Kaupunki

Hernesaaresta tulee yli 7 000 asukkaan asuinalue, jonne ei ole pakko rakentaa parkkipaikkoja

Uimaranta, eksoottiset kadunnimet, lumenkaato ja liikenne ovat närästäneet asukkaita suunnittelun loppumetreille asti.

Mureenakatu, Pallokalanpuisto, Atollikuja, Meduusankatu ja Miekkakalanaukio liittyvät Helsingin kadunnimistöön, kun Hernesaaren uuden asuinalueen rakentaminen alkaa 2020-luvulla.

Useiden vuosien monipolvinen suunnittelu-urakka on vihdoin loppusuoralla, kun viimeistelty asemakaavamuutos on etenemässä kohti kaupunginvaltuustoa. Asukkaita uudelle alueelle on tulossa noin 7 600 ja työpaikkoja 3 000.

Viime vaiheen muutoksista merkittävin on autopaikkavelvoitteen poisto. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asuntorakentajat voivat tehdä autopaikkoja niin paljon kuin uskovat saavansa niitä kaupaksi. Mitään asuinneliömäärään perustuvaa pakkoa niiden tekemiseen ei ole.

Jos kysyntää on, autopaikat sijoittuvat pihakannenalaisiin pysäköintilaitoksiin ja erillisiin pysäköintitaloihin.

Markkinaehtoisen autopaikkavelvoitteen päänavaaja Helsingissä on Kalasataman Nihti, jonka asemakaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi marraskuussa.Parkkinormin poisto voi osaltaan ratkaista niitä liikenteellisiä riskejä, joita ison asuinalueen rakentaminen kapealle niemelle voi tuottaa. Suunnittelun aikana eteläisten kaupunginosien asukkaat ovat epäilleet, että Hernesaaren, Eiran, Punavuoren ja Ullanlinnan kaupunginosat tukehtuvat liikenteen ruuhkiin.

Konsulttiyritys WSP on syyskuussa valmistuneessa liikenneraportissa tarkastellut Telakkakadun ja Hietalahdenrannan katuverkon välityskykyä neljän eri tulevaisuusskenaarion perusteella.

Johtopäätöksenä on, ettei liikenne ruuhkaudu ainakaan silloin, jos ruuhkamaksut otetaan seudulla käyttöön. Autoliikenteen kulkutapaosuus pienenee liikenteen hinnoittelun myötä. Ruuhkamaksut jakavat kuitenkin poliittista kenttää voimakkaasti, eikä niiden käyttöönotto ole vireillä päätöksenteossa.

Jos nykymeno jatkuu ja autoliikenteen matkamäärä kasvaa suorassa suhteessa maankäyttöön, liikenne ruuhkautuu väistämättä. Tuolloin Hernesaaren rakentamisella ei ole kokonaisuuden kannalta enää merkitystä.

Kaikissa tutkituissa liikenneskenaarioissa Hernesaaren alueen kulkutapajakauma painottuu kantakaupungin tavoin voimakkaasti kävelyyn, joukkoliikenteeseen ja pyöräilyyn. Uusi Telakkakadun raitiotie on jo rakenteilla, ja se ulottuu aikanaan aivan Hernesaaren kärkeen.

Helsingin seudun liikenne (HSL) on varautunut siihen, että raiteita pitkin voi tulevaisuudessa kulkea kaksikin raitiolinjaa. Tarkistetussa liikennesuunnitelmassa on vaalittu raitioliikenteen sujuvuutta sijoittamalla raitiovaunuvalot Telakkakadun ja Eiranrannan risteykseen.

Eiranrannan katulinjaus muuttuu siten, että katu siirretään myötäilemään Merikadun muuria. Tämä pienentää hieman koirapuistoa ja poistaa veneiden talvisäilytyspaikat. Uusia talvisäilytyspaikkoja on luvassa risteilylaitureiden tuntumaan.

Katulinjan siirron myötä rantapuiston alue kasvaa.

Liikenne-ennusteen perusteella kaksi kolmasosaa Hernesaaren autoliikenteestä kulkee Telakkakadun kautta ja kolmannes Eiranrannan kautta itään.

Hernesaaren kaavoitus on herättänyt ristiriitaisia intohimoja alueen lukemattomissa yksityiskohdissa. Vielä viime vaiheen nähtävilläolon aikana kaavaesitys poiki yhdeksän muistutusta.

Niissä on lähinnä moitittu liikenteen lisääntymistä sekä rakentamisen määrää ja korkeutta, mutta myös alueen eksoottinen nimistö ja virkistysalueiden kohtalo ovat närästäneet pitkän suunnitteluprosessin aikana.

Esimerkiksi Eiranrannan nykyisen uimapaikan muutos viralliseksi uimarannaksi on harmittanut kylmävesiuimareita ja pelottanut joitakin asukkaita.

Uimareiden ja lähiasukkaiden järjestämässä tilaisuudessa vuosi sitten asukkaat olivat huolissaan siitä, että uimaranta toisi alueelle lisää kaupunkilaisia, liikennettä sekä järjestys- ja meluhäiriöitä. Rannalle on tulossa pieni pukuhuone- ja kahvilarakennus, mutta kaavoittaja tähdentää, ettei sen katolle sallita tarjoilualueita, joten huoli katolla raikaavasta musiikista on aiheeton.

Nykyisen rantakahvilan eli Cafe Birgitan omistaja varautuu rakennuksen laajentamiseen. Cafe Birgitan ja kaavassa suojeltavan Löyly-rakennuksen väliin on tulossa aallonmurtaja ja satama-allas, joka mahdollistaa säännöllisen veneliikenteen Hernesaaresta eri kohteisiin.

Ristiriitoja herättävä lumenkaato Hernesaaren kärjessä voi kaavan mukaan jatkua. Kaupunki etsii koko ajan uusia keinoja katulumen poistamiseen.

Hernesaaren nykyisistä rakennuksista suojellaan sekä Fordin talo että Löyly, muttei Valtion viljavaraston siiloja. Viljasiilot on kuitenkin määrä ottaa huomioon jatkosuunnittelussa.

Hernesaaren esirakentamisesta on tulossa kaupungille iso lasku, sillä vanha maantäyttöalue on hankala rakennuskohde. Kaupunki laskee kaavaratkaisun maksavan 180–190 miljoonaa euroa.

Tonttituloja Helsinki arvioi saavansa 390–400 miljoonaa euroa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  2. 2

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  6. 6

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  8. 8

   Suunnitelmat aselakien kiristämisestä saivat tuhannet amerikkalaiset aseistautuneina kaduille, mutta miksi oma ase on monille niin tärkeä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  10. 10

   Lähes jokaisen kropassa on puolieroja, jotka voivat aiheuttaa yllättäviä vaivoja – Testaa, kuinka symmetrinen olet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää