Kaupunki

Onko Tapiolan arvokas uimahalli purkukuntoinen? Lisätutkimukset valmistuvat vasta ensi vuoden puolella

Tutkimusraportit valmistuvat tammikuussa, jonka jälkeen Aarne Ervin suunnitteleman rakennuksen kohtaloon saataneen selvyyttä.

Espoon Tapiolan uimahallin lisäkuntotutkimusten valmistuminen venyy ensi vuoden alkuun.

Kaupunki on selvittänyt uimahallin kuntoa uudelleen syksyn ajan. Taustalla oli kohu kaupungin vuoden takaisesta ilmoituksesta alkaa suunnitella kokonaan uutta uimahallirakennusta Tapiolaan.

Lue lisää: Tapiolan uimahallista syttyi sota: Suojelijat epäilevät purkuperusteita heppoisiksi, kaupunginjohtaja paheksuu ”viisastelijoita ja valittajia”

Tapiolan uimahallia vaivaa muun muassa betonirakenteita rapauttava alkalikiviainesreaktio (akr). Alkalikiviainesreaktio tarkoittaa sitä, että kiviaineksen tietyt mineraalit ja sementtikiven huokosveden sisältämät alkalit ja hydroksyyli-ionit reagoivat keskenään kemiallisesti.

Hallin puolestapuhujien mielestä arkkitehti Aarne Ervin suunnitteleman rakennuksen huonokuntoisuutta on liioiteltu. Lisätutkimusten odotetaan tuovan selvyyttä asiaan. Sisätutkimukset on tehty ja hallin ympärillä on loppuvuodesta kaivettu ja tutkittu myös perustuksia.

Suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen arvioi syyskuussa Helsingin Sanomissa, että kaupungin tavoitteena on ”tämän vuoden puolella” saada uusien tutkimusten tulokset ja sen jälkeen keskustella uudelleen muun muassa Museoviraston, Espoon kaupunginmuseon ja Suomen arkkitehtiliiton kanssa hallin kohtalosta.

Tätä vuotta on sen verran vähän jäljellä, että on syytä kysyä, mitä nyt syksyllä tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt.

Suunnittelupäällikkö Martinsen kertoo HS:lle, että lopullinen tutkimusraportti valmistuu vasta tammikuussa.

”Mitään erityistä enempää mitä aiemmissa keväällä tehdyissä perustusten tutkimuksissa sieltä ei ole löytynyt”, Martinsen suostuu tässä vaiheessa sanomaan.

”Siellä on jonkun verran alkavaa alkalikiviainesreaktiota olemassa. Ei voi sanoa hälyttävässä määrin, mutta ongelma on se, että se jättää semmoisen pienen riskin sinne ikään kuin takaraivoon, jos näitä ruvetaan säilyttämään, mahtaako tämä kuitenkaan kestää.”


Suunnittelupäällikkö Martinsenin mukaan raporttien valmistumisen jälkeen heti tammikuussa on tarkoitus istua Museoviraston ja muiden asiantuntijatahojen kanssa alas. Selvitykset esiteltäneen kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaossa alkuvuodesta ja pian pitäisi olla siis selvillä viedäänkö hallisuunnitelmia eteenpäin vanhan korjaamisella vai uuden rakentamisella.

Valtuutettu Pirjo Kemppi-Virtanen (kok) otti joulukuussa Espoon valtuuston budjettikokouksessa 4. joulukuuta voimakkaasti kantaa Tapiolan uimahallin puolesta.

Kemppi-Virtasen mielestä Tapiolan uimahallin kunnostustyötä ja käyttöön saamista pitää kiirehtiä.

Hän vertasi valtuustossa käyttämässään puheenvuorossa Tapiolan keskusaltaan ympärille muodostunutta kulttuurihistoriallista maisemakokonaisuutta merkitykseltään Helsingin Senaatintoriin, sillä Kemppi-Virtasen mielestä Tapiolan puutarhakaupunki on juuri se osa Espoota, joka maailmalla tunnetaan.

”Sanoin valtuustossa ja sanon nyt, että Tapiola on kohta kuin Aleppo, kaikki hieno murskataan.”


Kemppi-Virtasen mielestä kulttuurihistoriallisesti, arkkitehtonisesti ja kaupunkimaisemallisesti merkittävä ja asemakaavalla suojeltu uimahalli ei tarvitse 50 metrin rataa.

Vuoden 2018 lopussa kaupunki kertoi, että se suunnittelee nykyisen hallin purkamista ja tilalle uutta hallia, jossa on myös 50 metrin rata. Juuri tämä vuoden takainen purkamisilmoitus synnytti metelin.

Kaupungin oli tarkoitus järjestää uudiskohteesta arkkitehtuurikilpailu, mutta Suomen arkkitehtiliitto Safa ilmoitti, että se ei osallistu kilpailun valmisteluun eikä nimeä edustajia kilpailun palkintolautakuntaan.

Museoviraston mielestä rakennus pitäisi säilyttää. Päätöstä purkamisesta ei ole tehty, mutta ei ole tehty hallin kunnostamisestakaan. Kaupunki on syksyn aikana siis selvityttänyt lisää rakennuksen kunnon tilaa.

Perustusten tutkimuksia ovat tehneet kaupungin toimeksiannosta Contesta ja A-insinöörit ja pohjavesitutkimuksia on tehnyt Ramboll.

”Minua huolettaa se, tehdäänkö tutkimus aidosti, eikä asenteellisesti”, Kemppi-Virtanen sanoo.

Vanhan hallin korjauksen hintalappu oli keväällä 2018 esitellyssä hankesuunnitelmassa 23,5 miljoonaa, mutta siitä puuttui muun muassa yläpohjan purkamisesta ja uusimisesta aiheutuvien töiden kulut.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Vastakkain vanha ilme ja kokonaan uusi halli


 Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema Tapiolan uimahalli on valmistunut alun perin vuonna 1965.

 Hallia remontoitiin 2000-luvulla. Se avautui korjauksen jälkeen 2005. Laajennuksessa halliin rakennettiin höyrysaunat, uusia altaita sekä kuntosali.

 Hallia jouduttiin korjaamaan jo vuonna 2015 ja lopulta sulkemaan kokonaan vuonna 2016, koska laatat eivät pysyneet altaissa, vesi vuosi altaasta pois ja ilmanvaihto osoittautui puutteelliseksi. Myöhemmin myös rakennuksen betonirakenteessa havaittiin vaurioita.

 Vuoden 2018 lopussa kaupunki kertoi, että se suunnittelee nykyisen hallin purkamista ja tilalle uutta hallia, jossa on myös 50 metrin rata. Päätöstä ei ole tehty. Hallin kuntoa on selvitetty lisää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  4. 4

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  5. 5

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  6. 6

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  7. 7

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Kapakkakierros kerran viikossa tulee 40 vuodessa maksamaan noin 300 000 euroa – ihmiselämän suuret päätökset ovat pieniä

  10. 10

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää