Kaupunki

Poliisi varautuu Helsingin mielenosoituksiin järein varustein – Näin jännitteiset marssit etenevät

Mikäli poliisi huomaa kokoontumisissa lainvastaista toimintaa, poliisi voi päättää mielenosoituksen. Se on kuitenkin hyvin harvinaista, kertoo ylikomisario Seppo Kujala.

Helsingissä on itsenäisyyspäivänä odotettavissa edellisvuosien tapaan useita mielenosoituksia siitäkin huolimatta, että poliisi kielsi keskiviikkona uusnatsien Kohti vapautta -kokoontumisen.

Mielenosoitus kiellettiin, koska poliisin käsityksen mukaan Kohti vapautta -liikkeessä ovat mukana samat ihmiset kuin korkeimman oikeuden aiemmin kieltämässä äärioikeistolaisessa Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä (PVL). Korkein oikeus määräsi PVL:n aiemmin tänä vuonna väliaikaiseen toimintakieltoon.

Poliisin mukaan on todennäköistä, että itsenäisyyspäiväksi ilmoitettu mielenosoitus tultaisiin järjestämään sellaisessa muodossa, että asiassa on syytä epäillä laittoman yhdistystoiminnan harjoittamista.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen muistuttaa, että yhdistymis- ja kokoontumisvapautta voidaan ja joissain tapauksissa pitääkin rajoittaa.

”Ei kokoontumisvapaus ole mikään absoluuttinen perusoikeus”, Ojanen sanoo.

Julkisella vallalla on Ojasen mielestä velvollisuus ehkäistä rasistista toimintaa. Esimerkiksi viime vuonna poliisi pysäytti Kohti vapautta -marssin ja takavarikoi osallistujilta hakaristilippuja.

Ojanen muistuttaa, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on todennut, että hakaristilipun esillä pitäminen on yhdenvertaisuuslain häirintää.

”Natsilippujen symbolimerkitykset ovat niin rajut, mikään kokoontumisvapaus ei oikeuta tällaista toimintaa”, Ojanen sanoo.

Lue lisää: Poliisi uhkaa keskeyttää laittomiksi muodostuvat mielenosoitukset itsenäisyyspäivänä – Professori: ”Ei kokoontumisvapaus ole absoluuttinen perusoikeus”

Kohti vapautta -marssin kieltämisen jälkeen katupartioliike Soldiers of Odin kertoi verkkosivuillaan järjestävänsä itsenäisyyspäivänä Turvallinen Suomi takaisin -nimisen kokoontumisen. Poliisi vahvisti saaneensa ilmoituksen mielenosoituskulkueesta torstaina.

Aiempina vuosina katupartioliike Soldiers of Odinin jäseniä on ollut mukana Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Kohti vapautta -marssilla.

Itsenäisyyspäivän tapahtumista vastaava ylikomisario Seppo Kujalan mukaan lähtökohtana on se, että kaikki saavat kokoontua.

”Kokoontumisvapaus on ensisijainen. Samanlaista ennakkotarkastelua kuin Kohti vapautta -marssiin ei tässä tapauksessa ole”, Kujala sanoo.

Poliisilla ei ole tiedossa, että Soldiers of Odinin järjestämä marssi liittyisi PVL:n yhdistyksen kiellettyyn toimintaan.

Tilanne etenee itsenäisyyspäivänä kaikissa mielenosoituksissa kuin missä tahansa muissakin kokoontumisissa, Kujala sanoo.

”Ensinnäkin poliisi turvaa kokoontumiset ja toiseksi katsoo, että mielenosoitukset tapahtuvat lain puitteissa.”

Mikäli poliisi huomaa kokoontumisissa lainvastaista toimintaa, poliisi voi päättää mielenosoituksen, mutta se on Kujalan mukaan hyvin harvinaista.

”Yleensä kaikki kokoontumiset on saatu hyvässä järjestyksessä loppuun.”

Poliisi pyrkii pitämään mielenosoitusjoukot erillään toisistaan, jotta väkivaltaisuuksilta vältyttäisiin.

Helsinki saa itsenäisyyspäivänä apuvoimia poliisilaitoksilta ympäri Suomen. Kujala arvioi, että perjantaina on liikkeellä satoja poliiseja. Resursseja tarvitaan runsaasti, koska tapahtumia on samaan aikaan paljon, merkittävästi enemmän verrattuna normaaliin viikonloppuun, Kujala kertoo.

”On vielä pitkä viikonloppu, joten edessä on myös tavallista viikonlopun juhlintaa. Kiirettä tulee varmasti olemaan.”

Mielenosoitusten lisäksi poliisilla on merkittävät turvajärjestelyt Presidentinlinnassa järjestettävissä Linnan juhlissa.

Poliisi on näkyvästi läsnä itsenäisyyspäivinä Helsingin katukuvassa. Raskaat aseet ja joukkojenhallintavarusteet eli ”mellakkavarusteet” herättävät huomiota.

”Käytämme kaikkea varustusta, mitä normaalistikin eri tilanteissa, joten mukana on kaikki välineet, mitä meillä suinkin on.”

Myös poliisin miinoja kestävät panssarimersut ovat käytössä itsenäisyyspäivänä.

Helsingin poliisi valvoo perjantaina myös satamia muun muassa mahdollisesti mielenosoituksiin pyrkivien ryhmien varalta, kertoo STT. Helsingin poliisista kerrotaan STT:lle, että tarkastuksia on tehty, mutta mitään huolestuttavaa ei ole tullut ilmi eikä esimerkiksi kiinniottoja ole tehty.

Ylikomisario Pekka Höökin mukaan tarkastuksia tehdään epäilyttävissä tapauksissa. Epäilyksiä voi STT:n mukaan herätä esimerkiksi pohjoismaisten viranomaisten tekemien ilmoitusten vuoksi.

Poliisille oli torstaihin mennessä ilmoitettu kuudesta itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestettävästä mielenosoituksesta tai kulkueesta.

Edellisvuosien tapaan Töölöntorilta lähtee kello 19 liikkeelle 612-soihtukulkue. Hietaniemen hautausmaalle etenevä kulkue on profiloitunut aiempina vuosina äärioikeistolaiseksi, ja mukana on muun muassa ollut PVL:n jäseniä.

Viime vuonna poliisi arvioi 612-soihtukulkueeseen osallistuneen noin 2 800 ihmistä.

Jälleen järjestetään myös Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Kulkueen on määrä lähteä liikkeelle Narinkkatorilta kello 17.30, ja päätepiste on poliisin tietojen mukaan Taivallahden kenttä.

Poliisi ilmoitti viime vuonna Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen keränneen noin 1 800 ihmisen osallistujajoukon.

Lisäksi poliisille on ilmoitettu niin ikään Töölössä kulkevasta ”mielenilmauksesta itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi” sekä myöhään illalla Pikkuparlamentin edustalla järjestettävästä ”itsenäisyyspäivän muistotilaisuudesta”.

Kuudes poliisin tietoon tullut kokoontuminen on perinteinen opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkue.

Itsenäisyyspäivän mielenosoitusten ja kulkueiden reitit saattavat vielä muuttua. Helsingin poliisi tiedottaa kokoontumisten käänteistä itsenäisyyspäivänä julkisella Twitter-tilillään.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ja mielenosoitukset aiheuttavat muutoksia julkisen liikenteen reitteihin sekä poikkeuksia ja katkoksia yleiseen ajoneuvoliikenteeseen Helsingin keskustan alueella perjantain kello 12 ja lauantain noin kello 01.00 välisenä aikana.

Mielenosoituksia on ilmoitettu järjestettävän iltapäivästä alkaen. Mielenosoitukset aiheuttavat katkoksia liikenteeseen tai estävät ajoneuvoliikenteen kokonaan joksikin aikaa.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa aiheuttaa muutoksia julkisen liikenteen reitteihin noin kello 18 alkaen.

Poliisi kehottaa välttämään yksityisautoilua keskustassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Alustavat tiedot mielenosoituksista


 Helsinki ilman natseja -kulkue noin kello 16–19. Kulkue lähtee liikkeelle noin kello 17.30 Narinkkatorilta. Reitti kulkee Arkadiankadun ja Runeberginkadun kautta Taivallahdenaukiolle.

 612-soihtukulkue noin kello 18–20.30. Kulkue lähtee liikkeelle Töölöntorilta noin kello 19, josta se jatkaa Runeberginkatua ja Pohjoista rautatienkatua Mechelininkadulle.

 Soldiers of Odin -kulkue kokoontuu Kansalaistorille noin kello 16. Se lähtee Töölönlahdenkadulta Museokatua pitkin Töölönkadulle ja Dunckerinkadulle päättyen Hesperianpuistoon noin kello 18.

 Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue järjestetään noin kello 17–18. Se kulkee reittiä Hietaniemenkadulta Arkadiankadulle, Pohjoisesplanadilta Presidentinlinnalle, jatkaa Mariankadulta Aleksanterinkadulle ja päättyy Senaatintorille.

 Mielenilmaus itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi järjestetään noin kello 15-17.30. Kulkue lähtee liikkeelle Museokadulta noin kello 16 ja jatkaa Runeberginkatua Mäntymäen kentälle.

 Itsenäisyyspäivän muistotilaisuus järjestetään noin kello 21–23.30 Arkadiankatu 3:ssa, Pikkuparlamentilla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi koronavirusepäily Suomessa: Kiinan Wuhanista tullut potilas eristettiin Lapin keskussairaalassa

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  3. 3

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  5. 5

   Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat

  6. 6

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  7. 7

   Onko koronavirus pahempi kuin tavallinen influenssa ja kuinka monta ihmistä yksi sairastunut voi tartuttaa? Tämä viruksesta tiedetään nyt

  8. 8

   Karibianmerellä voimakas maanjäristys, tsunamivaroitus peruttiin

  9. 9

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  10. 10

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  6. 6

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  7. 7

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  8. 8

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  9. 9

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  10. 10

   Onko koronavirus pahempi kuin tavallinen influenssa ja kuinka monta ihmistä yksi sairastunut voi tartuttaa? Tämä viruksesta tiedetään nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää