Kaupunki

Äärioikeistolaisten hihamerkit ja anarkistiliput vilahtelivat Helsingissä, kun tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa – Poliisi otti kiinni 13 ihmistä

Arviolta sadat poliisit valvovat itsenäisyyspäivän tapahtumia. Kokeneen komisarion mukaan mielenosoitukset sujuivat ”suht koht suunnitelmien mukaan”.

Tuhannet ihmiset marssivat Helsingissä itsenäisyyspäivänä eri mielenosoituksissa edellisvuosien tapaan. Helsingin poliisille oli etukäteen ilmoitettu ainakin kuudesta eri kulkueesta ja mielenosoituksesta.

Itsenäisyyspäivän mielenosoituksia valvonut poliisi otti Helsingissä kiinni ainakin 13 ihmisiä.

Viisi henkilöä otettiin jo iltapäivällä kiinni metrossa ja metroliikenne oli hetken aikaa pysähdyksissä. Poliisin mukaan kenellekään ei aiheutunut vaaraa, vaikka kiinniotetuilta löytyi ainakin yksi teräase sekä soihtuja.

Lain mukaan mielenosoituksissa käytettävät välineet eivät saa aiheuttaa vaaraa.

Henkilöt otettiin kiinni Rautatientorin asemalla heidän tullessaan isossa joukossa keskustaan. Poliisin käsityksen mukaan kiinniotetut henkilöt olivat aikeissa osallistua katupartioliike Soldiers of Odinin kulkueeseen.


Soldiers of Odin -kulkueesta poliisi otti kiinni kolme henkilöä, joiden epäillään häirinneen kulkuetta. Yksi häirinnästä epäilty otettiin kiinni jo Kansalaistorilla, jossa kulkue kokoontui.

STT:n mukaan ympäristöliike Elokapina kertoo pysäyttäneensä Soldiers of Odin -marssin Helsingissä asettumalla istumaan marssin eteen Töölönkadulla. Järjestön mukaan mielenilmaus kesti muutaman minuutin. Poliisi hajotti tilanteen ja otti kiinni kaksi vastamielenosoittajaa, kertoo järjestö tiedotteessaan.

Loput viisi kiinniotot liittyivät tavalla tai toisella myöhemmin järjestettyyn 612-soihtukulkueeseen, jonka yhteydessä heitettiin ainakin yksi paukkupommi.

Ainakin osa kiinniotetuista oli kulkueen häiritsijöitä.

”He eivät ole syyllistyneet muuhun kuin häiriköintiin, joten me emme tarkasti pohdita, mikä heidän vakaumuksensa on”, sanoo komisario Patrik Karlsson.

Karlssonin mukaan itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat suurin piirtein suunnitelmien mukaan ja jokseenkin edellisvuoden tapaan.

Kaikki kiinniotot tehtiin hänen mukaansa häiritsevän käytöksen perusteella ja ”ennaltaehkäisevässä mielessä”. Mahdolliset rikostutkinnat jäävät myöhemmin arvioitavaksi.


Ensimmäisten joukossa mielenosoittamisen aloitti perjantaina Soldiers of Odin teemalla ”Turvallinen Suomi takaisin”.

Soldiers of Odinin jäsenet ja kannattajat kerääntyivät Kansalaistorille kello 16 aikaan. Mielenosoittajat kantoivat liikkeen lippuja ja kylttejä. Osa heistä oli peittänyt kasvonsa.

Osalla kulkueen osanottajista oli päällään äärioikeistolaisen Kansallismielisten liittouman hihamerkkejä. Mukana oli myös Suomen lippuja sekä vihreitä lippuja kantaneita henkilöitä.

Ennen liikkeellelähtöä marssijoita ohjeistettiin olemaan provosoitumatta. Mielenosoituskulkue lähti liikkeelle puoli viideltä iltapäivällä.

Kulkueessa vastustettiin huudoin muun muassa eronnutta pääministeriä Antti Rinnettä (sd), ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) ja sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr). Huutojen kohteena olivat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä entinen ulkoministeri Timo Soini. Muutama sivustaseuraaja seurasi kulkuetta huudellen, mihin kulkue vastasi omilla huudoillaan.


Kulkueen jälkeen marssijat kokoontuivat Hesperian puiston amfiteatterille pitämään puheita.

Puhumassa olivat ainakin saksalaisen, äärioikeistolaisen Der Dritte Weg -järjestön sekä Kansallismielisten liittouman edustajat.

Myös marssimasta kielletyn Kohti Vapautta -liikkeen Twitter-tililtä päivitettiin perjantaina kulkueesta, sen jälkeen Hesperian puistossa pidetystä puhetilaisuudesta sekä myöhemmin järjestetystä 612-marssista.

Puheiden aikana yleisön joukossa nähtiin natsitervehdys. Poliisin arvion mukaan Soldiers of Odinin kulkueeseen osallistui noin 250 henkilöä.

Aiempina vuosina Soldiers of Odinin jäseniä on ollut mukana Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Kohti vapautta -marssilla. Poliisilla ei ollut tiedossa, että Soldiers of Odinin järjestämä marssi liittyisi PVL:n yhdistyksen kiellettyyn toimintaan.

Kohti vapautta -marssi on kielletty tänä vuonna, koska poliisin mukaan Kohti vapautta -liikkeessä ovat mukana samat ihmiset kuin PVL:ssä. Korkein oikeus määräsi PVL:n aiemmin tänä vuonna väliaikaiseen toimintakieltoon.

Marssin mahdollista kytköstä Kohti vapautta -liikkeeseen arvioidaan jälkikäteen, Helsingin poliisista kerrotaan uutistoimisto STT:lle.

”Meillä on paljon materiaalia, tietoa koko ajan tulee. Voidaan sitten jälkikäteen arvioida onko tässä mahdollisesti syyllistetty johonkin rikokseen”, komisario Karlsson sanoi STT:lle.

Soldiers of Odin -liikkeen marssilla nähtiin samoja banderolleja ja kuultiin samantyyppisiä iskulauseita kuin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aikaisemmilla marsseilla. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen epäillään jatkavan toimintaansa Kohti vapautta -liikkeenä.

Karlssonin mukaan kaikkien osallistujien tunnistaminen ja banderollien arvioiminen mielenosoituksen ollessa käynnissä on haastavaa.

”Jälkikäteen täytyy arvioida onko tässä rikottu tätä, että on osallistuttu vaikka tämä järjestö on kielletty.”


Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kulkue lähti puolestaan liikkeelle Narinkkatorilta kello 17.30 jälkeen. Poliisin arvion mukaan kulkueessa marssi noin 2 700 ihmistä.

Kulkue eteni Runeberginkatua pitkin Taivallahdenkentälle, jossa pidettiin puheita. Paikalla oli esiintymässä muun muassa räppärit Paleface ja Laineen Kasperi.

Töölöntorilta lähtenyt 612-soihtukulkue ohitti Taivallahden kentän Runeberginkadulla seitsemän jälkeen. Helsinki ilman natseja -mielenosoittajat kerääntyivät kentän laitan huutamaan ja buuaamaan ohikulkeneelle soihtukulkueelle. Poliisi oli paikalla järeällä joukolla ja eristi mielenosoittajat toisistaan.

612-marssin ohitusta lukuun ottamatta tunnelma oli Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen ajan rauhallinen.


Kulkuetta oli järjestämässä muun muassa Vasemmistonuoret. Vasemmistonuorten varapuheenjohtajan Henrik Jaakkolan mielestä mielenilmaus oli puoluekannasta riippumatta kaikille, jotka arvostavat vapautta ja demokratiaa.

”Natsit eivät nouse valtaan mitenkään kertarykäisyllä, vaan pikkuhiljaa, kun normalisoidaan sitä, että Helsingin kaduilla voi kulkea hakaristiliput liehuen. Se on osa natsismin normalisointia, kun ajatellaan, että sen vastustaminen on jotenkin äärimmäistä”, Jaakkola sanoo.

Kulkueessa liehui punamustia anarkistilippuja ja Vasemmistonuorten omia tunnuksia. Niiden lisäksi marssilla näkyi ainakin Chilen lippu ja kurdien puolesta taistelevan Women’s Protection Unitin tunnuksia.

”Kurdit ja chileläiset ovat nähneet, mihin äärioikeistolainen politiikka voi viedä. He haluavat olla täällä vastustamassa sitä, että Suomessa tapahtuisi samaa”, Jaakkola sanoo.

Edellisvuosien tapaan Töölöntorilta lähti kello 19 liikkeelle 612-soihtukulkue. Kulkue on profiloitunut aiempina vuosina äärioikeistolaiseksi, ja mukana on muun muassa ollut PVL:n jäseniä. Viime vuonna poliisi arvioi 612-soihtukulkueeseen osallistuneen noin 2 800 ihmistä, mutta tänä vuonna osallistuneita oli poliisin mukaan noin 1 500.

Kulkueessa oli kello 19 aikaan rauhallista sen lähdettyä liikkeelle. Kulkueeseen liittyi HS:n tietojen mukaan joitakin Soldiers of Odinin jäseniä.

612-soihtukulkue ja sitä vastustavat antifasistit kohtasivat Runeberginkadulla. Antifasistit buuasivat kovaan ääneen 612-soihtukulkueelle. Ratsupoliisi seurasi 612-kulkuetta.

Kulkue päättyi Hietaniemen hautausmaalle. Hieman ennen kello kahdeksaa kulkue oli jo hajautunut.


Poliisi valvoi perjantaina myös näkyvästi Helsingin Rautatientorin metroasemalla, kertoi paikalla ollut STT:n toimittaja.

Metroasemalla oli puoli neljän aikaan iltapäivällä ihmisjoukko, jossa oli mukana useita äärioikeistolaisessa Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä vaikuttaneita henkilöitä. He jatkoivat matkaansa kohti Kansalaistoria, josta Soldiers of Odin -äärioikeistoryhmä aloitti mielenosoituksensa.

Helsinki sai itsenäisyyspäivänä apuvoimia poliisilaitoksilta ympäri Suomen. Itsenäisyyspäivän tapahtumista vastaava ylikomisario Seppo Kujala arvioi aikaisemmin HS:lle, että perjantaina olisi liikkeellä satoja poliiseja.

Poliisi valvoi myös satamia, joiden kautta Helsinkiin ja Turkuun saapui oletettavasti mielenosoitustarkoituksessa jonkin verran ihmisiä. Karlssonin mukaan ketään ei kuitenkaan pysäytetty.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  2. 2

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Ozzy Osbourne kertoi sairastavansa Parkinsonin tautia

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   HS-analyysi: Trump-oikeudenkäynti vaarantaa monen senaattorin uran – maltillisen republikaanin Susan Collinsin suosio rapautui pahoin

  7. 7

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  10. 10

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää