Kaupunki

Jätkäsaaren Bunkkeri on yhä tyhjänä, vaikka sinne piti avautua uimahalli ensi vuonna – tältä sisällä näyttää

Vuonna 1972 rakennetulle Jätkäsaaren sataman entiselle varastorakennukselle on laadittu suuret tulevaisuudensuunnitelmat. Tilaan tulee uimahalli, liikuntatiloja ja noin 300 asuntoa. Hanketta ovat viivästyttäneet oikeusprosessit ja se, että mukana on lukuisia osapuolia.

Jätkäsaareen luvattiin jo vuosia sitten uimahalli ja sisäliikuntatiloja. Ne oli määrä rakentaa Bunkkeriin eli Länsisataman entiseen varastorakennukseen.

Se on kuitenkin edelleen tyhjillään, eikä rakennustöitä ole käynnistetty, vaikka niiden piti alkaa jo vuonna 2017.

Bunkkeriin piti tulla elokuussa 2019 valmistuneen Jätkäsaaren peruskoulun liikuntatilat. Nyt koulun oppilaat jumppaavat kuitenkin väliaikaisissa tiloissa.

Ensimmäiseen kerrokseen tulevan uimahallin rakentamisen piti olla jo täydessä vauhdissa, ja uimaan oli tarkoitus päästä vuonna 2020. Lisäksi Bunkkeriin on tulossa kaikille avoin liikuntakeskus ja 300 uutta asuntoa.


HS pääsi vierailemaan pitkään suljettuna olleessa Bunkkerissa. Vuonna 1972 valmistunut betoninen jätti rakennettiin sataman kappaletavaravarastoksi.

Sittemmin tilaa ovat vuokranneet erinäiset yritykset. Pari viime vuotta Bunkkeri on ollut tyhjillään.

”Bunkkeri on edelleen siinä kunnossa, jossa se on ollut jo pitkään”, sanoo Helsingin kaupungin projektinjohtaja Outi Säntti.

Vielä kesällä jätkäsaarelaiset saattoivat huomata, että Bunkkerin ympäristössä vilisi rakennusmiehiä ja se oli täynnä rakennustarvikkeita. Syy oli kuitenkin Bunkkerin viereen nousseen Jätkäsaaren peruskoulun rakentaminen.

”Bunkkeri oli Jätkäsaaren peruskoulun työmaatukikohta, kun sitä rakennettiin.”


Ensimmäisessä kerroksessa on edelleen SRV:n rakennustarvikkeita, sillä kaupunki on vuokrannut yhtiölle osan Bunkkerin ensimmäisen kerroksen tiloista.

Alimmasta kerroksesta löytyy peruskoulua varten rakennettu mallihuone ja kaksi valtavaa kiinteää vaakaa, jotka rakennettiin aikoinaan sataman kappaletavaravarastoa varten.

”Vaa’at ovat todella tarkkoja. Yhden säilyttämistä tulevaan uimahalliin mietittiin, mutta se veisi liikaa tilaa, joten ne puretaan”, sanoo Helsingin kaupungin tekninen isännöitsijä Pentti Vauhkonen.


Jätkäsaaren aluerakentamisprojektin johtajana työskentelevä Säntti kertoo, että SRV pääsee todennäköisesti aloittamaan Bunkkerin purku- ja rakennustyöt vuoden 2020 aikana. Ennen niiden aloittamista on viilattava sopimukset loppuun asti kaikkien eri osapuolien välillä.

”Koko syksyn ajan asioita on viety eteenpäin lähes viikoittain. Bunkkeriin on tulossa esimerkiksi neljä eri asuntoyhtiötä, kiinteistöyhtiö ja pysäköintiyhtiö. Sopimusten saamisessa kuntoon kestää siksi, että Bunkkerin sopimuskokonaisuus on niin monimuotoinen.”


Portaat johtavat toiseen kerrokseen, sillä hissi ei ole tällä hetkellä käytössä. Sisällä on lämmin.

Kaikkialla tilassa kuuluu tasainen humina. Se tulee vanhasta ilmastointilaitteesta, joka puretaan Bunkkerin muodonmuutoksen myötä.

”Ilmastoinnin täytyy olla koko ajan päällä, ettei tilaan tule kosteutta”, Vauhkonen kertoo.


Toiseen ja kolmanteen kerrokseen on tulossa kaikille kaupunkilaisille avoin liikuntatila.

”Sellainen Kisahallia vastaava paikka”, Säntti kuvailee.

Samat tilat toimivat myös Jätkäsaaren peruskoulun liikuntatiloina. Tiloja on aikaisemmin käytetty esimerkiksi vieressä sijaitsevan Verkkokauppa.comin varastona.


Bunkkerin neljäs, viides ja kuudes kerros aiotaan purkaa. Aikaisemmin paikassa on harjoiteltu roller derbyä. Muistoksi on jäänyt seinään maalattu graffiti, jossa lukee ”We didn’t come this far to only come this far” (emme tulleet tänne asti vain tullaksemme tänne asti), sekä hengailunurkkaus, johon on jätetty kolme sohvaa, yksi puinen tuoli ja pino keltaisia pullokoreja.

Kuudennessa kerroksessa on voinut aikaisemmin pelata värikuulasotaa.

”Satama muutti Bunkkerista pois vuonna 2008. Vielä pari vuotta sitten Bunkkerin tiloja sai vuokrata kaupungin tilapalveluiden kautta”, Säntti kertoo.

Kun nykyiset ylimmät kerrokset puretaan ja rakennuksen päälle rakennetaan korkeimmillaan yhdeksän kerrosta uusia asuntoja, näkymistä tulee huikeat. Merelle päin suuntautuvista ylimpien kerrosten asunnoista näkee kirkkaalla säällä ehkä Tallinnaan saakka.


Bunkkerin rakennustöiden viivästymiseen on useita syitä.

Uuden aikatauluarvion mukaan uimahalli- ja liikuntatilat valmistuvat vuoden 2022 tienoilla. Asunnot valmistunevat vaiheittain noin seitsemän vuoden kuluessa Bunkkeria koskevan lopullisen kiinteistökaupan tekemisestä.

Lopullinen kiinteistökauppa pyritään tekemään mahdollisimman pian esisopimuksen mukaisesti.

Helsingin kaupunki on solminut SRV Rakennus -yhtiön kanssa toteutussopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen Jätkäsaaren Bunkkerista.

Kaupungin ja SRV:n yhteisenä tavoitteena on, että Bunkkerin rakentaminen alkaa mahdollisimman pian.

Sopimuksen mukaan kaupunki myy SRV:lle 8 571 neliön tontin ja sillä sijaitsevan Bunkkerin sekä vuokraa SRV:ltä sen Bunkkeriin rakentamat liikunta- ja uimahallitilat erikseen allekirjoitettavan vuokrasopimuksen mukaisin ehdoin.


HS kertoi aikaisemmin Bunkkerin myyntiin liittyvistä epäonnisista käänteistä.

Helsingin kaupungin mukaan SRV jätti vuonna 2016 järjestetyn, julkisena hankintana toteutetun ideakilpailun perusteella ainoan hyväksyttävän tarjouksen. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti tämän jälkeen valita SRV Rakennuksen Jätkäsaaren Bunkkerin hankekokonaisuuden toteuttajaksi keväällä 2016.

Apollo-Rakenteen omistaja Mikko Mantere valitti Bunkkerin myynnistä. Valituksen mukaan Helsingin kaupunki oli antamassa ostajalle kiellettyä valtiontukea eli myymässä rakennuksen alihintaan.

Hallinto-oikeus kaatoi kaupan ensimmäisen valituksen perusteella, koska oikeuden mukaan kyseessä ei ollut julkinen hankinta vaan tavanomainen kiinteistönluovutus, jolloin kaupungin olisi tullut määrittää tontin rakennusoikeuden arvo ulkopuolisen asiantuntijalausunnon perusteella.

Kaupunki tilasi vaaditut arviolausunnot ulkopuolisilta asiantuntijoilta, ja SRV toisti 22,7 miljoonan tarjouksensa kaupungille.

Sitten ilmaantui yllättäen kilpailija, kun Insinööritoimisto Bertel Ekengren tarjosi Bunkkerista neljä miljoonaa euroa enemmän kuin SRV. Toimistossa on vain yksi työntekijä, Bertel Ekengren itse. Hän on Bunkkerin alkuperäinen rakennesuunnittelija ja olisi halunnut olla mukana kehittämässä rakennusta.

Kaupunki ei pitänyt Ekengrenin tarjousta uskottavana vaan kutsui sitä ideatason hahmotelmaksi.


Oikeusprosessi on viivästyttänyt Bunkkerin rakennusaikataulua merkittävästi.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Bunkkerin myymisestä SRV Rakennukselle huhtikuussa 2018. Valtuusto teki hankkeen toteuttajaa koskevan valinnan tuolloin jo toisen kerran, koska Helsingin hallinto-oikeus oli kumonnut ensimmäisen päätöksen.

Kiinteistökauppa, jonka valtuusto hyväksyi toistamiseen, oli valmisteltu uudelleen hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti. Valtuuston toisestakin myyntipäätöksestä on tehty valitus, joka on edelleen Helsingin hallinto-oikeuden käsiteltävänä.

Helsingin kaupunki on edistänyt Bunkkerin hankekokonaisuuden toteuttamista keskeneräisestä valitusprosessista huolimatta, koska liikuntatiloja tarvitaan pian ja Bunkkerin rakentaminen vaikeutuu sitä mukaa kuin muut rakennushankkeet sen ympärillä etenevät.

Kaupunki tiedotti viime vuoden lokakuussa, että Bunkkerin toteuttamista ja myyntiä koskevat esisopimukset voitiin allekirjoittaa, koska kaikki oikeusasteet ovat todenneet, ettei kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanolle ole estettä. Korkein hallinto-oikeus antoi täytäntöönpanosta päätöksensä 9. lokakuuta 2018.

Kun rakentamisesta on tarkempaa tietoa, kaupunki aikoo järjestää lähialueen asukkaille tiedotustilaisuuden. Tietoa on luvassa ainakin purku- ja rakennustöiden aiheuttamista häiriöistä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryantin turmakopterin lentäjän viimeiset radiokeskustelut julki: ”Hän halusi lentää yhä matalammalla”

  3. 3

   Uusi parkkihalli seisoo Töölössä lähes tyhjillään, mutta omistaja ei taivu: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”, sanoo toimitusjohtaja

  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  6. 6

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  8. 8

   Kannattaako Suomen vesi­huoltoa yksityistää? ”Näimme mitä tapahtui sähkön siirto­verkkojen kanssa”, sanoo Aalto-yliopiston professori

  9. 9

   ”Skimmaaminen” loppui kuin seinään: Tankkaajat oppivat välttämään kylmäasemien urkintalaitteita ja viimeisen niitin teki mobiilimaksu

  10. 10

   Ostoskärryjen röykkiöt hämmentävät Vantaalla: Kuka siirtelee satojen eurojen kärryjä ympäri Myyrmäkeä asukkaiden kotioville?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  4. 4

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  5. 5

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  6. 6

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  7. 7

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  8. 8

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  9. 9

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  10. 10

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää