Kaupunki

Marraskuussa postilaatikosta löytyi yllättävä kutsu, ja nyt Jaana Tyrni valmistautuu Linnan juhliin: ”Kirjastoihmisenä ei tällaisia juhlia kauheasti ole”

Linnan juhlien teemana on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Espoon kirjasto valittiin tänä vuonna maailman parhaaksi kirjastoksi.

Päällimmäiset tunteet olivat yllättyneisyys ja hämmennys. Marraskuun alussa Espoon kirjastotoimenjohtaja Jaana Tyrni piteli käsissään kutsukorttia ja yritti ymmärtää, että se todella oli miltä näytti: kutsu Linnan juhliin.

”Ei tavallinen ihminen oleta, että tällaista kutsua tulisi kohdalle koskaan omassa elämässä.”

Siihen, että kutsu kolahti juuri Tyrnin postilaatikkoon, vaikutti todennäköisesti ainakin kolme asiaa.

Ensinnäkin Linnan juhlien teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Toiseksi suomalainen kirjasto on ollut kovassa nosteessa sen jälkeen kun Helsinkiin valmistui vuosi sitten keskustakirjasto Oodi. Kolmanneksi Espoon kaupunginkirjasto valittiin keväällä Lontoon kirjamessuilla maailman parhaaksi kirjastoksi.

”Alkuhämmennyksen jälkeen tuli iso ilo siitä, että kirjastojen mahdollisuudet yhteiskunnallisena toimijana on nyt noteerattu tällä tasolla. Olemme tehneet Espoossa todella paljon töitä tiedon ja yhteiskunnallisen keskustelun edistämiseksi”, Tyrni sanoo.

Espoon kirjastoissa on jo pitkään esimerkiksi järjestetty vaalitilaisuuksia ja poliittisia keskusteluja sekä vapaaehtoistoimintaa.

”Monissa kirjastoissa ajatellaan, että koska kirjaston pitää olla puolueeton paikka, siellä ei saisi kauheasti näkyä esimerkiksi uskonto tai puoluepolitiikka. Me taas ajattelemme, että sen pitää näkyä. Olemme ajatelleet sen niin, että annetaan kaikille halukkaille tasapuolisesti mahdollisuus.”

Tyrnistä rajanveto on selkeä: niin kauan kuin laillinen taho, kuten rekisteröity yhdistys, haluaa järjestää kirjaston tiloissa ohjelmaa, se sallitaan.

”Sananvapaus on iso teema, joka on kirjastoissa tärkeässä roolissa.”

Yhteiskunnallisen keskustelun lisäksi Linnan juhlien teemana on tieto. Mutta mikä on kirjaston merkitys tiedon lähteenä maailmassa, jossa tietoa on saatavilla enemmän ja helpommin kuin koskaan aikaisemmin?

”Maksullisuus on se iso kysymys. Tavalliselle ihmiselle kymppi kuussa jostain tilauksesta ei ole mitään, mutta sitten meillä on paljon ihmisiä, joille se on todella iso asia”, Tyrni vastaa.

 

”Haluamme havahduttaa siihen, että kirjasto on paikka, josta voi saada tietoa ja apua.”

Toinen iso asia on tiedon luotettavuus. Tyrni näkee kirjastot paikkoina, joissa opetetaan lähdekriittisyyttä ja autetaan luotettavan, oikean tiedon lähteille.

Ihmisten tiedonsaantiin vaikutetaan myös sillä, miten kirjoja pannaan esille kirjastossa, Tyrni uskoo. Useissa Espoon kirjastoissa on isot nuorille tarkoitetut tilat, joissa on esillä myös tietokirjallisuutta.

”On tärkeää, että nuorille, jotka vielä etsivät omaa maailmankuvaansa, on tarjolla palasia, joista maailmankuvaa voi rakentaa. Haluamme havahduttaa siihen, että kirjasto on paikka, josta voi saada tietoa ja apua.”

Kirjaston yhteiskunnallinen merkitys korostuu Tyrnin mukaan aikana, jolloin valtaosa asioinnista on siirtynyt verkkoon. Espoonkin kirjastoissa on tarjolla monenlaista neuvontaa ja tukea esimerkiksi viranomaisasiointiin.

”Vuoden 2017 kirjastolaissa nostettiin esille aktiivinen kansalaisuus ja yhdenvertaisuus. Digituki on nimenomaan sitä, mikä tukee aktiivisena kansalaisena toimimista.”

Yleensä Tyrni on viettänyt itsenäisyyspäivää käymällä kävelyllä miehensä ja koiransa kanssa sekä katsomalla Linnan juhlia televisiosta.

”Viime aikoina ovat mietityttäneet myös itsenäisyyspäivän mielenosoitukset. Ajattelen, että kirjaston tehtävä on edistää yhteiskuntaa, jossa päällimmäisinä ovat ymmärrys ja myötätunto, eivät viha ja pelko.”

Linnan juhlista Tyrni odottaa erityisesti ruokatarjoiluja. Hän kertoo olevansa kova ruoanlaittaja ja odottavansa kiinnostuneena, miten tarjoilut on järjestetty juhlissa.

”Ruoka tuli heti ensimmäisenä mieleen, ja menin netistä katsomaan, mitä siellä on. Siellä on käytetty kotimaisia raaka-aineita, mikä heijastaa myös kestävää kehitystä.”

Pukunsa Tyrni on hankkinut iltapukuliikkeestä Helsingistä. Kyseessä on hänen mukaansa yksinkertainen mekko, jonka voi tarvittaessa lyhentää niin, että sitä voi käyttää muissakin kuin iltapukutilaisuuksissa.

 

”Kirjastoihmisenä ei tällaisia juhlia kauheasti ole.”

Juhlia varten hän on myös leikkauttanut ja värjäyttänyt hiuksensa. Kynnet laitettiin kuntoon torstaina, ja hiukset ja meikki tehdään perjantaina ennen juhlia.

”Tämä on kaikki aika uutta. Kirjastoihmisenä ei tällaisia juhlia kauheasti ole.”

Kirjastopiireissä on Tyrnin mukaan oltu innoissaan kutsusta.

”Kirjastot ovat vähän samanlaisia kuin päiväkodit tai sairaalat. Monet ihmiset pohtivat, nähdäänkö heidän tekemäänsä työtä oikeasti. Nyt ihmiset näkevät, että tätä pidetään merkityksellisenä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  3. 3

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  7. 7

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  8. 8

   Kolmen kotkan nokkima peura pelastettiin ilmatyynyalukseen Lappajärvellä

  9. 9

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää