksia.

Kilpailu on järjestetty vuodesta 2013 lähtien.

Se etenee niin, että toimituksen esiraati valitsee ensin kisaan lähetetyistä valokuvista finaaliteokset, joista HS:n lukijat sitten äänestävät voittajan.

Viime vuonna teemana olivat tunnetut kaupunkilaiset kaupunkimiljöössä. Aikuisten sarjan voittoa tavoitteli kaksitoista työtä ja lasten sarjan voittoa kymmenen työtä.

Näin osallistut piparikisaan

Kilpailun sääntöjen mukaan pipariteoksen aihepiirin pitää olla Helsingistä tai sen naapurikaupungeista.

Taiteile siis jotain, mitä sinulle on jäänyt erityisesti mieleen vuodesta 2019 pääkaupunkiseudulla, ota siitä kuva ja lähetä se HS:lle.

Kilpailuun voi osallistua keskiviikkoon 11. joulukuuta asti lähettämällä valokuvan osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Tänäkin vuonna kilpailussa on sekä lasten että aikuisten sarja. Lasten sarjaan saavat osallistua 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat. Mukaan voivat ilmoittautua esimerkiksi koululuokat tai perheet.

Molempien sarjojen voittajat palkitaan kirjapalkinnolla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Itävallassa, Kroatiassa ja Sveitsissä ensimmäiset tauti­tapaukset, tv:ssä hikoilevana esiintynyt Iranin apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  5. 5

   Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää