Kaupunki

Helsingin virkamiehet vastustavat edelleen Vanhankaupungin­kosken padon purkamista – poliitikot ottivat kantaa vaikeaan kysymykseen tiistaina

Asia jätettiin lautakunnan kokouksessa pöydälle.

Vanhankaupunginkosken padon tulevaisuutta käsiteltiin jälleen tiistaina, kun kaupunkiympäristölautakunta päätti asiaan liittyvästä lausunnosta.

Kaupunginhallitukselle tehty lausunto liittyi kaupunginvaltuutettu Atte Harjanteen (vihr) syksyllä 2018 tekemään valtuustoaloitteeseen Vanhankaupungin­­padon purkamisesta.

Aloitetta perustellaan muun muassa vaelluskalakantojen elvyttämisellä sekä alueen kehittämisellä matkailukohteeksi.

Asia jätettiin lautakunnan kokouksessa pöydälle. Seuraava kaupunkiympäristö­lautakunnan kokous on 17. joulukuuta. Kaupunginhallitus taas kokoontuu 16. päivä, eli kaupunginhallitukseen ja sieltä edelleen valtuustoon asia etenee ensi vuoden puolella.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli maaliskuussa Harjanteen aloitetta padon avaamisesta. Lautakunta totesi lausunnossaan tuolloin, että ”purkamisen myönteiset yhteiskunnalliset vaikutukset ovat pienemmät kuin sen säilyttämisen”.

Kaupunginhallitus totesi tämän jälkeen toukokuussa, ettei padon purkaminen kokonaan tai osittain ole realistinen vaihtoehto.

Kaupunginvaltuusto ei esitykseen tyytynyt, vaan päätti toukokuussa palauttaa aloitteen kaupunginhallituksen valmisteluun siten, että kaupunki selvittää Vanhankaupunginkosken padon osittaisen tai kokonaisen purkamisen vaikutukset koko joen alueen luontoon laajasti ja aloittaa padon purkamisen valmistelun, mikäli se on selvityksen pohjalta perusteltua.

Kevään jälkeen tilanne Vanhankaupunginkoskella on muuttunut sikäli, että vesivoimalan energiakäyttö päättyy vuoden loppuun mennessä.

Vantaanjoen länsihaarassa sijaitsevan museovoimalan sulkeuduttua kalat eivät enää joudu turbiineihin, kaupunkiympäristölautakunnan nyt tekemässä lausuntoehdotuksessa todetaan. Myös Vantaanjoen itähaaraan voidaan sulkemisen jälkeen ohjata lisää virtausta, mikä tekee siitä houkuttelevamman kaloille.

Joen itähaaran kunnostussuunnitelman työohjelma valmistui vuonna 2018, ja itse suunnitelman laadinnan on tarkoitus alkaa vuonna 2020.

Virkamiehet ehdottivat lausuntoa, joka päätyy aikaisemman valmistelun tapaan siihen johtopäätökseen, että padon säilyttäminen on perusteltua.

Lausuntoehdotuksesta tullaan kuitenkin käymään ”hyvää keskustelua” kaupunkiympäristölautakunnassa, lautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) arveli ennen kokousta.

”Uskon, että meidän tulee käydä keskustelu siitä, että miten nopeasti itäisen haaran kunnostuksen työt voisivat edetä, tarkentaa kuvaa museovoimalan sulkemisen vaikutuksista kalojen olosuhteiden parantumiseen sekä käydä keskustelua tästä isosta peruskysymyksestä”, Sinnemäki sanoo.

Padon purkaminen olisi aikaisemman selvityksen perusteella oikeudellisesti monimutkainen hanke. Pato on suojeltu erilaisissa kaavoissa, ja sen alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY).


Padon purkamiseen tähtäävä asemakaava olisi todennäköisesti ristiriidassa lainsäädännön kanssa, lausuntoehdotuksessa sanotaan.

”Vaikean juridiikan” lisäksi myös padon purkamisen ja joenuoman kunnostuksen toteuttamisen vaikeus ovat olleet valmistelussa työläitä, Sinnemäki sanoo.

”Tekninen toteuttaminen ja purkamisen riskit ovat varmasti yksi seikka, mikä tässä on painanut”, hän sanoo.

Toukokuussa kaupunginvaltuusto oli asian suhteen jakautunut, ja aloitteen palautuspäätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 35–40. Kaupunginvaltuuston tulevaa tahtotilaa Sinnemäki ei halua vielä spekuloida.

”Uskon, että on tosi laaja enemmistö, jotka joka tapauksessa haluaisivat, että kalojen nousun kannalta olosuhteet olisivat paremmat. Uskon, että se on hyvin jaettu näkemys”, Sinnemäki sanoo.

”Itse ajattelen, että on erittäin tärkeää, että itäisen haaran osalta toimitaan, koska kaikki muut vaihtoehdot ovat sellaisia, joissa asiat tapahtuvat hyvin hitaasti tai eivät ollenkaan.”

Vanhankaupunginkosken pato on ollut kiistelyn aiheena aikaisemminkin. Vuonna 2014 kaupunginvaltuutettu Jukka Relander teki esityksen padon purkamisesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  4. 4

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  5. 5

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää