Nämä alueet päättävät myös sen, missä esimerkiksi terveykeskukset sijaitsevat. Tähän asti terveysasemista ja sosiaalipalveluista ovat päättäneet kunnat.
Erikoissairaanhoidon toteuttaisi käytännössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sairaaloineen.
Siihen työryhmä ei otta nyt kantaa, miten terveydenhuollon rahoitus jakaantuisi. Tämä ei kuulunut edes ryhmän toimeksiantoon. Nyt työnsä päättäneen ryhmän tehtävä oli pohtia vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) järjestelyjä.
HS kertoi mallista jo marraskuun alussa: Uusimaa on jatkossa Helsinki ja neljä maa
Uudellemaalle nyt ehdotettavan mallin mukaan Hus vastaisi jatkossakin kiireellisestä erikoissairaanhoidosta ja vaativasta, yliopistosairaalalle kuuluvasta erikoissairaanhoidosta.
Hus vastaisi myös muista erikoissairaanhoidon palveluista niiltä osin kuin maakunnat eivät niitä järjestä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessa.
”Ehdotettu ratkaisu turvaa riittävällä varmuudella potilaan yhdenvertaiset palvelut, hoidon laadun ja hoitoketjujen kehittämisen koko Uudellamaalla. Lisäksi se sisältää Husin keskeiset erityisvastuut”, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi https://www.hs.fi/haku/?query=markku+makijarvikertoo tiedotteessa.
Asukkaiden ensisijaiset sosiaali- ja terveyspavelut järjestäisi viisi sote-maakuntaa.
Tarkemmin työnjako on määrä linjata erillisessä järjestämissopimuksessa. Jos lainmukaista sopimusta ei jostain syystä saataisi aikaan, valtioneuvostolla olisi oikeus ottaa asia päätettäväkseen.
Uudenmaan, pääkaupunkiseudun ja Helsingin sote-erillisratkaisua on selvitetty kuntien itsensä ehdottaman viiden alueen mallin pohjalta. Ehdotuksen toteuttaminen edellyttää Husin aseman määrittelemistä lailla.
Hallituksen on määrä saada Uudenmaan sote-erillisratkaisua koskeva selvityksensä kokonaisuudessaan valmiiksi kuluvan vuoden loppuun mennessä.
Erillisratkaisu poikkeaa selvästi hallitusohjelman esityksestä, jossa Uudestamaasta Helsinkeineen oli tulossa yksi jättimäinen maakunta, yksi Suomen 18 sote-maakunnasta.
Muissa Suomen tulevissa maakunnissa on tarkoitus, että kukin maakunta hallinnoi myös omaa erikoissairaanhoitoaan. Uudellemaalle on sen sijaan tulossa viisi aluetta, jotka hallinnoivat Husia yhdessä.
Näin vaativan terveydenhuollon yhteispelistä on tulossa monimutkaisempaa kuin muualla Suomessa.
- Hus Seuraa
- Sairaanhoito Seuraa
- Sote Seuraa
- Uusimaa Seuraa
- Kaisa Hakkarainen Seuraa
Kommentit