Kaupunki

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki kannattaa aikalisää Östersundomin suhteen – oikeus kumosi 100 000 asukkaan uuden kaupunginosan luontoarvojen takia

Helsingin hallinto-oikeus päätti perjantaina, että Östersundomin alueen yleiskaava on lainvastainen. Helsingin kaupunki pohtii, valittaako se ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Helsingin massiiviset rakennushankkeet kaupungin itälaidalla Östersundomissa saivat perjantaina lunta tupaan, kun hallinto-oikeus totesi alueen yleiskaavan lainvastaiseksi.

Kaava siis kumottiin, ja syynä ovat pitkälti alueen luontoarvot.

”Oli olemassa vaara, että Natura-alueen välittömään läheisyyteen osoitetut uudet rakentamisalueet ja kaavaratkaisun tarkoittama muu asukasmäärän voimakas lisääntyminen heikentävät merkittävästi suojelun perusteena olevia luonnonarvoja Natura 2000 -alueella”, hallinto-oikeuden tiedotteessa perustellaan.

Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhteisen yleiskaavan kaava-alueen pinta-ala on 44,5 neliökilometriä, josta maa-aluetta on noin 39 neliökilometriä.

Östersundomin kaava-alue on Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhteinen. Sinne on suunniteltu jopa 100 000 asukkaan ja 30 000 työpaikan kaupunginosia.

Alueen joukkoliikenne perustuu metroon, ja Helsinki on toivonut metron rakentamiseen Vantaan apua. Metro kulkisi myös Vantaan kautta.

Vantaalla ei kuitenkaan ole ollut hoppua eikä halua ryhtyä metroprojektiin.

Samaan yhtälöön sovitellaan siis metroa, mittavaa asuinaluetta ja arvokasta luontoa.

”Metroinvestointi on perusteltu silloin, kun asukkaita on aika paljon. Iso asukasmäärä yhdistettynä merkittäviin luontoarvoihin ja niiden turvaamiseen on ollut se vaikea yhtälö”, sanoo Helsingin maankäytöstä ja rakentamisesta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr).

Östersundomin osayleiskaavan laatiminen on ollut pitkä ja mutkikas prosessi. Nyt vastatuuleen joutui jo kolmas kaavavaihtoehto. Siihen sisältyi ratkaisu jättää osa alueesta selvitysalueeksi, jossa luontoarvoja turvaava rakentaminen olisi sijoiteltu vasta myöhemmin.

”Se oli juridisesti epävarma ratkaisu. Tämä ei ehkä ollut hirveän yllättävä päätös oikeudelta”, Sinnemäki arvioi hallinto-oikeuden ratkaisua.

Sinnemäki nostaa esiin, että maailma on muuttunut runsaasti siitä, kun alue liitettiin Helsinkiin vuonna 2009. Esimerkiksi pientaloalueiden sijasta kysyntä suuntautuu hänen mukaansa voimakkaasti kerrostaloasumiseen koko pääkaupunkiseudulla.

”Ajattelen, että tässä kannattaa nyt ottaa aikalisä ja hengähtää.”

Sinnemäen mukaan Helsingin rakentamisen suunnittelu kohdistuu tällä hetkellä muille alueille kuin Östersundomiin. Näitä 2020-luvun hankkeita ovat erityisesti Vihdintien ja Tuusulanväylän bulevardisoinnit sekä Malmin lentokentän alueen muuttaminen asuinalueeksi sekä lukuisat täydennysrakentamishankkeet.

Sinnemäen mielestä nyt olisi parasta katsoa rauhassa, mikä olisi tulevaisuudessa paras mahdollinen suunnitteluratkaisu Östersundomiin. Alueen rakentaminen olisi todennäköisesti ollut ilman takapakkiakin vasta 2030–2040-lukujen asia.

On vasta harkinnassa, valittaako Helsingin kaupunki hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

”Ratkaisu on meille tietysti pettymys. Nyt on syytä tarkastella hallinto-oikeuden perusteluja huolella. Arvioimme tilanteen ja sen, onko tästä päätöksestä valittamiselle edellytyksiä”, kertoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Aho toimii myös Östersundom-toimikunnan puheenjohtajana. Kuntien yhteinen toimielin päätti lopullisesti yleiskaavasta 11. joulukuuta 2018. Helsingin, Vantaan ja Sipoon valtuustot olivat aiemmin päättäneet saman sisältöisillä päätöksillään puoltaa kaavaehdotuksen hyväksymistä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr) sanoo, että hallinto-oikeuden päätös käydään huolellisesti läpi ja sitten mietitään, miten edetä.

”On koko ajan ollut tiedossa, että alueen luontoarvojen ja asutuksen yhdistäminen on haasteellista. Nyt me tiedämme, mitkä ovat reunaehdot.”

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajan Eveliina Heinäluoman (sd) mukaan ratkaisu on pettymys.

”Östersundomin alue on jäänyt pitkäksi aikaa kehittämättä ja alueen asukkaat ovat odottaneet erityisesti julkisen liikenteen palvelujen parantamista”, Heinäluoma kommentoi tekstiviestillä.

Hän viestittää odottavansa virkakunnan analyysiä. Sen jälkeen on Heinäluoman mukaan pohdittava, onko päätöksessä perusteita valitukselle Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok) muistuttaa, että Östersundomiin on kaavailtu sekä metro- että pikaraitiotieyhteyttä. Isojen joukkoliikennehankkeiden tulevaisuus riippuu siitä, kuinka paljon uusia asukkaita alueelle tulee.

”Täytyy nyt lukea päätös, ja katsoa, onko syytä valittaa.”

Rautava katsoo, että alueen yleiskaavaa on laadittu erittäin huolellisesti, ja hallinto-oikeuden hylkäys tekee kaavoituksesta erittäin vaikeaa. Jos Östersundomia ei voida kaavoittaa niin suurelle asukasmäärälle kuin nyt on suunniteltu, se nostaa välillisesti asumiskustannuksia muualla.

Östersundomin kaava-alue muodostuu suurimmaksi osaksi Sipoon entisistä länsiosista, jotka liitettiin maan hallituksen päätöksellä Helsinkiin vuonna 2009.

Liitoksen jälkeen Helsinki on hankkinut maata Östersundomista ja asettanut alueen laajalti rakennuskieltoon. Rakentamisen aloitus ei kuitenkaan ole lähelläkään.

Alueen rakentamissuunnitelmia on muokattu useaan otteeseen pääasiassa luonnonsuojelusyistä. Rakentamista on osoitettu eri paikkoihin ja Östersundomin liikenteen perustaksi ajatellun metron linjausta on vaihdettu.

Yleiskaavasta tehtiin hallinto-oikeuteen yhteensä kahdeksan valitusta. Valitusten takana oli luonnonsuojeluyhdistysten ja yksityishenkilöiden lisäksi myös Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Yleiskaavan kumoamisen lisäksi hallinto-oikeus hylkäsi perjantaina maakuntakaavasta tehdyt, Östersundomia koskevat valitukset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  2. 2

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  3. 3

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää