Kaupunki

Itä-Helsingissä rakennetaan kahta taloa käsin veistetyistä hirsistä

Hirsirakenteisissa minitaloissa lämmitysmuotona toimivat Helsingin ensimmäiset energiapaalut.

Itä-Helsingissä Kurkimäen ja Kontulan rajalla on 300 neliön tontti, johon on noussut Helsingin kaksi ensimmäistä minitaloa.

Sen lisäksi, että miniomakotitalot ovat kompaktin kokoisia, 60 neliötä, niistä tekee erityisen myös niiden rakennusmateriaali, perinteinen hirsi.

Minitalojen rakennuttaja, Janne Kilpinen odottaa jo innoissaan helmikuuta, jolloin he muuttavat toiseen hirsitaloista yhdessä poikansa kanssa. Toiseen taloista Kilpinen etsii myöhemmin vuokralaisen.

Minitalojen edustalle jää vain pieni piha, mutta sekin on Kilpisen mieleen: imurointi ja ruohonleikkuu kun eivät olet kemistinä työskentelevän isän lempipuuhia.


Idea minitalosta alkoi muutama vuosi sitten, kun Kilpinen näki kuvan arkkitehti Maria Klemetzin suunnittelemasta minitalosta ja ajatteli, että sellaisessa asuminen kuulosti hauskalta.

Noin puolitoista vuotta sitten Kilpinen voitti lapsiperheille suunnatussa kaupungin vuokratonttiarpajaisissa perheelleen 300 neliön vuokratontin Mellunkylästä. Kilpinen ilmoitti ottavansa tontin vastaan, mutta kertoi haluavansa rakennuttaa siihen minitalon.

”Siitä alkoikin seikkailu”, Kilpinen sanoo.


Kilpiselle selvisi pian, ettei lupaa minitalon rakentamiseen ollut helppo saada. Hänen mukaansa kaupungin ensimmäinen reaktio oli, että minitalo on tonttimaan tuhlausta eikä tontti ole tarkoitettu niin pienelle talolle.

Seuraavaksi Kilpinen ja Klemetz ehdottivat, että tontille tehtäisiin kaksi minitaloa. Kaupunki ei edelleenkään antanut rakennuslupaa.

Kompromissia ei löytynyt, mutta Kilpiseltä eivät keinot loppuneet: hän järjesti pienen mielenosoituksen Helsingin rakennusvalvonta­palveluiden tilojen eteen. Mielenosoitukseen osallistui pieni porukka, ja mukana oli Kilpisen biokaasulla toimiva linja-auto, jonka kyljessä oli banderolli tekstillä: ”Vääränlainen lapsiperhe”.

”Me olemme pieni lapsiperhe: minä ja poikani, enkä saanut rakentaa meidän perheelle sopivaa taloa. Sellaista tonttia ei ollut olemassakaan, johon minitalon saisi tehdä.”

Mielenosoitus oli pieni, mutta tuloksekas. Pikku hiljaa kompromissi suunnitelmiin löydettiin. Minitaloihin lisättiin neliöitä lisäosalla ja yläkertaa korottamalla. Lopulta puolentoista vuoden selvittelyjen jälkeen Kilpinen sai kahdelle minihirsitalolle rakennusluvan.


Klemetz kertoo että Kilpisen hirsitalot ovat ensimmäiset minitalot Helsingissä. Samantapaisia ratkaisuja on rakennettu aikaisemmin muutamia esimerkiksi Vantaalle, mutta Helsingissä ei ole ollut aikaisemmin minitaloille sopivia tontteja.

Klemetzin mielestä se on outoa, koska Helsingin väestöstä löytyy paljon Kilpisen tapaisia pieniä perheitä. Turhien neliöiden rakentaminen on sekä kustannusten että energian haaskausta.

”Mutta tässä on nyt malli. Ihmiset näkevät millaisia nämä ovat ja huomaavat, että tällaisissa pystyy elämään. Ehkä sitten tulee kysyntää enemmän pienille tonteille.”

Minitaloja suunnitteleva Klemetz kertoo, että talojen listahinta on lämmityksineen ilman perusteita normaalisti noin 159 000 euroa, kaksikerroksisen vähän alle 200 000 euroa. Kilpisen talot ovat tulleet kuitenkin ”merkittävästi kalliimmaksi”, koska materiaalina on hirsi, ja taloihin on tehty paljon ekoratkaisuja.


Yhdessä talossa on käytetty 20 tonnia käsinveistettyä hirttä. Arkkitehti Klemetz sivelee talon ulkoseinää.

”Tämä talo on kuin veistos, taideteos”, sanoo Klemetz.

Talojen sisäpuolella hirsipinta jää näkyviin sellaisenaan. Yrityksistä huolimatta Kilpinen ei ole saanut kaupungilta lupaa jättää hirsipintaa näkyviin sen ulkopinnalle. Helsingissä hirsi ei Klemetzin mukaan saa jäädä näkyviin, koska se ei sovi kaupunkimaisemaan.

”Ajatellaan, että se on liian landemaista.”

Hirsirakenteisissa minitaloissa lämmitysmuotona toimii Helsingin ensimmäiset energiapaalut: Maalämpö, joka kerätään perustuspaaluista. Paaluihin on sijoitettu lämpökeräinputket, joiden avulla talot lämpiävät. Tekniikka mahdollistaa kesällä lämmön varastoinnin maahan.


Kilpinen halusi hirsitalon, koska pitää puun olemuksesta, väristä ja perinteisistä rakennusmetodeista.

Lisäksi hirsi hengittää, sitoo kosteutta ja lämpöä. Puun sitoma hiili säilyy rakenteissa ja kalusteissa pitkään.

”Ilmastonmuutoksen kannalta on parempi tehdä talo hirrestä kuin vaikka betonista”, Kilpinen sanoo.

Käsinveistetyt hirret tuotiin Petroskoista, Venäjältä. Hirret veistettiin ja koottiin Petroskoissa talojen harjaan asti. Sitten ne purettiin, lastattiin rekkaan, kuljetettiin Helsinkiin ja koottiin viidessä päivässä takaisin kasaan.

Nyt Kilpinen esittelee tulevaa kylpyhuonetta, avointa keittiö- ja olohuoneratkaisua sekä yläkertaa, johon on jaettu omat huoneet isälle ja pojalle. Kattoterassille tulee istuskelutilan lisäksi viherhuone.

Tontin pihalle Kilpinen rakentaa molemmille taloille yhteisen puusaunan ja autotallin. Ehkä tulevaisuudessa tulevan vuokralaisen kanssa voisi olla yhteinen biokaasu- tai sähköauto, Kilpinen miettii.


Hirsipinta ja talojen muoto ovat herättäneet paljon uteliaisuutta naapurustossa.

”On ollut hauska huomata, että todella monet, jotka kävelevät ohitse jäävät joko tuijottamaan tai ottamaan kuvia, autoilijat pysähtyvät välillä katsomaan.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Puurakennushankkeet


 Puukerrostalohankkeiden määrä on kasvanut Suomessa viime vuodesta 25 prosenttia.

 Tällä hetkellä Suomessa on rakenteilla tai suunnitteilla yhteensä 63 puukerrostalohanketta eli yksittäisiä puukerrostaloja, puukerrostalokortteleita tai suuren mittakaavan puurakenteisia julkisia rakennuksia.

 Puurakennushankkeista Helsingin Jätkäsaareen Wood Cityyn on rakenteilla peliyhtiö Supercellin toimistotalo ja suunnitteilla hotelli.

 Helsingin Katajanokalle rakennetaan metsäyhtiö Stora Enson uusi pääkonttori.

Lähde: Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  7. 7

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

  10. 10

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää