Kaupunki

Espoon valtuusto hyväksyi kaupungille rutkasti lisää velkaa tuovan budjetin

Veroprosentin lukkoon lyöminen ennen talousarviosta päättämistä puhututti valtuutettuja.

Espoon kaupunki velkaantuu lähivuosina ja tällä hetkellä näyttää siltä, että loppua ei näy.

Velan kasvun taittumista on on tavoiteltu jo usean vuoden ajan, mutta tavoitetta on jouduttu rukkaamaan useasti eteenpäin. Nyt tavoitteena on, että velan kasvu taittuisi vuonna 2026. Kaupungin velkamäärä ylittää ensi vuonna miljardi euroa.


Espoon menot kasvavat nyt nopeammin kuin tulot. Kun kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä julkaisi talousarvioehdotuksen, häntä huolestutti varsinkin se, että kaupungin tämän vuoden verotulot ovat jäämässä kymmeniä miljoonia euroja arvioidusta.

Kaupunginjohtaja Mäkelä on toistuvasti arvostellut valtionosuusjärjestelmää, joka ei hänen mielestään huomioi kasvavien kaupunkien tarpeita. Espoo on menettänyt vuosina 2013–2020 valtionosuuksien tasauksia muille kunnille yhteensä 1,4 miljardia euroa ja samaan aikaa joutunut ottamaan velkaa.

Espoon väestö jatkaa kasvua 4 600–4 800 asukkaan vuosivauhtia. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Espoon väestörakenne kuitenkin muuttuu ja huoltosuhde heikkenee.

Kasvavan kaupungin investointitahti on kova. Vuonna 2020 on rakenteilla tai valmisteilla vajaat parikymmentä koulua ja päiväkotia. Vuoteen 2030 ulottuvan 11 vuoden investointiohjelman kokonaismäärä on yhteensä 3,1 miljardia euroa, keskimäärin 282 miljoonaa euroa vuodessa. Uusien koulujen ja päiväkotien lisäksi taloutta kuormittavat useiden toimitilojen sisäilmaongelmista johtuvat väistöratkaisut. Kalliita rahaa nieleviä hankkeita ovat Länsimetron jatke ja Raide-Jokeri.

Espoon valtuustoryhmät neuvottelivat talousarvioehdotuksen julkistamisen jälkeen vasemmistoliittoa lukuun ottamatta sopimuksen, jossa kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen lisättiin noin 5 miljoonaa euroja nettomenoja. Kun kaupungin menot ovat yhteensä 2,158 miljardia, sovitut lisäykset olivat kokonaisuuteen nähden pieniä. Niitä kohdennettiin sivistystoimeen ja sosiaali- ja terveystoimeen.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos oli tyytyväinen siihen, että menolisäykset talousarvioehdotukseen ”säilyivät kohtuullisella tasolla”.

Toiseksi suurimman ryhmän vihreiden vetäjä Jyrki Kasvi muistutti, että vihreiden aiemmin esittämä maltillinen veronkorotus olisi tarkoittanut sitä, että koulutuksesta ei olisi pitänyt leikata lainkaan. Hän moitti sitä, että pyöräilyn talvikunnossapitoon ei löydy rahaa.

Teemu Lahtinen sanoi, että perussuomalaiset olisi toivonut muun muassa teiden kunnossapitoon enemmän rahaa sekä kouluihin kiertäviä psykiatrisia sairaanhoitajia.

Kolmanneksi suurimman ryhmän Sdp:n johtaja Markku Sistonen totesi, että hänen mielestään Espoon olisi syytä palata aikaan, jossa veroprosentista päätetään vasta budjettineuvotteluiden yhteydessä.

Kaupunki päätti jo paljon ennen vuoden 2020 talousarvion hyväksymistä, että tulo- ja kiinteistöveroprosentteihin ei tehdä korotuksia ensi vuonna. Tämä tapa hiertää myös etenkin vasemmistoliittoa.

”On käsittämätöntä, että emme toimi samalla tavalla kuin muut isot kaupungit, että veroista ja menoista päätetään samaan aikaan”, sanoi jo ennen kokousta ryhmän puheenjohtaja Kari Uotila, joka tekikin valtuustosalissa toivomusesityksen siitä, että Espoo voisi jatkossa päättää samaan aikaa veroprosentista että talousarviosta.

Myös vihreiden Saara Hyrkkö kysyi, ”onko viisasta” lyödä veroprosentti kiinni ennen budjettia.

Vasemmistoliitto olisi halunnut nostaa veroprosentin 18,75 prosenttiin eli 0,75 prosenttiyksiköllä. Vasemmistoliiton mielestä veroprosenttia olisi pitänyt nostaa, jotta olisi turvattu kaupungin palvelutasoa ja hillitty kaupungin velkaantumisvauhtia.

Vasemmistoliitto teki keskiviikkona valtuustosalissa talousarvioon kokonaismuutosehdotuksen, joka olisi tarkoittanut menopuolella yhteensä noin 18 miljoonan euron lisäystä mm. terveyden- ja vanhustenhoitoon, perheiden sosiaalipalveluihin ja koulutukseen. Vasemmistoliiton mukaan summa olisi saatu kasaan jo veroprosentin neljännesprosenttiyksikön korotuksella. Muutosehdotus kaatui odotetusti murskaluvuin.

Vasemmistoliitto nosti esiin myös terveyskeskusmaksujen poistamisen, mikä olisi tarkoittanut tulopuolella 4,6 miljoonan euron menetystä.

Tiina Ahlfors (vas) perusteli terveyskeskusmaksun poistamista sillä, että se madaltaisi kynnyksiä ja mahdollistaisi hoitoon hakeutumista niille, joille se on vaikeaa.

Timo Soinin (sit) mielestä veronkorotukset eivät auta, vaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sosiaali- ja terveystoimeen on budjetin suurin menoerä.

Keskiviikon talousarviokäsittelykokouksen yhteydessä jätettyjen lukuisten toivomusten käsittely jätettiin pöydälle käsiteltäväksi ensi maanantaina.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko, kun Noriko olikin Outi

  2. 2

   Al-Holin leirillä useita kertoja vieraillut ruotsalaiskirurgi pelastaisi lapset ja veisi äidit oikeuden eteen

  3. 3

   Nyt Ruotsista tuodaan muitakin kuin isoja diesel-autoja: Lempääläläismies haki vähän ajetun Teslan ja moni muu lataushybridin

  4. 4

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  5. 5

   Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

  6. 6

   Tulikuumaa vettä pulppuaa Helsingin Uudenmaankadulle, alueen asukkaita varoitetaan

  7. 7

   Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

  8. 8

   Star Warsin yli 40 vuotta kestänyt saaga päättyy tällä viikolla – Tätä on odotettavissa

  9. 9

   Opettaja kyllästyi, kun oppilaat harhautuivat tunnilla someen ja teki testin: Auttaako käsinkirjoittaminen oppimaan?

  10. 10

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  9. 9

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  10. 10

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  11. Näytä lisää