Kaupunki

Hirviömäiseksi haukuttu Töölön jättihanke kutistuu: HIFK:n areena­korttelista on karsittu 15 000 kerrosneliötä

Rakennusoikeuden vähennys pienentää kaupungin tontinmyyntituloja noin 20 miljoonalla eurolla.

Liikunnan, asumisen ja liiketilojen jättihanke Helsinki Garden kutistuu.

Vielä viime keväänä Helsingin vanhan jäähallin kupeeseen oli nousemassa 15 000 kerrosneliötä isompi rakennus kuin nyt. Rakennusta on madallettu korkeimmista osista 5–10 metriä ja muualta 1,5–3 metriä.

Aiemmassa versiossa rakennuksen Nordenskiöldinkadun julkisivun korkein pääty oli nousemassa katutasosta 40 metrin korkeuteen.

Urheiluseura HIFK:n areenakorttelin viimeistelty asemakaavaesitys on kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä ensi tiistaina. Jos kaavamuutos etenee myötätuulessa, valtuusto voi sinetöidä hankkeen tulevaisuuden ensi vuonna.


Maan päälle on nyt sijoittumassa 60 000 ja maan alle 96 800 neliötä. Kun nykyinen maanalainen harjoitusjäähalli puretaan, syntyy vielä 2 000 neliön laajennusvara.

Neliöitä on nipistetty asunnoista, majoituksesta, liiketiloista ja toimistoista. Kaavan perusteella uusien asukkaiden määrä on nyt 350–400, kun se viime keväänä arvioitiin 500:ksi.

Hotelli- ja majoitustiloja on nyt 50 huonetta vähemmän eli yhteensä 450 huonetta. Niistä 150 sijoittuisi budjettihotelliin ja loput tasokkaaseen neljän tähden hotelliin.

Toimistotiloista on nipistetty pari tuhatta neliötä yhteensä 18 000 neliöön. Liiketiloja ja kaupallisia vapaa-ajan tiloja syntyisi 24 000 eli 2 000 vähemmän kuin vielä viime keväänä.

Maanpäällistä rakentamista on raivattu myös muualta.

Kun kaikki autopaikat keskitetään tässä ratkaisussa maan alle Pohjoisen Stadiontien ja Vauhtitien välimaastoon, pallokenttien alueelle ei tarvitse rakentaa aiemmin suunnitellun maanalaisen pysäköintihallin teknisiä rakennelmia.

Samalla autopaikkojen määrä vähenee sadalla siten, että yhdessä isossa maanalaisessa pysäköintilaitoksessa on yhteensä 1 000 paikkaa. Kaavaesitys sallii ajon pysäköintihalliin Vauhtitien lisäksi myös Pohjoiselta Stadiontieltä.


Helsinki Gardenin supistaminen oli välttämätöntä, koska palaute mittavasta rakennuksesta on ollut murhaavaa. Sen kaupunkikuvallisia vaikutuksia ovat murehtineet etenkin töölöläiset entistä pääministeriä Paavo Lipposta myöten. Lipponen kuvaili HS:n mielipidekirjoituksessa syyskuussa Helsinki Gardenia jättimäiseksi hirviöksi.

Suomen arkkitehtiliiton näkemyksen mukaan Helsinki Garden ei sovellu lähiympäristöönsä, ja on siksi lainvastainen. Myös Museovirasto on kritisoinut uudisrakennuksen kokoa.

Helsingin poliittisessa päätöksenteossa enemmistö on suunnittelun aikana asettunut tukemaan hanketta. Viime kesäkuussa kaupunginhallitus hyväksyi hankkeen tonttivarauksen äänin 13–2.

Valtuusto sinetöi mahdollisten tonttikauppojen ehdot enemmistöpäätöksellä syyskuussa. Vasemmistoliiton palautusesitys hävisi äänin 70–14. Kaupunki arvioi tuolloin saavansa tontinmyynnistä 85 miljoonaa euroa.

Hankkeen rakennusoikeuden kutistuessa kaupunki arvioi nyt tontinmyyntitulojen jäävän 65 miljoonaan euroon. Rakennusoikeus on erillisten konsulttiselvitysten perusteella hinnoiteltu markkinahintaan.


Tontinmyyntiehdoissa kaupunki on varannut itselleen oikeuden periä lisäkauppahintaa, jos alueelle tulee enemmän vapaarahoitteisia asuntoja kuin sille nyt on soviteltu. Jos vapaarahoitteisten asuntojen myyntihinta ylittää 7 800 euroa asuinneliöltä, kaupunki ottaa mahdollisesta ylityksestä itselleen 25 prosenttia.

Myöhemmin selviää myös, mistä Helsinki Gardenille luovutetaan kenties kolme rakennustonttia käypään hintaan. Rakennuspaikkojen luovutus on kädenojennus kaupungilta Projekti GH:lle, koska mittavaa hanketta on vaikea saada kannattavaksi.

Kaupungille koituu hankkeesta myös menoja muun muassa kaupungin jäähalleja pyörittävän Jääkenttäsäätiön tukemisesta.

Vanhaa jäähallia eli Nordista ollaan tässä ratkaisussa muokkaamassa palloilun monitoimiareenaksi. Jäähalliin on soviteltu muun muassa salibandya, koripalloa ja futsalia.

Koska Jääkenttäsäätiö on pitkälti rahoittanut muiden jäähallien toimintaa Nordiksen tuloilla, kaupunki arvioi säätiön tarvitsevan 400 000–1 200 000 euroa lisää toiminta-avustusta vuosittain.

Toisaalta kaupungin ei tarvitse maksaa vanhan jäähallin peruskorjausta, jos halli kytkettäisiin Helsinki Garden -hankkeeseen. Jäähallin mahdollisesta myymisestä tai luovutusehdoista ei ole päätöksiä. Myös purettavan harjoitusjäähallin mahdollisesta korvaajasta puuttuu ratkaisu.

Helsingin jäähallissa on vuosittain noin 100 tapahtumaa, joista 30–40 on Helsinki Gardeniin siirtyviä HIFK:n jääkiekko-otteluita.Monet poliitikot, esimerkiksi maankäytön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) ovat sanoneet tekevänsä lopullisen arvion hankkeesta vasta, kun kaavaesitys valmistuu. Kaupunkiympäristölautakunta patisti viime keväänä suunnittelijoita supistamaan maanpäällistä rakentamista.

Poliittisesti hankkeen myötätuuleen on vaikuttanut se, että Helsinki Gardenin kautta pääkaupunkiin on nousemassa nykyaikainen monitoimiareena yksityisenä investointina. Investoinnin suuruudeksi on arvioitu 700–800 miljoonaa euroa.

Helsinki Garden on syntynyt jääkiekkoseura Helsingin IFK:n aloitteesta. Hankkeen rahoittajat ovat Projekti GH:n mukaan suomalaisia kiinteistösijoittamista harjoittavia instituutioita.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  4. 4

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  5. 5

   Kielen ulkonäkö kertoo, miten ihminen voi – Nämä muutokset voivat paljastaa infektion, anemian ja jopa syövän

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  3. 3

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää