Kaupunki

Hirviömäiseksi haukuttu Töölön jättihanke kutistuu: HIFK:n areena­korttelista on karsittu 15 000 kerrosneliötä

Rakennusoikeuden vähennys pienentää kaupungin tontinmyyntituloja noin 20 miljoonalla eurolla.

Liikunnan, asumisen ja liiketilojen jättihanke Helsinki Garden kutistuu.

Vielä viime keväänä Helsingin vanhan jäähallin kupeeseen oli nousemassa 15 000 kerrosneliötä isompi rakennus kuin nyt. Rakennusta on madallettu korkeimmista osista 5–10 metriä ja muualta 1,5–3 metriä.

Aiemmassa versiossa rakennuksen Nordenskiöldinkadun julkisivun korkein pääty oli nousemassa katutasosta 40 metrin korkeuteen.

Urheiluseura HIFK:n areenakorttelin viimeistelty asemakaavaesitys on kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä ensi tiistaina. Jos kaavamuutos etenee myötätuulessa, valtuusto voi sinetöidä hankkeen tulevaisuuden ensi vuonna.


Maan päälle on nyt sijoittumassa 60 000 ja maan alle 96 800 neliötä. Kun nykyinen maanalainen harjoitusjäähalli puretaan, syntyy vielä 2 000 neliön laajennusvara.

Neliöitä on nipistetty asunnoista, majoituksesta, liiketiloista ja toimistoista. Kaavan perusteella uusien asukkaiden määrä on nyt 350–400, kun se viime keväänä arvioitiin 500:ksi.

Hotelli- ja majoitustiloja on nyt 50 huonetta vähemmän eli yhteensä 450 huonetta. Niistä 150 sijoittuisi budjettihotelliin ja loput tasokkaaseen neljän tähden hotelliin.

Toimistotiloista on nipistetty pari tuhatta neliötä yhteensä 18 000 neliöön. Liiketiloja ja kaupallisia vapaa-ajan tiloja syntyisi 24 000 eli 2 000 vähemmän kuin vielä viime keväänä.

Maanpäällistä rakentamista on raivattu myös muualta.

Kun kaikki autopaikat keskitetään tässä ratkaisussa maan alle Pohjoisen Stadiontien ja Vauhtitien välimaastoon, pallokenttien alueelle ei tarvitse rakentaa aiemmin suunnitellun maanalaisen pysäköintihallin teknisiä rakennelmia.

Samalla autopaikkojen määrä vähenee sadalla siten, että yhdessä isossa maanalaisessa pysäköintilaitoksessa on yhteensä 1 000 paikkaa. Kaavaesitys sallii ajon pysäköintihalliin Vauhtitien lisäksi myös Pohjoiselta Stadiontieltä.


Helsinki Gardenin supistaminen oli välttämätöntä, koska palaute mittavasta rakennuksesta on ollut murhaavaa. Sen kaupunkikuvallisia vaikutuksia ovat murehtineet etenkin töölöläiset entistä pääministeriä Paavo Lipposta myöten. Lipponen kuvaili HS:n mielipidekirjoituksessa syyskuussa Helsinki Gardenia jättimäiseksi hirviöksi.

Suomen arkkitehtiliiton näkemyksen mukaan Helsinki Garden ei sovellu lähiympäristöönsä, ja on siksi lainvastainen. Myös Museovirasto on kritisoinut uudisrakennuksen kokoa.

Helsingin poliittisessa päätöksenteossa enemmistö on suunnittelun aikana asettunut tukemaan hanketta. Viime kesäkuussa kaupunginhallitus hyväksyi hankkeen tonttivarauksen äänin 13–2.

Valtuusto sinetöi mahdollisten tonttikauppojen ehdot enemmistöpäätöksellä syyskuussa. Vasemmistoliiton palautusesitys hävisi äänin 70–14. Kaupunki arvioi tuolloin saavansa tontinmyynnistä 85 miljoonaa euroa.

Hankkeen rakennusoikeuden kutistuessa kaupunki arvioi nyt tontinmyyntitulojen jäävän 65 miljoonaan euroon. Rakennusoikeus on erillisten konsulttiselvitysten perusteella hinnoiteltu markkinahintaan.


Tontinmyyntiehdoissa kaupunki on varannut itselleen oikeuden periä lisäkauppahintaa, jos alueelle tulee enemmän vapaarahoitteisia asuntoja kuin sille nyt on soviteltu. Jos vapaarahoitteisten asuntojen myyntihinta ylittää 7 800 euroa asuinneliöltä, kaupunki ottaa mahdollisesta ylityksestä itselleen 25 prosenttia.

Myöhemmin selviää myös, mistä Helsinki Gardenille luovutetaan kenties kolme rakennustonttia käypään hintaan. Rakennuspaikkojen luovutus on kädenojennus kaupungilta Projekti GH:lle, koska mittavaa hanketta on vaikea saada kannattavaksi.

Kaupungille koituu hankkeesta myös menoja muun muassa kaupungin jäähalleja pyörittävän Jääkenttäsäätiön tukemisesta.

Vanhaa jäähallia eli Nordista ollaan tässä ratkaisussa muokkaamassa palloilun monitoimiareenaksi. Jäähalliin on soviteltu muun muassa salibandya, koripalloa ja futsalia.

Koska Jääkenttäsäätiö on pitkälti rahoittanut muiden jäähallien toimintaa Nordiksen tuloilla, kaupunki arvioi säätiön tarvitsevan 400 000–1 200 000 euroa lisää toiminta-avustusta vuosittain.

Toisaalta kaupungin ei tarvitse maksaa vanhan jäähallin peruskorjausta, jos halli kytkettäisiin Helsinki Garden -hankkeeseen. Jäähallin mahdollisesta myymisestä tai luovutusehdoista ei ole päätöksiä. Myös purettavan harjoitusjäähallin mahdollisesta korvaajasta puuttuu ratkaisu.

Helsingin jäähallissa on vuosittain noin 100 tapahtumaa, joista 30–40 on Helsinki Gardeniin siirtyviä HIFK:n jääkiekko-otteluita.Monet poliitikot, esimerkiksi maankäytön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) ovat sanoneet tekevänsä lopullisen arvion hankkeesta vasta, kun kaavaesitys valmistuu. Kaupunkiympäristölautakunta patisti viime keväänä suunnittelijoita supistamaan maanpäällistä rakentamista.

Poliittisesti hankkeen myötätuuleen on vaikuttanut se, että Helsinki Gardenin kautta pääkaupunkiin on nousemassa nykyaikainen monitoimiareena yksityisenä investointina. Investoinnin suuruudeksi on arvioitu 700–800 miljoonaa euroa.

Helsinki Garden on syntynyt jääkiekkoseura Helsingin IFK:n aloitteesta. Hankkeen rahoittajat ovat Projekti GH:n mukaan suomalaisia kiinteistösijoittamista harjoittavia instituutioita.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  2. 2

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  5. 5

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  8. 8

   Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää