Kaupunki

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki kannattaa aikalisää Östersundomin suhteen – oikeus kumosi 100 000 asukkaan uuden kaupunginosan luontoarvojen takia

Helsingin hallinto-oikeus päätti perjantaina, että Östersundomin alueen yleiskaava on lainvastainen. Helsingin kaupunki pohtii, valittaako se ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Helsingin massiiviset rakennushankkeet kaupungin itälaidalla Östersundomissa saivat perjantaina lunta tupaan, kun hallinto-oikeus totesi alueen yleiskaavan lainvastaiseksi.

Kaava siis kumottiin, ja syynä ovat pitkälti alueen luontoarvot.

”Oli olemassa vaara, että Natura-alueen välittömään läheisyyteen osoitetut uudet rakentamisalueet ja kaavaratkaisun tarkoittama muu asukasmäärän voimakas lisääntyminen heikentävät merkittävästi suojelun perusteena olevia luonnonarvoja Natura 2000 -alueella”, hallinto-oikeuden tiedotteessa perustellaan.

Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhteisen yleiskaavan kaava-alueen pinta-ala on 44,5 neliökilometriä, josta maa-aluetta on noin 39 neliökilometriä.

Östersundomin kaava-alue on Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhteinen. Sinne on suunniteltu jopa 100 000 asukkaan ja 30 000 työpaikan kaupunginosia.

Alueen joukkoliikenne perustuu metroon, ja Helsinki on toivonut metron rakentamiseen Vantaan apua. Metro kulkisi myös Vantaan kautta.

Vantaalla ei kuitenkaan ole ollut hoppua eikä halua ryhtyä metroprojektiin.

Samaan yhtälöön sovitellaan siis metroa, mittavaa asuinaluetta ja arvokasta luontoa.

”Metroinvestointi on perusteltu silloin, kun asukkaita on aika paljon. Iso asukasmäärä yhdistettynä merkittäviin luontoarvoihin ja niiden turvaamiseen on ollut se vaikea yhtälö”, sanoo Helsingin maankäytöstä ja rakentamisesta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr).

Östersundomin osayleiskaavan laatiminen on ollut pitkä ja mutkikas prosessi. Nyt vastatuuleen joutui jo kolmas kaavavaihtoehto. Siihen sisältyi ratkaisu jättää osa alueesta selvitysalueeksi, jossa luontoarvoja turvaava rakentaminen olisi sijoiteltu vasta myöhemmin.

”Se oli juridisesti epävarma ratkaisu. Tämä ei ehkä ollut hirveän yllättävä päätös oikeudelta”, Sinnemäki arvioi hallinto-oikeuden ratkaisua.

Sinnemäki nostaa esiin, että maailma on muuttunut runsaasti siitä, kun alue liitettiin Helsinkiin vuonna 2009. Esimerkiksi pientaloalueiden sijasta kysyntä suuntautuu hänen mukaansa voimakkaasti kerrostaloasumiseen koko pääkaupunkiseudulla.

”Ajattelen, että tässä kannattaa nyt ottaa aikalisä ja hengähtää.”

Sinnemäen mukaan Helsingin rakentamisen suunnittelu kohdistuu tällä hetkellä muille alueille kuin Östersundomiin. Näitä 2020-luvun hankkeita ovat erityisesti Vihdintien ja Tuusulanväylän bulevardisoinnit sekä Malmin lentokentän alueen muuttaminen asuinalueeksi sekä lukuisat täydennysrakentamishankkeet.

Sinnemäen mielestä nyt olisi parasta katsoa rauhassa, mikä olisi tulevaisuudessa paras mahdollinen suunnitteluratkaisu Östersundomiin. Alueen rakentaminen olisi todennäköisesti ollut ilman takapakkiakin vasta 2030–2040-lukujen asia.

On vasta harkinnassa, valittaako Helsingin kaupunki hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

”Ratkaisu on meille tietysti pettymys. Nyt on syytä tarkastella hallinto-oikeuden perusteluja huolella. Arvioimme tilanteen ja sen, onko tästä päätöksestä valittamiselle edellytyksiä”, kertoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Aho toimii myös Östersundom-toimikunnan puheenjohtajana. Kuntien yhteinen toimielin päätti lopullisesti yleiskaavasta 11. joulukuuta 2018. Helsingin, Vantaan ja Sipoon valtuustot olivat aiemmin päättäneet saman sisältöisillä päätöksillään puoltaa kaavaehdotuksen hyväksymistä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr) sanoo, että hallinto-oikeuden päätös käydään huolellisesti läpi ja sitten mietitään, miten edetä.

”On koko ajan ollut tiedossa, että alueen luontoarvojen ja asutuksen yhdistäminen on haasteellista. Nyt me tiedämme, mitkä ovat reunaehdot.”

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajan Eveliina Heinäluoman (sd) mukaan ratkaisu on pettymys.

”Östersundomin alue on jäänyt pitkäksi aikaa kehittämättä ja alueen asukkaat ovat odottaneet erityisesti julkisen liikenteen palvelujen parantamista”, Heinäluoma kommentoi tekstiviestillä.

Hän viestittää odottavansa virkakunnan analyysiä. Sen jälkeen on Heinäluoman mukaan pohdittava, onko päätöksessä perusteita valitukselle Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok) muistuttaa, että Östersundomiin on kaavailtu sekä metro- että pikaraitiotieyhteyttä. Isojen joukkoliikennehankkeiden tulevaisuus riippuu siitä, kuinka paljon uusia asukkaita alueelle tulee.

”Täytyy nyt lukea päätös, ja katsoa, onko syytä valittaa.”

Rautava katsoo, että alueen yleiskaavaa on laadittu erittäin huolellisesti, ja hallinto-oikeuden hylkäys tekee kaavoituksesta erittäin vaikeaa. Jos Östersundomia ei voida kaavoittaa niin suurelle asukasmäärälle kuin nyt on suunniteltu, se nostaa välillisesti asumiskustannuksia muualla.

Östersundomin kaava-alue muodostuu suurimmaksi osaksi Sipoon entisistä länsiosista, jotka liitettiin maan hallituksen päätöksellä Helsinkiin vuonna 2009.

Liitoksen jälkeen Helsinki on hankkinut maata Östersundomista ja asettanut alueen laajalti rakennuskieltoon. Rakentamisen aloitus ei kuitenkaan ole lähelläkään.

Alueen rakentamissuunnitelmia on muokattu useaan otteeseen pääasiassa luonnonsuojelusyistä. Rakentamista on osoitettu eri paikkoihin ja Östersundomin liikenteen perustaksi ajatellun metron linjausta on vaihdettu.

Yleiskaavasta tehtiin hallinto-oikeuteen yhteensä kahdeksan valitusta. Valitusten takana oli luonnonsuojeluyhdistysten ja yksityishenkilöiden lisäksi myös Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Yleiskaavan kumoamisen lisäksi hallinto-oikeus hylkäsi perjantaina maakuntakaavasta tehdyt, Östersundomia koskevat valitukset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kokoomus lähtee mukaan perus­suomalaisten väli­kysymykseen al-Holin leiriläisistä, mukana nyt koko oppositio – suora lähetys kello 11

  2. 2

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  3. 3

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  4. 4

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  5. 5

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvallat perustaa avaruusjoukot, lain läpimeno lähes varmaa

  9. 9

   Suora lähetys juuri nyt: Greta Thunberg pitää odotetun puheensa päättäjille Madridin ilmasto­kokouksessa

  10. 10

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  9. 9

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää